Dodela nagrada za đake generacije (foto: DjordjeDjokovic)
Dodela nagrada za đake generacije (foto: DjordjeDjokovic)
22.10.2020, 06:57

Više od polovine đaka generacije nije dobilo stipendije

č: | fb:

Više od polovine đaka generacije osnovnih i srednjih škola, koji su krajem septembra dobili godišnje nagrade grada Valjeva, nije dobilo stipendije, a zvanično je objavljeno da su pored nagrade dobili i stipendije.

 

U zvaničnoj informaciji, koja je objavljena na sajtu Grada i dostavljena medijima u danu kada su đacima generacije dodeljene godišnje nagrade, piše da "đaci generacije automatski dobijaju stipendiju grada Valjeva u trajanju od 12 meseci, koja iznosi od 5.500 za osnovce, 6.500 za srednjoškolce, 10.000 za studente i 11.000 dinara za studente u inostranstvu". Takođe piše i da su "đaci generacije za 2018/2019. godinu već dobili stipendije, koje su stekli po ovoj osnovi".

 

Na ovu vest reagovalo je nekoliko roditelja, koji su pozvali redakciju Kolubarskih.rs, tvrdeći da njihova dece, i pored toga što su đaci generacije, nisu dobila stipendiju. Kažu da im nije jasno zbog čega je objavljena netačna informacija ili ako je tačno da đaci generacije automatski dobijaju stipendiju grada Valjeva zbog čega je njihova deca nisu dobila?

 

Rukovodilac Odeljenja za duštvene delatnosti Zora Bojičić kaže da se i njima požalilo nekoliko roditelja tražeći objašnjenje. 

 

"Pravo na stipendiju se stiče konkurisanjem, ne po automatizmu. Konkurs se objavljuje svake godine na sajtu Grada i u nedeljniku Napred u skladu sa gradskom Odlukom o nagradama. Očigledno je da ta deca nisu konkurisala, ali za to nije kriva Gradska uprava. A to što u informaciji na sajtu Grada piše da đaci generacije stipendije dobijaju automatski je omaška koja jeste izazvala zabunu kod roditelja i učenika, ali ja ne znam ko je to i na osnovu čega napisao", kaže Bojičić

 

Od 22 đaka generacije osnovne i srednje škole koji su ove godine dobili godišnje nagrade grada, njih 12 nije konkurisalo za stipendiju. Roditelji koji su nam se javili kažu da nisu ni znali za konkurs smatrajući da nije dovoljno objaviti poziv u Napredu i na sajtu Grada "jer šta ako ne čitaju ni Napred ni sajt Grada"?

 

"Gradska uprava građane o njihovim obavezama, recimo plaćanju poreza, obaveštava slanjem rešenja, obaveštenja..., na kućnu adresu.  Zašto našu decu nisu obavestili dopisom da imaju pravo na stipendiju i da treba da konkurišu", pitaju roditelji.

 

I zaista da li postoji još neki način da se svi đaci koji imaju pravo na stipendiju obaveste, jer očigledno da nije dovoljno objaviti konkurs u nedeljniku i na sajtu s obzirom na to da više od polovine učenika nije znalo da treba da konkuriše, te im je izostala novčana pomoć Grada za školovanje.

 

Bojičić je saglasna da roditelje i đake treba informisati na još neki način, ali naglašava da je stipendiju dobilo 125 najboljih osnovaca i srednjoškolaca, koji su se prijavili na konkurs.

 

"Nakon ovog iskustva, poziva roditelja i saznanja da neki nisu znali da treba da konkurišu, mi ćemo poslati dopis i školama, mada to nije njihova obaveza, ali ćemo ih zamoliti da obaveste svoje uspešne učenike da je objavljen konkurs i da treba da konkurišu svi oni koji ispunjavaju uslove kako bi ostvarili svoje pravo na stipendiju. Zaista mi je žao zbog toga što većina đaka generacije nije znala da treba da konkuriše", kaže rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Zora Bojičić. Dodaje da se ti đaci ne mogu prijaviti na konkurs grada Valjeva za dodelu stipendija za školsku 2020/21.

 

A ovogodišnji konkurs za dodelu stipendija za školsku 2020/21. se završava u petak, 23. oktobra. U pozivu piše da se mogu prijaviti nadareni i izuzetno uspešni: redovni učenici, studenti osnovnih studija, studenti diplomskih-master studija i studenti doktorskih studija, čije se obrazovanje finansira iz budžeta u školama i visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija, a koji nisu zaposleni, sa prebivalištem u Valjevu.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 20 sati 59 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara