Otvaranje turnira (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
Otvaranje turnira (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
18.03.2016, 07:49

Juniorski košarkaški turnir

č: | fb:

Od danas do nedelje, u valjevskoj Hali sportova, biće održan tradicionalni Međunarodni juniorski košarkaški turnir uz učešće Partizana, Mege, Olimpije, Igokee, sarajevskog Koša, Sportske akademije iz Skoplja, Prievidze iz Slovačke i Metalca, najavili su organizatori.

U jednoj grupi igraće Mega, Koš, Olimpija i Prievidze, a u drugoj Partizan, Sportska akademija, Igokea i Metalac. Prošlogodišnji pobednik je Mega, koja u svojim redovima imal srpske reprezentativce uzrasta 1999/200. godište, kao i Partizan, Koš, Olimpija, Igokea, Sportska akademija...

Danas igraju Koš-Olimpija (13.00), Partizan-Igokea (15.00) u Grupi A, odnosno Metalac-Sportska akademija (17.00) i Mega-Prievidza (19.00) u Grupi B. U subotu, nastavljaju se utakmice po grupama, dok je nedelja finalni dan. Utakmica za prvo mesto na programu je od 17.00 sati. Trostruki pobednik bio je Partizan.

Radomir Simić, Aleksandar Vujić Subotić i Aleksandar Blažić

Radomir Simić, Aleksandar Vujić Subotić i Aleksandar Blažić (Foto: Đorđe Đoković)

Organizatori su želeli da u Valjevu igraju Crvena zvezda, Panatenaikos i jedna od vodećih ekipa iz Francuske u radu sa mladim igračima. Zvezda je otkazala zbog obaveza i malog broja igrača, dok Francuzi i Grci izgleda nisu imali novca. Cedevita nije mogla da dođe ali je predložila Igokeu, odustala je i italijanska Ređo Emilija, dok Bosnu ovoga puta menja Koš, klub nekadašnjeg centra „studenata“ Seje Bukve, koji je reprezentaciji BiH, kadetskom prvaku Evrope u 2015, dao nekoliko igrača.

Metalac će opet igrati sa svojom selekcijom, bez košarkaša Studenta 014, u kojoj se ističu Šarenac, Kuburović, Bogdanović.... Kao trener vodi ih Dragan Gale Simeunović. Za Olimpiju igra i Jure Daneu, unuk legendarnog Ive Daneua. U Megi su, uz Gogu Bitadzea iz Gruzije, i Pecarski i Mišković, sinovi nekadašnjih prvoligaških igrača.

Ipak, smatra Radomir Simić, jedan od organizatora turnira, kvalitet će biti na nivo dosadašnjih smotri mladih košarkaša Regiona i ovog dela Evrope. „Nekoliko ekipa je bilo zainteresovano da dođe ali im se termin nije uklapao jer je u našem okruženju sada dosta sličnih turnira“, rekao je Simić novinarima.

Radomir Simić

Radomir Simić (Foto: Đorđe Đoković)

Ovo je peti turnir s tim što su prva dva, 2012. i 2013, igrana kao Memorijal Luke Stančića, što je bila ideja pokretača i tadašnjih organizatora, grupe entuzijasta i sportskih novinara, koje je podržala gradska vlast sa gradonačelnikom Zoranom Jakovljevićem na čelu. Docnije, nova vlast, iz sebi znanih razloga, prisvaja turnirr, na šta njegovi pokretači ne pristaju, a Lukina kći Nataša Stančić Ćuk, od početka uključena u organizaciju, povlači ime svoga oca, što KSS kao suorganizator prihvata.

Ni najnoviji propratni medijagajd i njegovi autori to ne mogu da sakriju, pa veličaju turnire iz 2014. i 2015. previđajući da se skoro neće ponoviti turnir iz 2013. na kojem su kao gosti prodefilovala mnoga poznata imena sa Željkom Jerkovom na čelu, kao i „zlatna generacija“ Luke Stančića sa Juniorskog EP u Španiji u kojoj su bili Marić, Vučić, Vukosavljević, Brborić... Duda Ivković se kao Lukin pomoćnik podrazumevao, a iz Španije je stigao i sportski novinar Vlada Stanković. Takav publicitet nije imao ni prošlogodišnji turnir u Zrenjaninu na koje su igrali velikani Real i Barselona.

Iako će gradskim budžetom biti izdvojeno 400.000 dinara, na pres konferenciji je rečeno da će Grad Valjevo obezbediti 800.000 dinara za smeštaj i ishranu ekipa u „Narcisu“, što oko 60 odsto ukupnog budžeta, dok će ostatak biti pribavljen od donatora i sponzora. Sve utakmice biće prenošene putem interneta.

 

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 17 sati 43 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara