Student (foto: Đorđe Đoković)
Student (foto: Đorđe Đoković)
28.07.2015, 11:38

Letnja basket liga na Studentu

č: | fb:

Prvim utakmicama, od 17.00 sati, na Studentu večeras počinje Letnja basket liga. Prema podacima organizatora prijavljeno je 46 ekipa (sa oko 250 takmičara): mlađi pioniri 4, pioniri 5, kadeti 8, juniori 11, seniori 14 i 4 ženske ekipe (veterani nisu bili zainteresovani). Organizator su KK Student 014 i Asmedia, pokrovitelj Grad Valjevo, a promoter Đukan Đukanović, prvotimac Kolina iz Češke.

Iako je bilo najavljeno da je kotizacija (po ekipi) za prve tri uzrasne kategorije 1.000 dinara, u jednom od tekstova na zvaničnom sajtu takmičenja stoji kako te ekipe igraju bez plaćanja kotizacije zbog nakane organizatora da stimuliše učešće najmlađih „basketaša“. Kotizacija za juniore je 1.500 dinara po ekipi, za seniore 6.000 dinara, a za veterane 4.000 dinara.

Novčane nagrade dobiće samo seniori – od 100.000 dinara, pobedniku sleduje 60.000, drugoplasiranom 30.000, a trećeplasiranoj ekipi 10.000 dinara. Sa (samo) 11 prijavljenih ekipa nagradni fond dotiraju ili mlađi učesnici, koji će verovatno dobiti robne nagrade, ili organizatori iz sredstava gradskog budžeta dobijenih projektnim finansiranjem.

Po drugi put igraće se po pravilima FIBA za „basket tri na tri“, moguće budući olimpijski sport, te su na taj način napuštena pravila po kojima se basket u Valjevu godinama igrao. Čini se da su u Čačku, gde je nedavno završen „Memorijal ’Preva’ Vučićevića“, ostali tvrdokorniji u čuvanju lokalne tradicije u igranju basketa.

Zanimljiv je i sastav Organizacionog odbora (podaci sa sajta) – predsednik je mr Dragan Jeremić, direktor Radomir Simić, koordinator Zoran Mujbegović, komesar Miroslav Ristivojević, producent Miroslav Milovanović, te Milovan Teofilović i Jovan Teodosić. U jednom od tekstova na sajtu, doduše, „Beli“ Teofilović je potpisan kao direktor. Kako bilo, izuzimajući Teofilovića i Teodosića, ostali su, na ovaj ili onaj način, činjenjem ili nečinjenjem, učestvovali u „preuzimanju i unapređivanju“ svega onoga u valjevskoj košarci što su drugi pokrenuli i osmislili!

Letnju basket ligu su pre deceniju i po osmislili i pokrenuli entuzijasti iz Bloka Milivoja Bjelice, gde je nekoliko godina to takmičenje i održavano kao svojevrstan letnji festival basketa uz učešće brojnih žitelja „od sedam do 77 godina“. Tadašnji nivo, pogotovo poslednjih godina, ni izbliza nije dostignut. Teren na kojem je igrano podigli su stanopvnici Bjelice, uz pomoć Jablanice, sa pok. Ješkom Vidićem na čelu. Docnije su promenjene konstrukcije koševa i stavljene stakle table sa zglobnim obručima.

„Spasioci“ su LBL preuzeli u godini kada je među njenim utemeljiteljima došlo do „krize odnosa“, pa je pretila opasnost da ne bude održana. Ubrzo, LBL je preseljena na Student zbog bunta starijih žitelja iz Bjelice, koji su ukapirali da to više nema veze sa njihovim komšijama i klincima iz tog naselja, a graja je „posle povečerja“ trajala i do iza ponoći. LBL prošle godine nije bilo zbog poplava, kako je zvanično objašnjeno. Kako se rebalansirani, pa potrošeni budžetski novci namenjeni tom takmičenju, nije rečeno.

 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 sati 35 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...