Goran Nikolić u Valjevu
Goran Nikolić u Valjevu
15.10.2016, 14:17

Poduhvat Gorana Nikolića aplauzom pozdravljen i u Valjevu

č: | fb:

Slučaj je hteo da upravo danas u Valjevu slabovidi Goran Nikolić iz Kragujevca završi 43. etapu svog poduhvata "55 maratona za 55 dana kroz 55 gradova“ i to 15. oktobra kada se obeležava Međunarodni dan slepih "Dan belog štapa".

 

"Ovaj dan je prilika da pokažemo kreativni, intelektualni i fizički potencijal osoba sa invaliditetom, ali i prilka da se ukaže na njihov društveni položaj", rekao je 49-godišnji Kragujevčanin.

Goran Nikolić u Valjevu

Goran Nikolić u Valjevu

Kao i u prethodna 42 grada u Srbiji kroz koje je trčao, tako su ga i u Valjevu građani dočekali aplauzom sa željom i porukom da istraje u svojoj hrabroj nakani i plemenitoj ideji.

"Da su moji ciljevi Ginisov rekord i novac ovo bi sigurno bilo daleko teže, ali sinergija koja se stvorila oko ovog poduhvata, pozitivna energija, podrška građana i poruke od prijatelja, osoba sa invaliditetom, koji se identifikuju sa ovim poduhvatom, su mi dodatni motiv i vetar u leđa da istrajem", rekao je Goran Nikolić.   

 

On je uputio poziv osobama sa invaliditetom da se aktivnije uključe u sportski život društvene zajednice, jer samo tako mogu pokazati svoju snagu i volju. "Društvenu zajednicu, koja nije ni manje ni više humana od drugih, ali je ekonomska situacija takva pa je i položaj osoba sa invaliditetom nedeljiv od položaja celog društva, pozivam, pre svega privrednike, finansijske organizacije, institucije, fondacije, da odgovornije pristupe ovom pitanju i da podrže ovo što i ja promovišem – razvoj kolektivng paraolimpijskog sporta", poručio je Kragujevčanin.

 

Goran Nikolić u Valjevu

Goran Nikolić u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Pod pokroviteljstvom Rotari distrikta 2483 koji pokriva Rotari klubove u Srbiji i Crnoj Gori, Goran Nikolić od 3. septembra svakog dana trči po jednu maratonsku trku (42.195 metara) kroz gradove Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Pored ekstremnog sportskog izazova, ova akcija ima i humanitarni karakter, jer Goran želi na ovaj način da animira ljude dobre volje i prikupi sredstva za opremanje ISKRE – Regionalnog centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom u Kragujevcu i izgradnju kampa za slabovidu decu i omladinu.

 

Aleksandar Urošecić

Aleksandar Urošecić

Predsednik Rotari kluba Valjevo Aleksandar Urošević, koji je bio domaćin Goranu Nikoliću, kaže da ovaj poduhvat vredan pažnje i poštovanja podržavaju svi Rotari klubovi Srbije i Crne Gore, ali, naglašava, akciju je pokrenuo Goran i upravon njegov doprinos i njegovo delo su najveći.

"Odavno nisam bio srećniji, kao što sam danas kada sam video Gorana kako prolazi kroz cilj u Valjevu. To podvižništvo, i to ne samo osoba sa invaliditetom, nego to svi mi treba da uradimo i da budemo solidarniji, da pomažemo jedni drugima, jer nam je to jedina šansa da preživimo" rekao je Urošević.

Goran Nikolić i Valjevci

Goran Nikolić i Valjevci (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gorana su prilikom prolaska kroz cilj na Gradskom trgu pratili mladi atletičari ovdašnjih klubova, valjevski đaci i Valjevci.

Do Valjeva, u kome je danas boravio pravi put, dotrčao je preko, kako reče, prelepih Divčibara. Narednih dana Goran Nikolić će trčati do Šapca i Loznice, a nakon toga njegov cilj su još četiri grada u BiH i šest gradova u Crnoj Gori, kako bi akciju "55 maratona za 55 dana kroz 55 gradova" okončao 27. oktobra u Budvi.

Goran Nikolić

Goran Nikolić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 5 sati 7 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 3 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu Pre 12 sati 23 minuta

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara