Preusmeren tok Kolubare ja deponiji (foto: Đorđe Đoković)
Preusmeren tok Kolubare ja deponiji (foto: Đorđe Đoković)
13.10.2020, 06:54

Preusmeren tok Kolubare ugrožava gradsku deponiju

č: | fb:

Pre skoro mesec dana neko je samoinicijativno kopanjem kanala preusmerio tok Kolubare ka gradskoj deponiji. Ova intervencija može da izazove ekološku katastrofu jer ukoliko se, nakon obilnih kiša, Kolubara izlije može se dogoditi da se deo gradske deponije obruši u reku.

 

Republički vodoprivredni inspektor za Kolubarski okrug Vesna Vujić kaže za Kolubarske.rs da ne zna o čemu se radi, niti ima informacije o bilo kakvim radovima u koritu Kolubare u delu kod gradske deponije. "Niko mi ništa nije prijavio, ali ću proveriti ko je i šta radio", rekla je Vujić.

 

Kako nam je rečeno u JKP Vidrak, bivša direktorka preduzeća Jelena Kalat je pokušala u septembru da prijavi inspekciji ove radove koji ugrožavaju gradsku deponiju, ali joj je rečeno da je vodorpivredni inspektor Vesna Vujić na godišnjem odmoru. 

Preusmeren tok Kolubare ja deponiji

Preusmeren tok Kolubare ja deponiji (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema nezvaničnim informacijama, neki vlasnici parcela sa desne strane Kolubare, prekoputa gradske deponije, su samoinicijativno iskopali kanal i tako preusmerili Kolubaru ka deponiji. Saznajemo da radovi nisu prijavljeni, niti je dobijena saglasnost za bilo kakvu intervenciju u koritu Kolubare.

 

"Bagerima su prokopali kanal i tako su preusmerili Kolubaru ka deponiji kako bi zaštitili deo obale, tačnije kosinu gde se nalaze njihovi placevi. Činjenica je da, nakon svake poplave, reka potkopava tu kosinu, koja je visoka nekih sedam-osam metara, i vlasnici imaju problem zbog toga što može doći do obrušavanja obale, ali to nije način da se problem reši. Dodatno zabrinjava to što lica, koja su kopala kanal, nisu nakon tih radova zaštitila obalu kamenom podzidom", objašnjava sagovornik Kolubarskih.rs.

 

Kako saznajemo ranije je upućen zahtev JP "Srbijavode" da se obala Kolubare na neki način sanira kako bi bile zaštićene parcele, ali odgovora, a ni rešenja, još uvek nema. "Problem nije naivan, neophodni su novac i projekat za sanaciju, te je verovatno zbog toga izostao odgovor", navodi naš sagovornik.

 

Podsećamo, nakon obilnih padavina 2001. godina bujica je potkopala veći deo gradske deponije i tada je napravljena velika šteta. I sada postoji takva opasnost.

 

Oštećena žičana ograda oko deponije

 

Žičana ograda postavljena pre oko godinu i po dana na gradskoj deponiji, koja je koštala oko milion dinara, je oštećena nakon obilnih padavina u junu, čak je jedan deo ograde odnela nabujala Kolubara.

Oštećena ograda

Oštećena ograda (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsećamo, odluka da se ogradi deo deponije prema Kolubari doneta je nakon požara koji je izbio početkom oktobra 2018. godine.

 

Ubrzo nakon požara, koji su navodno izazvali ribolovci koji su pecali na Kolubari u neposrednoj blizini deponije, JKP Vidrak raspisalo je javnu nabavku za postavljanje ograde na deponiji. Posao je dobila valjevska firma "Epoksid -1973", ugovor je zaključen 10. decembra 2018, a radovi zavrešeni krajem februara prošle godine.

Oštećena ograda

Oštećena ograda (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 2 sati 22 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 2 sati 22 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 16 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara