Dan promocije paraglajdinga u Divcima (foto: Aeroklub Valjevo)
Dan promocije paraglajdinga u Divcima (foto: Aeroklub Valjevo)
24.07.2018, 09:33

Dan promocije paraglajdinga

č: | fb:

Na aerodromu u Divcima održan je Dan promocije paraglajdinga, koji je prvi put u svojoj istoriji organizovao Aeroklub Valjevo. Ovaj skup je organizovan u saradnji sa Paraglajding školom "No. 1".

 

Dan promocije paraglajdinga u Divcima

Dan promocije paraglajdinga u Divcima (Foto: Aeroklub Valjevo)

Dan promocije paraglajdinga u Divcima

Dan promocije paraglajdinga u Divcima (Foto: Aeroklub Valjevo)

Nekoliko stotina posetilaca posmatralo je paraglajderiste koji su došli iz šest srpskih klubova. Njih 15 je planiralo su poleću uz pomoć vitla koje se najviše koristi za paraglajding u ravničarskim krajevima, međutim nisu svi uspli da se vinu u visine zbog togo što se oko podneva, nakon samo četiri leta, pojačao vetar.

 

Tako da su zbog tog jakog bočnog vetra u odnosu na pistu, organizatori odlučili da se paraglajderi ne podižu iz bezbednosnih razloga. Olivera Knežević, predsednica Aerokluba Valjevo kaže da su bez obzira na to što su ostali uskraćeni za više atraktivnih letova, posetioci nisu otišli nezadovoljni.

 

- Lepota skupa je bila u tome što su sa nama u Divcima bili naši sugrađani, od najmlađih do najstarijih, bili su roditelji da decom, bake i deke, i sve to je podsetilo na stara vremena. U Danu promocije paraglajdinga propagirali smo najmlađi vazduhoplovni sport, a najveću podršku smo dobili od ljudi koji su leteli kada paraglajding nije ni postojao kao sport na našim terenima – rekla je Olivera Knežević.

Dan promocije paraglajdinga u Divcima

Dan promocije paraglajdinga u Divcima (Foto: Aeroklub Valjevo)

 

Paraglajding je najmlađa grana vazduhoplovnog sporta koja se u Srbiji pojavila krajem osamdesetih godina prošlog veka, a njegov rodonačelnik kod nas bio je Kraljevčanin Zoran Petrović Gugi.

 

Valjevac Slobodan Andrić, pilot jedrilice i paraglajdera, član Aerokluba Valjevo kaže da je Gugi u tajne ovog sporta ušao u Sloveniji, a onda svoja znanja i iskustva prenosio kolegama iz Valjeva.

 

- Opremu je, krajem devedesetih, prvi nabavio i počeo da pilotira paraglajderom Mihailo Marić, član Aerokluba Valjevo. Danas paraglajding upražnjava desetak članova našeg aerokluba – kaže  Andrić.

 

Danu promocije paraglajdinga u Divcima prisustvovali su Miroslav Mika Isaković, predsednik Jedriličarske komisije pri Vazduhoplovnom savezu Srbije, Bogoljub Višnjić Boća, nekadašnji pilot JAT-a, Vojislav Ivanović, instruktor i vlasnik Paraglajding škole "No. 1".

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 3. marta Pre 1 dan 7 sati

Preventivni pregledi štitaste žlezde

U nedelju 3. marta, od 8 do 16 časova, u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije, biće organizovani preventivni pregledi, ovaj put pregledi štitaste žlezde. Nije potrebno zakazivanje, građani...  · 1 komentar

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 13 sati

"Jači smo od sudbine!". Normalno, od razuma...

Ima istine u onom što se čuje o našim političarima: "Svi su oni, isti!", iz vlasti i opozicije. Počev po onom što nije najvažnije, ali mu ne trebaju dokazi: sa ovim se ne slažu. Isti i što ga ne...

Radovi Ključka vrela (foto: www.mionica.ra)
Iz oblasti vodosnabdevanja Mionici 1.03.2024

Ključka vrela jedan od najvećih projekata

Projekat izgradnje vodovodnog sistema Ključka vrela u selu Ključ, kojim će biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u 12 sela, jedan od najvećih iz oblati vodosnabdevanja koji je ikada...