Lazar Gojković (foto: Đorđe Đoković)
Lazar Gojković (foto: Đorđe Đoković)
21.10.2020, 06:46

Gojković: Donećemo strože mere, ako se situacija ne poboljša

č: | fb:

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Valjevu, gde je za samo sedam dana registrovano 85 novoobolelih, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je apelovao na sugrađane da poštuju mere.

 

"Ako se do kraja nedelje epidemiološka situacija ne poboljša, a predložene mere ne budu doslednije sprovodile, moraćemo doneti strože mere", poručio je komandant Štaba za vavredne situacije i gradonačelnik Lazar Gojković nakon sednice gradskog Štaba.

 

On je apelovao na sugrađane da sprovode sve protivepidemijske mere, da ne organizuju veće skupove, slavlja i ne prisustvuju takvim okupljanjima.

 

"Molim sugrađane svih generacija, posebno mlade da shvate ozbiljnost situacije, jer je dokazano da su okupljanja najčešći put širenja virusa. Pojedini građani od nas traže da kažnjavamo i donosimo još strožije mere, jer su svesni da zbog neodgovornosti pojedinaca možemo biti u još težoj situaciji. Gradska vlast je do sada pokazivala visok stepen razumevanja, tolerancije i preduzimanje represivnih mera smo sveli na minimum. Na žalost, ako se do kraja nedelje epidemiološka situacija ne poboljša ili stabilizuje, a predložene protivepidemijske mere ne budu doslednije sprovodile, moraćemo da pribegnemo donošenju strožijih mera. Da li treba da izričemo novčane kazne, podnosimo prekršajne prijave, dodatno ograničavamo radno vreme ugostiteljskih i drugih objekata, ili možemo da nosimo maske, držimo fizičku distancu i ne okupljamo se u većem broju i tako sačuvamo živote, zdravlje, zdravstveni sistem, privredu i egzistenciju grada i građana", rekao je graonačelnik.

 

On je sugrađane zamolio da uvaže apele, jer su u pitanju naši životi, koji su vredniji od bilo kakve proslave, koju možemo organizovati već iduće godine.

 

"Nijedna preporuka i protivepidemijska mera nije doneta da se maltretiraju građani, nikome nije prijatno da nosi maske, ali je sve ovo mali pojedinačni napor i odricanje koje će doprineti presecanju puteva širenja virusa", poručio je gradonačelnik Lazar Gojković.

 

Pojačana kontrola

 

Gradske inspekcije, komunalna milicija i republičke inspekcije, treba da pojačaju kontrolu primene mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID -19, jedan je od zaključaka Štaba za vanredne situacije Valjeva.

 

Na sednici koja je održana juče donet je i zaključak da su inspekcije dužne da dostavljaju dnevne izveštaje o sprovedenim kontrolama komandantu i načelniku Štaba za vanredne situacije grada Valjeva i šefu Odseka za vanredne situacije i poslove odbrane Gradske uprave.

 

"Povećanje broja novoobolelih, sve veći broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja i Bolnici, kao i povećani broj prijema na bolničko lečenje sigurni su pokazatelji da Valjevo ulazi u novi talas koronavirusa. Najvažniju ulogu imaju upravo pojedinci, koji ličnom odgovornošću mogu usporiti širenje virusa", navedeno je uinformaciji za javnost nakon sednice Štaba za vanredne situacije.

 

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje od 20. oktobra u Valjevu je još šest osoba zaraženo koronavirusom, dok u ostalim opštinama Kolubarskog okruga nema novoobolelih. U prethodnih sedam dana u Valjevu je bilo 85 novozaraženih, a ukupan broj inficiranih od početka pandemije u našem gradu je 1288 osoba.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 15 sati 10 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 17 sati 59 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.