Centar za vantelesnu oplodnju (foto: www.obvaljevo.rs)
Centar za vantelesnu oplodnju (foto: www.obvaljevo.rs)
14.12.2020, 10:18

Osmi rođendan Centra za vantelesnu oplodnju

č: | fb:

Centar za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo, slavi svoj osmi rođendan, 14. decembra, kada je na ovaj dan 2012. počela sa radom laboratorija tada najmlađeg centra u sistemu državne zdravstvene zaštite.

 

Ove godine prve bebe  nastale ovom centru  postale su đaci prvaci. Svoj osmi rođendan Centar za vantelesnu oplodnu Opšte bolnice Valjevo, slavi zajedno sa 456 do sada rođenih  beba, širom zemlje, regiona, ali i dalekih destinacija.

 

- Nismo više najmlađi državni centar. Sada se za nas pre može reći da smo centar koji postavlja standarde i uvek ide korak dalje, za šta se čitav tim od starta zalagao – sa ponosom kaže dr Branko Budimirović, subspecijalista za fertilitet i sterilitet i vođa malog, ali kompaktnog tima koji čini čuda, kako kažu roditelji beba nastalih ovde.

 

Centar za vantelesnu oplodnju

Centar za vantelesnu oplodnju (Foto: www.obvaljevo.rs)

Ono po čemu se valjevski VTO centar sa ponosom izdvaja od samog starta jeste mogućnost zamrzavanja prekobrojnih embriona, što je u ovoj godini pandemije bilo od posebne važnosti.

 

- Kada je počela pandemija Covida 19, mi smo bili usred postupaka koje je trebalo na bezbedan način završiti. Zamrzavnje embriona i odlaganje nastanka trudnoće do smirivanja situacije bila je preporuka ESHRE zajednice koju smo lako ispoštovali. Takođe, imajući u vidu važnost krioskladišta, ove godine uspeli smo da pokrenemo projekat koji će polovinom sledeće godine rezultirati povećanjem kapaciteta našeg krioskladišta kao i njegovom automatizacijom - ponosno navode u centru.

 

Ove godine kada je život naizgled stao zbog pandemije korona virusa, Valjevski centrar stao je samo na kratko. Nakon kratke obustave rada, centar je uložio napor da nadoknadi izgubljeno vreme imajući u vidu da biološki sat i dalje otkucava, kao i da parovima  potvrde o mogućnosti početka procesa VTO ističu.

 

- U ovoj godini, punoj straha, morali smo zaista da imamo dodatnog strpljenja i da se dobro organizujemo kako bismo uspeli da završimo brojne postupke. Primenili smo sve mere predostrožnosti da naš rad sa pacijentima, budućim roditeljima  bude bezbedan, radili smo sa skraćenim timom, ali uspeli smo da sprovedemo dobar deo godišnjeg plana – ističu sestre.

Centar za vantelesnu oplodnju

Centar za vantelesnu oplodnju (Foto: www.obvaljevo.rs)

Ove 2020. godine rodila se i jedna zaista posebna beba, koja je svakako priznanje znanju i stručnosti tima za biološki potpomognutu oplodnju.

 

- Jasno nam je koliku borbu vode parovi koji imaju problem sa začećem i zato se trudimo da zajedno nađemo način da do bebe dođemo. Naš centar je prva državna ustanova u kojoj je nastala beba rođena iz zamrznutih embriona 2014. godine, a zatim i iz zamrznutih oocita 2018.godine. Ove godine rođena je i beba kod pacijentkinje koja se borila sa onkofertilitetom koja je bebu dobila u 44. godini nakon što joj je prvenstveno sačuvan život. To je zaista veliki uspeh našeg centra - kaže Mirka Đorđević, klinički embriolog,  jedan od dva stalno zaposlena embriologa u centru.

 

-  Ova priča dokazuje da je nastanak života zaista jedno čudo u kojem "učestvujemo". U toku pripreme za postupak vantelesneo plodnje u našem centru kod pacijentkinje je otkriven karcinom jajnika. Žena je tada imala 37 godina, operisana je i posle pet godina kada se smatra da je bezbedno, nastavili smo sa postupkom. Skupljane su jajne ćelije iz prirodnog ciklusa bez ikakve hormonske stimulacije koja može biti rizična u ovom slučaju, više od godinu dana. Prikupljene oocite  su zamrznute, pa su kada su se stekli uslovi za postupak, odmrznute i oplođene, a na kraju je urađen embrio transfer. Nastala je trudnoća koja se završila rođenjem zdrave bebe. Život je zaista čudo – zaključuje dr Budimirović.

 

Centar za vantelesnu oplodnju

Centar za vantelesnu oplodnju (Foto: www.obvaljevo.rs)

Tim VTO centra poželeo je da se za sledeći rođendan proslavi sa još više rođenih beba, ali bi voleo i da ga proslavi sa proširenim timom i dodatnom opremom koja će svim parovima koji dolaze ovde put do željenog potomstva učiniti za korak bližim.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 53 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 20 sati 48 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 3 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...