Registracija Prijava preko FB
28.09.2020, 08:49

Promena sistema - sigurnost za sve!

č: | fb:

Promena vlasti više nije dovoljna. Potrebna nam je promena kompletnog korumpiranog političkog sistema. Mi smo garant da neće sve ostati isto posle smene aktuelne vlasti.

 

Ključna reč je promena sistema i uređenje države i institucija koje nikada više neće zavisiti od jednog čoveka (lidera, vođe...) niti od drugih izmena u izvršnoj vlasti. Novi sistem znači da zakon i pravila moraju da važe za sve isto i da ne sme biti niko ko je iznad Ustava, zakona i institucija, navode Dveri u Proglasu.

 

Pored postojećeg programa, koji je na snazi, Dveri kreiraju i nove političke ideje koje će izneti u ovom Proglasu, pozivajući na dijalog kako građane, tako i sve učesnike u javnom društvenom i političkom životu. Bitno je da građani znaju i upamte sledećih pet principa:

 

1. TI ODLUČUJEŠ! (Obnova demokratije)

 

Naš veliki društveni problem je odsustvo veće uključenosti građana u politiku. Više nego ikad potrebna nam je participativna demokratija, stvarno uključivanje građana u politiku i svest o tome da "mi odlučujemo". Bez obnove demokratije nema povratka normalnom političkom životu niti stvaranja institucija društva i države u kojima će vladati sigurnost za sve građane.

 

Naš cilj je da građani a ne samo stranke biraju narodne poslanike, i da konačno imamo zaista narodnu a ne samo partijsku skupštinu. Zalažemo se za participativnu demokratiju kao oblik mnogo većeg ličnog uključivanja građana u sve vrste odlučivanja o tome kako ćemo živeti u Srbiji.

 

2. TI KONTROLIŠEŠ! (Pravna odgovornost)

 

Pravosuđe u Srbiji mora postati zaštitnik interesa građana, a ne vlasti. Potrebna nam je vladavina zakona, a ne moćnih i nedodirljivih pojedinaca. Što je nezavisnije pravosuđe - to je izvesnija pravda. Da bi došlo do sigurne vladavine prava potrebni su nam novi mehanizmi za konačno ostvarenje pravde u Srbiji i svaku vrstu odgovornosti. Na prvom mestu i za primer to mora biti odgovornost nosilaca javnih funkcija za kršenje zakona, pronevere, pranje para, kriminal i korupciju:

  • Uvođenje krivičnog dela nezakonito bogaćenje
  • Novi zakon o unakrsnom ispitivanju porekla imovine
  • Krivična odgovornost: zatvorska kazna
  • Finansijska odgovornost: novčana kazna
  • Imovinska odgovornost: oduzimanje nezakonito stečene imovine
  • Lustracija: zabrana obavljanja javne funkcije na duži vremenski period.
  • Preispitivanje svih diploma i doktorata zaposlenih u javnom sektoru i otpuštanje svih onih sa lažnim diplomama i zvanjima.
  • Oduzimanje akreditacije i zabrana rada lažnih fakulteta koji prodaju diplome i zvanja.

 

3. TI ČUVAŠ! (Za zeleni patriotizam i novo selo)

 

Srpski pokret Dveri smatra da ekološka bezbednost Srbije mora da bude podignuta na najviši mogući nivo. Problem zaštite životne sredine u gradu i u selu, problemi zdrave pijaće vode, zdravog vazduha i zdrave hrane, problemi zagađenja zemljišta, otpada, zračenja i buke, zaštita reka i šuma - postala su pitanja osnovne zdravstvene bezbednosti nacije. Građani moraju da imaju realnu mogućnost da na vreme utiču na donošenje odluka po pitanju životne sredine.

 

Selu treba vratiti zakonski status i ime "selo", imovinu, upravu nad svojim atarom, saglasnost lokalne zajednice na sve promene u njihovoj sredini koje utiču na život i prirodu, zajedničko upravljanje i deo prihoda od državnih javnih preduzeća koja raspolažu i gazduju prirodnim resursima u ataru sela.

 

Zelena akcija Dveri smatra da je potrebno uspostaviti novi, zeleni društveni ugovor u Srbiji i predlaže dugoročno uvođenje zelenog patriotizma u institucije, obrazovanje i medije kroz formiranje jedne vrste "zelene kulture" života u Srbiji.

  

4. TI ŽIVIŠ (Za novi grad po meri čoveka i porodice)

 

Srpski pokret Dveri ističe da građani imaju "prava na grad", što uključuje poslove promišljanja i odlučivanja o gradu u kome se živi, nove urbane strategije, očuvanje arhitektonskog nasleđa i kulturne memorije grada, kao i kreiranje novih urbanih identiteta. "Novi grad" vidimo kao otvoreni demokratski prostor koji umrežava zainteresovano i aktivno građanstvo i stvara pretpostavke za direktnu participaciju u osmišljavanju i donošenju javnih politika u vezi sa stvarnim potrebama ljudi koji žive u svom gradu. Građani imaju apsolutno pravo na demokratsko upravljanje svojim gradom.

 

Novi srpski moderni grad mora biti grad po meri čoveka i porodice. Porodični grad mora biti grad dece. Porodični grad mora biti grad zdravlja, a to znači grad sporta, zdravih stilova života i zdrave hrane.

 

U novom gradu niko ne sme da bude zaboravljen, gladan, bez struje i vode, kao i osnovne zdravstvene i socijalne zaštite, niti mu može biti oduzet porodični dom. Novi grad je prostor nove socijalne solidarnosti.

 

5. TI OSTAJEŠ (Ovo je zemlja za nas – ovo je zemlja za svu našu decu)

 

Ostati ovde da bismo napravili državu u kojoj mi odlučujemo, mi kontrolišemo, mi čuvamo i mi živimo. I zato ostajemo ovde – da promenimo sistem i da uživamo u plodovima tog lepšeg života u uređenoj zemlji.

 

Preko naših digitalnih platformi na društvenim mrežama, ali i terenskim obilaskom svakog dela Srbije i ličnim kontaktom biće omogućeno uključenje zainteresovanih građana kroz postavljanje pitanja, savetovanje, diskusije i glasanje o izmenama, dopunama i prioritetima našeg političkog programa, kako bismo zajedničkim snagama napravili još bolji program, ali se zajednički borili i za njegovu pobedu i primenu, što je i jeste suština participativne demokratije za koju se zalažemo, navodi se u Proglasu Srpskog pokreta Dveri.

Aktuelno

Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 4 minuta

Povećava se broj novozaraženih u Kolubarskom okrugu

U prethodna 24 časa u Kolubarskom okrugu je još 53 inficirano koronavirusom, a u Valjevu je drugi dan za redom broj pozitivnih preko 30. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje od 29. oktobra u...

Kafići (foto: Đorđe Đoković)
Tražili sastanak sa gradonačelnikom Pre 4 minuta

Ugostitelji protiv ograničenja radnog vremena

Valjevski ugostitelji sinoć su održali sastanak nezadovoljni zbog odluke Štaba za vanredne situacije da radno vreme ugostiteljskih objekata bude skraćeno do 21 čas. Sa njima će danas, na njihov...

Slava SNS (foto: valjevo.sns.org.rs)
Najava promena na čelu Gradskog oodbora SNS Pre 20 sati 40 minuta

Slava SNS bez predsednika valjevskih naprednjaka

Predsednik Gradskog odbora SNS Slobodan Gvozdenović, dojučerašnji gradonačelnik Valjeva, nije bio na slavi Srpske napredne stranke. Ali je bio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji nije član...  · 27 komentara

Gimnazija (foto: DjordjeDjokovic)
“Valjevski gimnazijalci” Pre 20 sati 42 minuta

Gost online tribine prof. dr Aleksandar Milenković

Valjevska gimnazija, u okviru programa obeležavanja 150 godina postojanja, svakog četvrtka organizuje online tribine "Valjevski gimnazijalci". Gost pete tribine je prof. dr Aleksandar Milenković.  · 3 komentara