Pomoćnica ministra u Gradskoj kući (foto: www.valjevo.rs)
Pomoćnica ministra u Gradskoj kući (foto: www.valjevo.rs)
07.02.2021, 09:06

Tehnička škola će dobiti status trening centra

č: | fb:

Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić razgovarala je sa gradonačelnikom Valjeva, direktorima srednjih škola i predsednicima opština Kolubarskog okruga o unapređenju plana upisa za dualne obrazovne profile.

 

Prema rečima Grujić, realizovanje plana upisa je značajno promenjeno, u odnosu na prethodne godine, tako da od ove godine država, zajedno sa sistemom obrazovanja ali i sa privrednicima, promišlja šta je najbolje za mlade ljude.

 

"Po prvi put, od uvođenja dualnog obrazovanja od pre četiri godine, promenili smo način plana realizacije upisa, što znači da o tome ne donosi odluku samo sistem nadležan za obrazovanje, nego za jednim stolom sede i gradonačelnik i predsednici lokalne samouprave, predsednici opština, predstavnici Privredne komore Srbije, direktori škola. Mi govorimo o jednom zaista značajnom broju od 10 hiljada učenika, 110 škola, preko 900 kompanija koje su u procesu akreditacije. Govorimo o zakonskoj regulativi koja postoji u Republici Srbiji, Zakon o dualnom obrazovanju u oblasti srednjeg obrazovanja, Zakon o visokim dualnim studijama koji je vrlo aktuelan ove godine, što znači da se celokupan naš sistem obrazovanja transformiše u onom domenu koji govori o kvalitetu koji našim mladim ljudima jako znači", rekla je pomoćnica ministra.

 

Ona je najvaila da će valjevska Tehnička škola dobiti status trening centra sa pet područja rada koji su usmereni na razvoj saradnje sa privredom.

 

"To znači da će taj centar biti ne samo centar za razvoj dualnog obrazovanja, nego ćemo imati mogućnost da radimo prekvalifikacije, dokvalifikacije, dakle da se krećemo za potrebama privrede, kako bi što veći broj ljudi mogao da se zaposli u ovom regionu. Celokupan sistem, sve ono što vi imate u regionu možemo na vrlo kvalitetan način da umrežimo sa određenim subjektima koji mogu da otvore vrata vašim mladim ljudima", rekla je prof. dr Gabrijela Grujić.

Lazar Gojković i Gabrijela Grujić

Lazar Gojković i Gabrijela Grujić (Foto: www.valjevo.rs)

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da je dualno obrazovanje jako važno, kako za škole, tako i za celokupni Kolubarski okrug, jer pruža mogućnost mladima da ostanu u svojim lokalnim sredinama.

 

"Učenje kroz rad omogućava deci da steknu važne kompetence koje će im pomoći i pripremiti za budućnost, lični razvoj, a samim tim i za obavljanje željenog posla. Na taj način privreda u našem okrugu ostvaruje benefit, jer je dobila već formiranog mladog čoveka koji je upoznat sa radnim procesima. Radimo na tome da unapredimo dualno obrazovanje kod nas. Tehnička škola  je u sistemu dualnog obrazovanja od 2017. godine, a Vlada Republike Srbije osniva trening centar, gde će se pored formalnog obrazovanja, odvijati obuke i prekvalifikacije, pomoću kojih će mladi ostvariti i praktična i teorijska znanja, koja će im omogućiti bolju zaposlenost", rekao je Gojković.

(Foto: www.valjevo.rs)

 

Sastanku su, pored gradonačelnika Valjeva, predsednika opština Kolubarskog okruga i direktora srednjih škola, prisustvovali Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i dr Zorica Jocić, načelnica školske uprave.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 9 sati 39 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 sati 28 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.