Vojislav Andrić (foto: Đorđe Đoković)
Vojislav Andrić (foto: Đorđe Đoković)
03.02.2016, 16:34

Andrić: Početak suštinskih promena

č: | fb:

Radna grupa sa Vojislavom Andrićem na čelu pripremila je predlog razvoja valjevskog sporta, sa strategijom od 2016. do 2020. godine, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare. Obiman dokument predstavio je Andrić, koji je izrazio uverenje da će on doneti suštinsake promene i da neće biti samo spisak lepih želja.

Shodno novim zakonskim propisima o sportu, koji su u proceduri u Narodnoj skupštini Srbije, jedan od prioriteta je razvoj školskog sporta, odnosno rekreacije građana, za šta će biti izdvojeno 20 odsto budžetskih sredstava namenjenih fizičkoj kulturi na svim nivoima. Samim tim, kvalitetan i vrhunski sport moraće da potraži dodatni dinar mimo budžeta.

Bitan je i razvoj sportske infrastrukture, odnosno stvaranje uslova za bavljenje sportom i fizičkom kulturom. Zanimljivo je da u Valjevu trenutno nema kategorisanih sportista, što ne znači da nema talenata, ali su i u toj oblasti propisi menjani i izmenjeni, pa onaj ko računa na stipendiju iz budžeta, posebno republičkog, mora da ispuni bitne pretpostavke, koje je kategorizacijom predvideo Sportski savez Srbije u saradnji sa granskim sportskim savezima.

Tu je deo odgovora i na pitanje, recimo, šta biva sa četiri karate kluba u Valjevu s obzirom na to da strategija planira ukrupnjavanje klubova u gotovo svim sportovima. Ti karate klubovi najpre moraju da budu članovi Unije karateklubova Srbije (nema novca za slobodne strelce), a i tokovi novca prikupljeni od članarina (ne samo u karateu) moraće da budu dostupni i transparentni za šta je, kako se čulo, najbolje rešenje javno-privatno partnerstvo.

Posebna pažnja biće posvećena školovanju trenerskog kadra, a očekuje se doprinos i od profesora fizičke kulture u školama, uz podrazumevajuću promenu sistema takmičenja, pošto je procena da Valjevo danas ima bolje uslove za bavljenje sportom nego 1950/1960-tih godina prošlog veka ali da manjka entuzijazam sportskih radnika, trenera i takmičara iz tog vremena na svim nivoima. Nova strategija bi, dakle, mogla biti i početak bitke za povratak entuzijasta i entuzijazma.

Našu zebnju, neće li se sve, ipak, slomiti na volji političkih moćnika, koji odlučuju o svemu, donekle je razvejao odgovor da je čitava strategija razvoja sporta u olimpijskom ciklusu 2016- 2020-ta, oslonjena na nova zakonska rešenja, te da je to jedini način da se u ovoj oblasti društvenog života u Srbiji načine neophodne i korenite promene. Ovo tim pre što propisi EU, kojoj (valjda) težimo, ne poznaju mogućnost plasiranja budžetskog novca u profesionalni sport!

Javna rasprava o predlogu razvoja valjevskog sporta, sa strategijom, u naredne četiri godine zakazana je sredu, 10. februara u 18.00 sati, u velikoj sali Gradske skupštine. Pripremljeni dokumenat od danas je dostupan i na veb sajtu Grada Valjeva (www.valjevo.rs).

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...