Sem Fabrici i zdravstveni radnici (foto: Kolubarske.rs)
Sem Fabrici i zdravstveni radnici (foto: Kolubarske.rs)
25.09.2020, 09:01

Posao na šest meseci dobilo deset medicinskih radnika uz pomoć EU

č: | fb:

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, posetio je Valjevo, gde se sastao sa rukovodstvom zdravstvenih ustanova i predstavnicima Grada, kao i sa timom medicinskog i nemedicinskog osoblja angažovanog u okviru podrške EU zdravstvenom sistemu u borbi protiv koronavirusa.

 

"Srećan sam što smo mi u Evropskoj uniji uspeli da pomognemo i da doprinesemo da se zdravstveni sistem u Srbiji ojača, bilo u vidu opreme ili ljudstva. Drago mi je što vidim da su ovde u Valjevu zaposleni mladi ljudi, većinom žene, koji će, verujem, kroz ovaj posao steći velika iskustva", rekao je ambasador Fabrici.

Sem Fabrici

Sem Fabrici (Foto: Kolubarske.rs)

 

Zahvaljujući pomoći Evropske unije, u Srbiji je od početka septembra na šest meseci zaposleno oko 200 lekara i nemedicinskog osoblja, a među njima je po pet lekara i medicinskih tehničara koji su angažovani u valjevskim zdravstvenim ustanovama.

 

Ambasador Fabrici je podsetio da je od marta, kada je pandemija pogodila i Srbiju, EU izdvojila 93 miliona evra, od čega je 15 miliona evra bilo namenjeno hitnoj pomoći, a 78 miliona evra za kratkoročni i srednjoročni ekonomski oporavak.

 

"Nažalost koronavirus još uvek nije nestao i sigurno će još neko vreme biti među nama, zato moramo da radimo vredno na pronalaženju pravih terapija i vakcine. Razgovarajući ovde sa predstavnicima različitih institucija saznao sam da je epidemiološka situacija pozitivna, i to me raduje, ali moramo ostati oprezni i u narednom periodu", poručio je Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

  

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" Verica Jovanović je rekla da je u predhodnim godinama Ministarstvo zdravlja, uz pomoć Vlade Republike Srbije, primilo više hiljada zdravstvenih radnika. "Prijem novih deset radnika u Valjevu na šest meseci je od velikog značaja da se unapredi preventiva", kazala je.

 

Verica Jovanović

Verica Jovanović (Foto: Kolubarske.rs)

Ona je podsetila da su na početku epidemije Valjevo i Kolubarski okrug bili među prvim teritorijama gde su se pojavili slučajevi COVID-19. Prema njenim rečima Republika Srbija se danas nalazi u stabilnoj epidemiološkoj situaciji, ali, poručila je, nema opuštanja i da su maske, distanca, dezinfekcija ruku i prostora, ključne mere u sprečavanju širenja korona virusa među stanovništvom.

 

Navela je da je trenutno 33.080 osoba registrovano sa COVID pozitivnim nalazom, a u ovom trenutku u svim bolnicama Srbije na lečenju je 315 osoba.

Slađana Mukić

Slađana Mukić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Evropskoj uniji na podršci zahvalila se, u ime novozaposlenih kolega, dr Slađana Mukić.

 

"Na početku pandemije naši kadrovski kapaciteti nisu bili dovoljni da odgovre na sve zahteve, to je zahtevalo da izvršimo reorganizaciju naših zdravstvenih ustanova i da sve raspoložive snage usmerimo ka borbi protiv epidemije. Samim tim to je ponekada zahtevalo dvadesetčetvoročasovni rad. Sa prijemom novih, mladih snaga nama je omogućeno da radimo rasterećenije i da svoj posao obavljamo kvalitetnije nego do sada. Zbog toga se u ime svih svojih kolega zahvaljujem ambasadoru i Evropske unije koji su nam omogućili ovaj projekat" rekla je dr Slađana Mukić.

 

Susret amabasadora Fabricija i medicinskog osoblja organizovan je u krugu Oppšte bolnice kod trijažnog kontejnera koji je pre nekoliko meseci donirala Evropska unija. Pisustvovali su i direktor valjevskog Zavoda za javno zdravlje dr Marija Gavrilović, predstvanici Opšte bolnice i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Aktuelno

Skupština grada (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
Skupština grada Pre 3 sati 32 minuta

Gradonačelnik o prvom rebalansu budżeta Valjeva

Skupština grada usvojila je predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2024. godinu kojim su budžetska sredstva, u odnosu na osnovnu Odluku o budžetu, uvećana za 1,76 posto. Gradonačelnik Lazar...

 (foto: )
Festival "Znanjem za budućnost" Pre 3 sati 32 minuta

Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mbot robota

U osnovnoj školi u Divcima će u utorak 19.03.2024. godine biti održano 9. Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mBot robota dve generacije. Najbolje plasirane ekipe sa okružnih takmičenja će se...

Divčibare (otpadne vode) (foto: Kolubarske.rs)
U eko fondu manje novca nego lane Pre 1 dan 3 sati

Za ekologiju 72,7 miliona dinara

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi oko 72,7 miliona dinara, dok je prošle godine za eko fond bilo planirano oko 208,5 miliona dinara. Značajno manje novca ove...  · 2 komentara