Dan promocije paraglajdinga u Divcima (foto: Aeroklub Valjevo)
Dan promocije paraglajdinga u Divcima (foto: Aeroklub Valjevo)
24.07.2018, 09:33

Dan promocije paraglajdinga

č: | fb:

Na aerodromu u Divcima održan je Dan promocije paraglajdinga, koji je prvi put u svojoj istoriji organizovao Aeroklub Valjevo. Ovaj skup je organizovan u saradnji sa Paraglajding školom "No. 1".

 

Dan promocije paraglajdinga u Divcima

Dan promocije paraglajdinga u Divcima (Foto: Aeroklub Valjevo)

Dan promocije paraglajdinga u Divcima

Dan promocije paraglajdinga u Divcima (Foto: Aeroklub Valjevo)

Nekoliko stotina posetilaca posmatralo je paraglajderiste koji su došli iz šest srpskih klubova. Njih 15 je planiralo su poleću uz pomoć vitla koje se najviše koristi za paraglajding u ravničarskim krajevima, međutim nisu svi uspli da se vinu u visine zbog togo što se oko podneva, nakon samo četiri leta, pojačao vetar.

 

Tako da su zbog tog jakog bočnog vetra u odnosu na pistu, organizatori odlučili da se paraglajderi ne podižu iz bezbednosnih razloga. Olivera Knežević, predsednica Aerokluba Valjevo kaže da su bez obzira na to što su ostali uskraćeni za više atraktivnih letova, posetioci nisu otišli nezadovoljni.

 

- Lepota skupa je bila u tome što su sa nama u Divcima bili naši sugrađani, od najmlađih do najstarijih, bili su roditelji da decom, bake i deke, i sve to je podsetilo na stara vremena. U Danu promocije paraglajdinga propagirali smo najmlađi vazduhoplovni sport, a najveću podršku smo dobili od ljudi koji su leteli kada paraglajding nije ni postojao kao sport na našim terenima – rekla je Olivera Knežević.

Dan promocije paraglajdinga u Divcima

Dan promocije paraglajdinga u Divcima (Foto: Aeroklub Valjevo)

 

Paraglajding je najmlađa grana vazduhoplovnog sporta koja se u Srbiji pojavila krajem osamdesetih godina prošlog veka, a njegov rodonačelnik kod nas bio je Kraljevčanin Zoran Petrović Gugi.

 

Valjevac Slobodan Andrić, pilot jedrilice i paraglajdera, član Aerokluba Valjevo kaže da je Gugi u tajne ovog sporta ušao u Sloveniji, a onda svoja znanja i iskustva prenosio kolegama iz Valjeva.

 

- Opremu je, krajem devedesetih, prvi nabavio i počeo da pilotira paraglajderom Mihailo Marić, član Aerokluba Valjevo. Danas paraglajding upražnjava desetak članova našeg aerokluba – kaže  Andrić.

 

Danu promocije paraglajdinga u Divcima prisustvovali su Miroslav Mika Isaković, predsednik Jedriličarske komisije pri Vazduhoplovnom savezu Srbije, Bogoljub Višnjić Boća, nekadašnji pilot JAT-a, Vojislav Ivanović, instruktor i vlasnik Paraglajding škole "No. 1".

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara