Registracija Prijava preko FB
Budućnost Krušik - FAP (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Budućnost Krušik - FAP (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
28.02.2019, 07:53

Podeljene pare za "naše" i "njihove" sportske klubove

č: | fb:

Godišnji programi 42 sportska udruženja u 2019. godini biće finansirani iz gradskog budžeta sa 74.110.000 dinara. Rešenje o raspodeli novca doneo je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, a na predlog Komisije za ocenu godišnjih i posebnih programa u oblasti sporta, koju je formirao gradonačelnik.

 

Ove godine na spisku onih koji su dobili novac iz budžeta nema KK "Metalac". Prema nezvaničnim informacijama "Metalac" je izostao zbog toga što nije opravdao sredstva dodeljena prethodne godine.

 

Najviše novca ili 14 miliona dinara pripalo je FK "Budućnost-Krušik", slede Vaterpolo klub "Valjevo" sa 8,5 miliona, Fudbalskom savezu Valjevo pripalo je 4.950.000, plus za Novgodišnji fudbalski turnir 250.000 dinara, dok je Sportski savez Valjevo dobio 4.850.000 dinara.

 

Ostatak para je raspodeljen na 38 sportskih udruženja, među kojima su muški Odbojkaški klub VA-014 sa 4,6 miliona, zatim Ženski odbojkaški klub Srbijanka sa 3,6 miliona, VK "Valis" sa tri miliona dnara.

 

ŽRK "Metalac" pripalo je 2.950.000 dinara, dok je ORK "Metalac" opredeljeno 2,5 miliona, koliko je pripalo i FK "Radnički". Plivački klub "Valis" dobio je 2,1 milion dinara, od toga 90 hiljada za organizaciju takmičenja Petnica kup, FKMF "RB" opredeljeno je 1,8 miliona, Rvačkom klubu "Mladost" dodeljeno je 1,6 miliona dinara.

 

Odbojkaškom klubu "Valjevo" opredeljeno je 1,5 miliona, koliko i KK "Student", s tim što će 200 hiljada dinara biti utrošeno za organizaciju Letnje basket lige, sa 1,5 milion dinara iz budžeta biće finansiran Savez za školski sport, za državno besplatnu školu opredljeno je 1.545.000, dok je Streljačkom klubu "Valjevo 1880" dodeljeno 1.255.000 dinara.

 

Ostala sportska udruženja su dobila značajno manje novca, čak deset klubova je dobilo ispod 200.000 dinara.

 

Kriterijum je da klubovi budu "naši"?

 

Većina sportskih radnika je mišljenja da i ove, kao i prošle, godine nije ispoštovan Pravilnik o finansiranju, kojim su određeni kriterijumi po kojima se boduju programi sportskih klubova, i da novac nije "pravedno" raspoređen, jer su neki klubovi, koji su u nižem rangu takmičenja, dobili više novca, kao i da nije ispoštovan princip masovnosti i većeg broja sekcija u mlađim kategorijama.

 

Rvački klub "Mladost" je dobio 1,6 miliona dinara, a trebalo bi da bude na prvom mestu s obzirom na to da je to jedini klub u Valjevu koji ima reprezentativca. Muški Odbojkaški klub VA-014 dobio je 4,6 miliona dinara, a takmiči se u Superligi.

 

Fudbalski klub "Radnički" je prvi na tabeli u Kolubarsko-Mačvanskoj zoni, što je samo jedan rang ispod FK "Budućnost–Krušik" koji je Srpska liga Zapad. Fudbaleri sa Petog puka su dobili čak 11,5 miliona dinara manje od fudbalera Budućnost-Krušika.

 

Najdrastičnija razlika je kod odbojkašica. Oba valjevska odbojkaška kluba se takmiče u istom rangu Prva liga Srbije. Ženski odbojkaški klub "Srbijanka" iz budžeta je dobio 3,6 miliona, dok je Odbojkaškom klubu "Valjevo" opredeljeno 1,5 milion dinara.  

 

Više od duplo novca dobio je klub čiji je predsednik Milovan Rakić, koji je jedno vreme bio sprečen da obavlja tu funkciju pa ga je menjala supruga, Snežana Rakić odbornica SNS u Skupštini grada. Potpredsednica Odbojkaškog kluba "Srbijanka" je Gorica Božić, takođe odbornica SNS u Skupštini grada.

 

Ima li sukoba interesa?

 

I dok su prošle godine tri člana Komisije bila uzdržana prilikom glasanja zbog "nepravedno" podeljenih para, ove godine nije bilo uzdržanih. Doduše pojedini koji su bili članovi Komisije prošle, ove godine su zamenjeni novim.

 

Predsednik Komisije za ocenu godišnjih i posebnih programa u oblasti sporta, koju je formirao gradonačelnik, je Miodrag Miško Lazić, a članovi su Milan Gajić, Đorđe Jovančić, Ivan Beljić, Vladimir Bošković, Radomir Simić i Aleksandar Mijailović.

 

Nejasno je kako je Miodrag Miško Lazić, odbornik PUPS u koaliciji sa SNS u Skupštini grada, mogao da bude predsednik Komisije za ocenu godišnjih i posebnih programa u oblasti sporta, dakle neko ko direktno utiče na raspodelu novca, s obzirom na to da je trener u Streljačkom klubu "Valjevo 1880" kome je dodeljeno 1.255.000 dinara.

 

Milan Gajić je član Komisije, a istovremneo je potpredsednik UO FK "Budućnost–Krušik", koji je dobio najviše novca - 14 miliona dinara. Inače, supruga Milana Gajića, Ana Gajić je predsednik ŽRK "Metalac" kome je komisija u kojoj je njen suprug dodelio 2.950.000 dinara, što je više novca nego što je dobio ORK "Metalac" koji organizuje i "Gužvin memorijal".

 

Radomir Simić Simbe je sekretar Sportskog saveza Valjevo i trener KK "Student", kome je na predlog komisije dodeljeno 1,5 miliona dinara, Aleksandar Mijailović je iz Odbojkaškog kluba VA-014, kome je pripalo 4,6 miliona, dok je Vladimir Boskovic iz Plivačkog kluba "Valis", kome je opredljeno 2,1 milion dinara.

 

Aktuelno

Požar u hotelu Jablanica (foto: Kolubarske.rs)
Nemar, nebriga, nezainteresovanost vlasnika Pre 21 sati 53 minuta

Opominju požari u objektima koji su u vlasništvu države!

Požar koji je izbio u napuštenom hotelu "Jablanica" ponovo je otvorio pitanje nemarnog odnosa države prema svojoj imovini i "bačenih" para građana Valjeva i Srbije. Zašto je država za 1,5 milion...

Pošta (foto: Đorđe Đoković)
Drugi dan za redom Pre 17 sati 47 minuta

Štrajkuju zaposleni i u valjevskoj pošti

Zaposleni u valjevskoj pošti i danas su u štrajku, tako su se pridružili kolegama u poštama u Srbiji u potpunoj obustavi rada nezadovoljni visinom plate. Kažu da njihove zarade iznose od 32.000 do...  · 3 komentara

Park preko puta Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Potpisivanje peticije na Gradskom trgu Pre 19 sati 59 minuta

"Biblioteka da, ali ne diraj mi park"

Na Gradskom trgu je počelo potpisivanje peticije u cilju prikupljanja potpisa kako bi se sačuvao park u centru grada, gde je planirano da se gradi biblioteka. "Biblioteka da, ali ne diraj mi park",...  · 1 komentar

Svečana sednica SO Ljig (foto: )
Ljig pamti junake Kolubarske bitke 4.12.2019

Dan opštine Ljig

Dan opštine Ljig obeležen je skromno, kako i priliči opštini sa malim budžetom. Za razliku od ranijih godina, kada je dodeljivano po više priznanja, ove godine data je samo jedna Diploma "Đak...