Registracija Prijava preko FB
Valjevo iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
14.10.2020, 06:47

Valjevo će konačno dobiti glavnog urbanistu

č: | fb:

Sudeći prema obaveštenju objavljenom na sajtu Grada, Valjevo će konačno dobiti glavnog urbanistu. U obaveštenju se navodi da je otpočeo rad na pripremi Odluke o glavnom urbanisti koju treba da usvoji Skupština grada.

 

Institut glavnog urbaniste predstavlja jednu od značajnijih novina koje je doneo Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji iz decembra 2014. godine.

 

U modelu Odluke o glavnom urbanisti Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) piše da je osnovni zadatak glavnog urbaniste koordinacija u postupcima izrade planskih dokumenata, kao i koordinacija rada između organa nadležnog za poslove urbanizma i javnih preduzeća i drugih institucija uključenih u postupke izrade i donošenja planskih dokumenata.

 

Budući  da se u opštinama i gradovima, po pravilu, istovremeno izrađuje veći broj planskih dokumenata, neophodno je da se postupci izrade tih planova usklađuju i sinhronizuju,  dakle koordiniraju, što je posao glavnog urbaniste.

 

Osim organa nadležnog za urbanizam, koji je po Zakonu nosilac izrade planskog dokumenta, u postupku izrade i donošenja planskog dokumenta učestvuju i: javna komunalna preduzeća, organi, organizacije i preduzeća nadležni za zaštitu životne sredine, za zaštitu vodotokova, za zaštitu od požara, za obrazovanje, zdravstvo, kulturu, sport,  nadležni zavod za zaštitu kulturnih dobara i za zaštitu prirode i drugi učesni

 

Predviđeno je još jedno pravo glavnog urbaniste, a to je da prisustvuje sednicama Skupštine i da učestvuje u raspravi, bez prava odlučivanja, prilikom usvajanja planskih dokumenata.

 

Glavni urbanista je samostalan u radu i za svoj rad odgovara samo Skupštini grada koja ga je imenovala na tu funkciju. Glavni urbanista obavezan je da Skupštini podnosi izveštaj o svom radu. Osim redovnog, godišnjeg izveštaja, predviđena je mogućnost da Skupštini podnosi posebne izveštaje o problemima u postupcima izrade i donošenja planova, s tim što je dužan da predloži i način za njihovo prevazilaženje.

 

Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji iz 2018. godine predviđena je mogućnost osnivanja organizacione jedinice glavnog urbaniste. Kao jedna od alternativa, data je mogućnost osnivanja službe glavnog urbaniste

 

Glavni urbanista može biti lice sa stečenim visokim obrazovanjem, odnosno smerom na akademskim studijama drugog stepena, odnosno na osnovnim akademskim studijama u trajanju od najmanje pet godina u oblasti arhitekture i odgovarajućom licencom izdatom u skladu sa zakonom i najmanje deset godina radnog iskustva u oblasti urbanističkog planiranja i arhitekture.

 

Glavnog urbanistu imenuje Skupština grada, na period od četiri godine, većinom glasova od ukupnog broja odbornika. Po isteku mandata, glavni urbanista može biti ponovo imenovan na tu funkciju.

 

Ovo su samo neki članovi Modela Odluke o glavnom urbanisti SKGO, koji će najverovatnije biti i u Odluci koju priprema Gradska uprava Valjeva, a koju bi Skupština grada trebalo da usvoji u ovoj godini.

 

 

 

Aktuelno

Slava SNS (foto: valjevo.sns.org.rs)
Najava promena na čelu Gradskog oodbora SNS Pre 19 sati 33 minuta

Slava SNS bez predsednika valjevskih naprednjaka

Predsednik Gradskog odbora SNS Slobodan Gvozdenović, dojučerašnji gradonačelnik Valjeva, nije bio na slavi Srpske napredne stranke. Ali je bio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji nije član...  · 27 komentara

Gimnazija (foto: DjordjeDjokovic)
“Valjevski gimnazijalci” Pre 19 sati 35 minuta

Gost online tribine prof. dr Aleksandar Milenković

Valjevska gimnazija, u okviru programa obeležavanja 150 godina postojanja, svakog četvrtka organizuje online tribine "Valjevski gimnazijalci". Gost pete tribine je prof. dr Aleksandar Milenković.  · 3 komentara

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 22 sati 55 minuta

U Valjevu još 22 osobe zaražene koronom

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje od 28. oktobra u Valjevu su još 22 osobe zaražene koronavirusom. Nema novozaraženih u Osečini i Ljigu, dok su u Mionici četiri, Ubu tri i u...  · 3 komentara

Tehnička škola (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Izmena u tekstu "Korona u školama i firmama" Pre 20 sati 45 minuta

U Tehničkoj školi je jedno, a ne dva odeljenja na onlajn nastavi

U tekstu "Korona u školama i firmama", koji je objavljen u Kolubarskim.rs 28. oktobra pogrešno smo preneli podatak iz tabele Zavoda za javno zdravlje Valjevo o broju odeljenja koja su u izolaciji,...