28.09.2020, 08:49

Promena sistema - sigurnost za sve!

č: | fb:

Promena vlasti više nije dovoljna. Potrebna nam je promena kompletnog korumpiranog političkog sistema. Mi smo garant da neće sve ostati isto posle smene aktuelne vlasti.

 

Ključna reč je promena sistema i uređenje države i institucija koje nikada više neće zavisiti od jednog čoveka (lidera, vođe...) niti od drugih izmena u izvršnoj vlasti. Novi sistem znači da zakon i pravila moraju da važe za sve isto i da ne sme biti niko ko je iznad Ustava, zakona i institucija, navode Dveri u Proglasu.

 

Pored postojećeg programa, koji je na snazi, Dveri kreiraju i nove političke ideje koje će izneti u ovom Proglasu, pozivajući na dijalog kako građane, tako i sve učesnike u javnom društvenom i političkom životu. Bitno je da građani znaju i upamte sledećih pet principa:

 

1. TI ODLUČUJEŠ! (Obnova demokratije)

 

Naš veliki društveni problem je odsustvo veće uključenosti građana u politiku. Više nego ikad potrebna nam je participativna demokratija, stvarno uključivanje građana u politiku i svest o tome da "mi odlučujemo". Bez obnove demokratije nema povratka normalnom političkom životu niti stvaranja institucija društva i države u kojima će vladati sigurnost za sve građane.

 

Naš cilj je da građani a ne samo stranke biraju narodne poslanike, i da konačno imamo zaista narodnu a ne samo partijsku skupštinu. Zalažemo se za participativnu demokratiju kao oblik mnogo većeg ličnog uključivanja građana u sve vrste odlučivanja o tome kako ćemo živeti u Srbiji.

 

2. TI KONTROLIŠEŠ! (Pravna odgovornost)

 

Pravosuđe u Srbiji mora postati zaštitnik interesa građana, a ne vlasti. Potrebna nam je vladavina zakona, a ne moćnih i nedodirljivih pojedinaca. Što je nezavisnije pravosuđe - to je izvesnija pravda. Da bi došlo do sigurne vladavine prava potrebni su nam novi mehanizmi za konačno ostvarenje pravde u Srbiji i svaku vrstu odgovornosti. Na prvom mestu i za primer to mora biti odgovornost nosilaca javnih funkcija za kršenje zakona, pronevere, pranje para, kriminal i korupciju:

  • Uvođenje krivičnog dela nezakonito bogaćenje
  • Novi zakon o unakrsnom ispitivanju porekla imovine
  • Krivična odgovornost: zatvorska kazna
  • Finansijska odgovornost: novčana kazna
  • Imovinska odgovornost: oduzimanje nezakonito stečene imovine
  • Lustracija: zabrana obavljanja javne funkcije na duži vremenski period.
  • Preispitivanje svih diploma i doktorata zaposlenih u javnom sektoru i otpuštanje svih onih sa lažnim diplomama i zvanjima.
  • Oduzimanje akreditacije i zabrana rada lažnih fakulteta koji prodaju diplome i zvanja.

 

3. TI ČUVAŠ! (Za zeleni patriotizam i novo selo)

 

Srpski pokret Dveri smatra da ekološka bezbednost Srbije mora da bude podignuta na najviši mogući nivo. Problem zaštite životne sredine u gradu i u selu, problemi zdrave pijaće vode, zdravog vazduha i zdrave hrane, problemi zagađenja zemljišta, otpada, zračenja i buke, zaštita reka i šuma - postala su pitanja osnovne zdravstvene bezbednosti nacije. Građani moraju da imaju realnu mogućnost da na vreme utiču na donošenje odluka po pitanju životne sredine.

 

Selu treba vratiti zakonski status i ime "selo", imovinu, upravu nad svojim atarom, saglasnost lokalne zajednice na sve promene u njihovoj sredini koje utiču na život i prirodu, zajedničko upravljanje i deo prihoda od državnih javnih preduzeća koja raspolažu i gazduju prirodnim resursima u ataru sela.

 

Zelena akcija Dveri smatra da je potrebno uspostaviti novi, zeleni društveni ugovor u Srbiji i predlaže dugoročno uvođenje zelenog patriotizma u institucije, obrazovanje i medije kroz formiranje jedne vrste "zelene kulture" života u Srbiji.

  

4. TI ŽIVIŠ (Za novi grad po meri čoveka i porodice)

 

Srpski pokret Dveri ističe da građani imaju "prava na grad", što uključuje poslove promišljanja i odlučivanja o gradu u kome se živi, nove urbane strategije, očuvanje arhitektonskog nasleđa i kulturne memorije grada, kao i kreiranje novih urbanih identiteta. "Novi grad" vidimo kao otvoreni demokratski prostor koji umrežava zainteresovano i aktivno građanstvo i stvara pretpostavke za direktnu participaciju u osmišljavanju i donošenju javnih politika u vezi sa stvarnim potrebama ljudi koji žive u svom gradu. Građani imaju apsolutno pravo na demokratsko upravljanje svojim gradom.

 

Novi srpski moderni grad mora biti grad po meri čoveka i porodice. Porodični grad mora biti grad dece. Porodični grad mora biti grad zdravlja, a to znači grad sporta, zdravih stilova života i zdrave hrane.

 

U novom gradu niko ne sme da bude zaboravljen, gladan, bez struje i vode, kao i osnovne zdravstvene i socijalne zaštite, niti mu može biti oduzet porodični dom. Novi grad je prostor nove socijalne solidarnosti.

 

5. TI OSTAJEŠ (Ovo je zemlja za nas – ovo je zemlja za svu našu decu)

 

Ostati ovde da bismo napravili državu u kojoj mi odlučujemo, mi kontrolišemo, mi čuvamo i mi živimo. I zato ostajemo ovde – da promenimo sistem i da uživamo u plodovima tog lepšeg života u uređenoj zemlji.

 

Preko naših digitalnih platformi na društvenim mrežama, ali i terenskim obilaskom svakog dela Srbije i ličnim kontaktom biće omogućeno uključenje zainteresovanih građana kroz postavljanje pitanja, savetovanje, diskusije i glasanje o izmenama, dopunama i prioritetima našeg političkog programa, kako bismo zajedničkim snagama napravili još bolji program, ali se zajednički borili i za njegovu pobedu i primenu, što je i jeste suština participativne demokratije za koju se zalažemo, navodi se u Proglasu Srpskog pokreta Dveri.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 13 sati 3 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 15 sati 52 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.