Dan promocije paraglajdinga u Divcima (foto: Aeroklub Valjevo)
Dan promocije paraglajdinga u Divcima (foto: Aeroklub Valjevo)
24.07.2018, 09:33

Dan promocije paraglajdinga

č: | fb:

Na aerodromu u Divcima održan je Dan promocije paraglajdinga, koji je prvi put u svojoj istoriji organizovao Aeroklub Valjevo. Ovaj skup je organizovan u saradnji sa Paraglajding školom "No. 1".

 

Dan promocije paraglajdinga u Divcima

Dan promocije paraglajdinga u Divcima (Foto: Aeroklub Valjevo)

Dan promocije paraglajdinga u Divcima

Dan promocije paraglajdinga u Divcima (Foto: Aeroklub Valjevo)

Nekoliko stotina posetilaca posmatralo je paraglajderiste koji su došli iz šest srpskih klubova. Njih 15 je planiralo su poleću uz pomoć vitla koje se najviše koristi za paraglajding u ravničarskim krajevima, međutim nisu svi uspli da se vinu u visine zbog togo što se oko podneva, nakon samo četiri leta, pojačao vetar.

 

Tako da su zbog tog jakog bočnog vetra u odnosu na pistu, organizatori odlučili da se paraglajderi ne podižu iz bezbednosnih razloga. Olivera Knežević, predsednica Aerokluba Valjevo kaže da su bez obzira na to što su ostali uskraćeni za više atraktivnih letova, posetioci nisu otišli nezadovoljni.

 

- Lepota skupa je bila u tome što su sa nama u Divcima bili naši sugrađani, od najmlađih do najstarijih, bili su roditelji da decom, bake i deke, i sve to je podsetilo na stara vremena. U Danu promocije paraglajdinga propagirali smo najmlađi vazduhoplovni sport, a najveću podršku smo dobili od ljudi koji su leteli kada paraglajding nije ni postojao kao sport na našim terenima – rekla je Olivera Knežević.

Dan promocije paraglajdinga u Divcima

Dan promocije paraglajdinga u Divcima (Foto: Aeroklub Valjevo)

 

Paraglajding je najmlađa grana vazduhoplovnog sporta koja se u Srbiji pojavila krajem osamdesetih godina prošlog veka, a njegov rodonačelnik kod nas bio je Kraljevčanin Zoran Petrović Gugi.

 

Valjevac Slobodan Andrić, pilot jedrilice i paraglajdera, član Aerokluba Valjevo kaže da je Gugi u tajne ovog sporta ušao u Sloveniji, a onda svoja znanja i iskustva prenosio kolegama iz Valjeva.

 

- Opremu je, krajem devedesetih, prvi nabavio i počeo da pilotira paraglajderom Mihailo Marić, član Aerokluba Valjevo. Danas paraglajding upražnjava desetak članova našeg aerokluba – kaže  Andrić.

 

Danu promocije paraglajdinga u Divcima prisustvovali su Miroslav Mika Isaković, predsednik Jedriličarske komisije pri Vazduhoplovnom savezu Srbije, Bogoljub Višnjić Boća, nekadašnji pilot JAT-a, Vojislav Ivanović, instruktor i vlasnik Paraglajding škole "No. 1".

 

Aktuelno

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 7 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 18 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara