Narodna stranka (logo)
Narodna stranka (logo)
22.01.2021, 10:14

Valjevom vladaju prijatelji, kumovi i uvozni kadrovi

č: | fb:

U Valjevu su na delu nepotizam, kronizam, favorizovanje istomišljenika, uvoz kadrova kao da ih u Valjevu nema. Na ključna mesta dolazi familija, prijatelji, stranačke kolege bez obzira na njihovu stručnost, znanje i iskustvo, navodi se u saopštenju Gradskog odbra Narodne stranke u Valjevu.

 

Narodna stranka ne spori da je Srbija zemlja u kojoj od vajkada postoje rodbinsko–kumovske–prijateljske veze kada je u pitanju zapošljavanje ili korist, a u moderno, višepartijsko, demokratsko doba, tom spisku se pridružuju i stranačke veze. Narodna stranka smatra da je to, nažalost, toliko uhvatilo maha i toliko dugo traje, da je iskorenjivanje toga kao da želite da iskorenite armature iz neke desetospratnice.

 

"Pričati već million puta ispričanu priču, o kvalitenim, sposobnim, obrazovanim, vrednim ljudima koji sede kod kuće i potpaljuju vatru sa svojim diplomama jer ne mogu da nađu posao od silnih rođaka, prijatelja, kumova... i vrapci na grani su to naučili napamet. Pojedinac je potpuno nemoćan pred takvim zbivanjima u okruženju. Humanistička vizija društva se odavno potpuno izgubila", piše u saopštenju Narodne stranke.

 

Dalje se navodi primer Valjeva, koje nije pošteđeno toga, samo ko neće da vidi ili je nateran da žmuri, neće videti šta se to događa u Valjevu.

 

"Dovoljno je pogledati gradsku administraciju koja broji i do nekoliko puta više zaposlenih od potrebnog, raspisivanje oglasa i tendera u novinama je reda radi ili ih uopšte nema. Zaista više nije bitno koliko je neko sposoban, radan, koliko ima znanja, bitno je samo udomiti svoje ljude, makar bili i nesposobni da sami sebi čarape obuku. Državne, javne ustanove se tretiraju kao da sadašnja vlast ima porodično nasleđe nad njima. A narod će se i dalje pitati zašto poskupljuju režije, javne ustanove propadaju, a rast potrošačke korpe može da se uzme za novu jedinicu brzine umesto brzine svetlosti", piše u saopštenju.

 

Narodna stranka pita zar Valjevo u lokalnoj samoupravi zaista nema sposobnih arhitekata (ima ih pet, inače), pa moramo da uvozimo iz Lazarevca gradskog urbanistu? Da li naših pet arhitekata zaista ne zna da radi svoj posao ili nisu politički podobni, ili nisu ničiji kumovi, prijatelji, rođaci? Ko uopšte može da poveruje u priču da nisu bili zainteresovani za to mesto?

 

Narodna straka skreće pažnju na još jedan primer kronizma koji, kako navode, nisu abrovi nego ozbiljne etičke stvari. "Zašto je smenjena sekretarica gradonačelnika koja je na tom mestu dočekala i ispratila mnoge gradonačelnike, jer joj je to zagarantovano radno mesto? Da bi umesto nje, gle čudom, sasvim slučajno, novopostavljena sekretarica bila najbolja prijateljica gradonačelnikove žene.

 

"Ako mislite da je i to slučajnost, šta da radimo sa kumom gradonačelnika Šapca koji je čak iz Mačve došao da vodi Gradsku upravu? Opet nije bilo zainteresovanih ili sposobnih, pa zar su Valjevci toliko nezainteresovani i nesposobni? Ili su ponovo bili kumovi pogrešnim ljudima na pogrešnom mestu? Zamenik gradonačelnika, znate li ko je? Naravno da ne, jer mu je radna biografija za tri reči duža od gradonačelnikove. Ali je dobro poznato koji to poznati biznismen i čovek koji vuče mnoge konce u gradu stoji iza njega. Sve slučajnost do slučajnosti", navodi se u saopštenju.

 

Narodna stranka pita i da li je Valjevo toliko malo, a Ub toliko veliki, da se sastanak premijerke Srbije, predsednika IO SNS-a i gradonačelnika Valjeva održava na Ubu? Šta uopšte gradonačelnik Valjeva ima sa Ubom, ide u prijateljske posete? Ili po još jednu turu naredbi – kako da samostalno vodi grad! I ponovo sasvim slučajno kod "nečijeg" kuma.

 

"Ako bismo krenuli dalje da otpetljavamo to klupko nepotizma i kronizma u Valjevu, krenuvši po vertikali od vrha ka dnu, videli bismo smo jednu toliko upetljanu kumovsku strukturu, da bi se i sami zapetljali ko je tu kome šta. Zakonopravilo Svetog Save (Nomokanon) koje u jednom svom delu govori i o ovoj temi, i koje je strogo i uspešno bilo primenjivano u srednjovekovnoj Srpskoj državi, izgleda da je od strane današnjih vlastodržaca shvaćeno bukvalno, pa je reč bližnji shvaćena kao – moja familija, moji prijatelji", navodi se u saopštenju GrO Narodne stranke.

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 6 sati 23 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...