Jelisaveta Novaković (foto: Đorđe Đoković)
Jelisaveta Novaković (foto: Đorđe Đoković)
27.08.2014, 08:26

Nagrada za Jelisavetu Novaković

č: | fb:

Ovogodišnja generacija maturanata Valjevske gimnazije je jedna od najuspešnijih, najdarovitijih i najboljih u istoriji škole. U prilog tome podatak da je od 167 svršenih gimnazojalaca fakultet upisalo 160 učenika. Još jedan podatak je vredan pažnje. U filološkom odeljenju Gimnazije, četvrtu godinu sa odličnim uspehom završila su sva 24 učenika, 15 đaka sa svim peticama i četvoro vukovaca. Svi su upisali željeni fakultet, a među njima je Jelisaveta Novaković koja je upisala Filološki fakultet, grupa za srpski jezik i književnost. Pored Vukove nagrade, specijalne nagrade za književnost, Jelisaveti Novaković je svečano dodeljena i nagrada iz Fonda „Gordana Lazarević“.

Najbolji gimnazijalci

Najbolji gimnazijalci (Foto: Đorđe Đoković)

Profesorka književnosti i razredni starešina najboljih đaka, na koje je izuzetno ponosna, Vera Vaš kaže da je filološko odeljenje Valjevske gimnazije sa 24 odlična đaka zasigurno najbolje u istoriji filološkog i jedno od najboljih u istoriji škole.

-To odeljenje je bilo skup mladih kreativaca, među kojima su prednjačile Jelisaveta Novakovići i Željka Ranković. Za 33 godine, koliko sam profesor Valjevske gimnazije, nisam srela svestranijeg učenika od Jelisavete, a da se ta svestransot nije rasplinula nego je dobila svoje konture u nagradama i uspesima. Moja profesorka srpskog jezika, zbog koje sam upisala književnost, bila je Gordana Lazarević. Možda je ovo lep istorijski sled, da sada moja učenica upisuje književnost i dobija nagradu ”Gordana Lazarević”- kaže profesorka Vaš.

Gordana Avramović, Vera Vaš, Jelisaveta Novaković i Olga Svoboda

Gordana Avramović, Vera Vaš, Jelisaveta Novaković i Olga Svoboda (Foto: Đorđe Đoković)

Jelisaveta Novaković otkriva da se dvoumila između psihologije i književnosti. Opredelila za književnost i spski jezik iz više razloga, ali pre svega zbog lepote i bogatstva našeg jezika.

-Jezik je vrlo specifična materija koja se stalno menja i ako jeziku prilazite ne samo kao sredstvu komunikacije, nego kao nauci, shvatićete koliko je važan i koliko je bitno da spoznamo svu lepotu našeg  jezika koji treba stalno čuvati. Zato sam odlučila da studiram srpski jezik i želja mi je da učim mlađe, da im prenesem svoju ljubav prema srpskom jeziku i književnosti - kaže Jelisaveta Novaković uz beskrajnu zahvalnost za dobijenu nagradu i ponos što je bila đak Valjevske gimnazije.

Kći Gordane Lazarević, Olga Svoboda kako reče, sa posebnim zadovoljstvom je uručila nagradu nekom tako izuzetnom i uspešnom kao što je Jelisaveta Novaković. “Cilj Fonda ’Gordana Lazarević je da prepozna i nagradi sve one koji se ne boje belog platna i belog papira, koji su spremni da prepoznaju ono što je njima važno, da pronađu kutak i mesto gde će ostvariti svoje snove i raditi ono što im je važno”, poručila je Olga Svoboda.

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 2 sati 49 minuta

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR Pre 22 sati 18 minuta

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...