Valjevo iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
14.10.2020, 06:47

Valjevo će konačno dobiti glavnog urbanistu

č: | fb:

Sudeći prema obaveštenju objavljenom na sajtu Grada, Valjevo će konačno dobiti glavnog urbanistu. U obaveštenju se navodi da je otpočeo rad na pripremi Odluke o glavnom urbanisti koju treba da usvoji Skupština grada.

 

Institut glavnog urbaniste predstavlja jednu od značajnijih novina koje je doneo Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji iz decembra 2014. godine.

 

U modelu Odluke o glavnom urbanisti Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) piše da je osnovni zadatak glavnog urbaniste koordinacija u postupcima izrade planskih dokumenata, kao i koordinacija rada između organa nadležnog za poslove urbanizma i javnih preduzeća i drugih institucija uključenih u postupke izrade i donošenja planskih dokumenata.

 

Budući  da se u opštinama i gradovima, po pravilu, istovremeno izrađuje veći broj planskih dokumenata, neophodno je da se postupci izrade tih planova usklađuju i sinhronizuju,  dakle koordiniraju, što je posao glavnog urbaniste.

 

Osim organa nadležnog za urbanizam, koji je po Zakonu nosilac izrade planskog dokumenta, u postupku izrade i donošenja planskog dokumenta učestvuju i: javna komunalna preduzeća, organi, organizacije i preduzeća nadležni za zaštitu životne sredine, za zaštitu vodotokova, za zaštitu od požara, za obrazovanje, zdravstvo, kulturu, sport,  nadležni zavod za zaštitu kulturnih dobara i za zaštitu prirode i drugi učesni

 

Predviđeno je još jedno pravo glavnog urbaniste, a to je da prisustvuje sednicama Skupštine i da učestvuje u raspravi, bez prava odlučivanja, prilikom usvajanja planskih dokumenata.

 

Glavni urbanista je samostalan u radu i za svoj rad odgovara samo Skupštini grada koja ga je imenovala na tu funkciju. Glavni urbanista obavezan je da Skupštini podnosi izveštaj o svom radu. Osim redovnog, godišnjeg izveštaja, predviđena je mogućnost da Skupštini podnosi posebne izveštaje o problemima u postupcima izrade i donošenja planova, s tim što je dužan da predloži i način za njihovo prevazilaženje.

 

Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji iz 2018. godine predviđena je mogućnost osnivanja organizacione jedinice glavnog urbaniste. Kao jedna od alternativa, data je mogućnost osnivanja službe glavnog urbaniste

 

Glavni urbanista može biti lice sa stečenim visokim obrazovanjem, odnosno smerom na akademskim studijama drugog stepena, odnosno na osnovnim akademskim studijama u trajanju od najmanje pet godina u oblasti arhitekture i odgovarajućom licencom izdatom u skladu sa zakonom i najmanje deset godina radnog iskustva u oblasti urbanističkog planiranja i arhitekture.

 

Glavnog urbanistu imenuje Skupština grada, na period od četiri godine, većinom glasova od ukupnog broja odbornika. Po isteku mandata, glavni urbanista može biti ponovo imenovan na tu funkciju.

 

Ovo su samo neki članovi Modela Odluke o glavnom urbanisti SKGO, koji će najverovatnije biti i u Odluci koju priprema Gradska uprava Valjeva, a koju bi Skupština grada trebalo da usvoji u ovoj godini.

 

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 29 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 17 sati 24 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...