Registracija Prijava preko FB
Sem Fabrici i zdravstveni radnici (foto: Kolubarske.rs)
Sem Fabrici i zdravstveni radnici (foto: Kolubarske.rs)
25.09.2020, 09:01

Posao na šest meseci dobilo deset medicinskih radnika uz pomoć EU

č: | fb:

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, posetio je Valjevo, gde se sastao sa rukovodstvom zdravstvenih ustanova i predstavnicima Grada, kao i sa timom medicinskog i nemedicinskog osoblja angažovanog u okviru podrške EU zdravstvenom sistemu u borbi protiv koronavirusa.

 

"Srećan sam što smo mi u Evropskoj uniji uspeli da pomognemo i da doprinesemo da se zdravstveni sistem u Srbiji ojača, bilo u vidu opreme ili ljudstva. Drago mi je što vidim da su ovde u Valjevu zaposleni mladi ljudi, većinom žene, koji će, verujem, kroz ovaj posao steći velika iskustva", rekao je ambasador Fabrici.

Sem Fabrici

Sem Fabrici (Foto: Kolubarske.rs)

 

Zahvaljujući pomoći Evropske unije, u Srbiji je od početka septembra na šest meseci zaposleno oko 200 lekara i nemedicinskog osoblja, a među njima je po pet lekara i medicinskih tehničara koji su angažovani u valjevskim zdravstvenim ustanovama.

 

Ambasador Fabrici je podsetio da je od marta, kada je pandemija pogodila i Srbiju, EU izdvojila 93 miliona evra, od čega je 15 miliona evra bilo namenjeno hitnoj pomoći, a 78 miliona evra za kratkoročni i srednjoročni ekonomski oporavak.

 

"Nažalost koronavirus još uvek nije nestao i sigurno će još neko vreme biti među nama, zato moramo da radimo vredno na pronalaženju pravih terapija i vakcine. Razgovarajući ovde sa predstavnicima različitih institucija saznao sam da je epidemiološka situacija pozitivna, i to me raduje, ali moramo ostati oprezni i u narednom periodu", poručio je Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

  

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" Verica Jovanović je rekla da je u predhodnim godinama Ministarstvo zdravlja, uz pomoć Vlade Republike Srbije, primilo više hiljada zdravstvenih radnika. "Prijem novih deset radnika u Valjevu na šest meseci je od velikog značaja da se unapredi preventiva", kazala je.

 

Verica Jovanović

Verica Jovanović (Foto: Kolubarske.rs)

Ona je podsetila da su na početku epidemije Valjevo i Kolubarski okrug bili među prvim teritorijama gde su se pojavili slučajevi COVID-19. Prema njenim rečima Republika Srbija se danas nalazi u stabilnoj epidemiološkoj situaciji, ali, poručila je, nema opuštanja i da su maske, distanca, dezinfekcija ruku i prostora, ključne mere u sprečavanju širenja korona virusa među stanovništvom.

 

Navela je da je trenutno 33.080 osoba registrovano sa COVID pozitivnim nalazom, a u ovom trenutku u svim bolnicama Srbije na lečenju je 315 osoba.

Slađana Mukić

Slađana Mukić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Evropskoj uniji na podršci zahvalila se, u ime novozaposlenih kolega, dr Slađana Mukić.

 

"Na početku pandemije naši kadrovski kapaciteti nisu bili dovoljni da odgovre na sve zahteve, to je zahtevalo da izvršimo reorganizaciju naših zdravstvenih ustanova i da sve raspoložive snage usmerimo ka borbi protiv epidemije. Samim tim to je ponekada zahtevalo dvadesetčetvoročasovni rad. Sa prijemom novih, mladih snaga nama je omogućeno da radimo rasterećenije i da svoj posao obavljamo kvalitetnije nego do sada. Zbog toga se u ime svih svojih kolega zahvaljujem ambasadoru i Evropske unije koji su nam omogućili ovaj projekat" rekla je dr Slađana Mukić.

 

Susret amabasadora Fabricija i medicinskog osoblja organizovan je u krugu Oppšte bolnice kod trijažnog kontejnera koji je pre nekoliko meseci donirala Evropska unija. Pisustvovali su i direktor valjevskog Zavoda za javno zdravlje dr Marija Gavrilović, predstvanici Opšte bolnice i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Aktuelno

Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 13 minuta

Povećava se broj novozaraženih u Kolubarskom okrugu

U prethodna 24 časa u Kolubarskom okrugu je još 53 inficirano koronavirusom, a u Valjevu je drugi dan za redom broj pozitivnih preko 30. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje od 29. oktobra u...

Kafići (foto: Đorđe Đoković)
Tražili sastanak sa gradonačelnikom Pre 13 minuta

Ugostitelji protiv ograničenja radnog vremena

Valjevski ugostitelji sinoć su održali sastanak nezadovoljni zbog odluke Štaba za vanredne situacije da radno vreme ugostiteljskih objekata bude skraćeno do 21 čas. Sa njima će danas, na njihov...

Slava SNS (foto: valjevo.sns.org.rs)
Najava promena na čelu Gradskog oodbora SNS Pre 20 sati 49 minuta

Slava SNS bez predsednika valjevskih naprednjaka

Predsednik Gradskog odbora SNS Slobodan Gvozdenović, dojučerašnji gradonačelnik Valjeva, nije bio na slavi Srpske napredne stranke. Ali je bio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji nije član...  · 27 komentara

Gimnazija (foto: DjordjeDjokovic)
“Valjevski gimnazijalci” Pre 20 sati 51 minuta

Gost online tribine prof. dr Aleksandar Milenković

Valjevska gimnazija, u okviru programa obeležavanja 150 godina postojanja, svakog četvrtka organizuje online tribine "Valjevski gimnazijalci". Gost pete tribine je prof. dr Aleksandar Milenković.  · 3 komentara