Privredna zona (foto: Kolubarske.rs)
Privredna zona (foto: Kolubarske.rs)
09.02.2021, 08:03

Važno i hitno pitanje rešava se skoro četiri godine

č: | fb:

Pre skoro tri meseca je potpisan ugovor sa valjevskim preduzećem "Autotransport", koje je nosilac posla na izgradnji saobraćajnice u Privrednoj zoni u Popučkama, a radovi još uvek nisu počeli i pored najava da će se to dogoditi početkom 2021. godine, "jer od završetka tih radova zavisi dolazak investitora u Valjevo i otvaranje novih radnih mesta".

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kaže da "svakog dana očekuje početak radova". Objašnjava da kasne iz tehničkih razloga, i navodi da je bilo neophodno izmestiti dalekovod, kao i nekoliko bandera koje su na trasi saobraćajnice.

 

Prema javnoj nabavci, koja je raspisana još u maju prošle godine, u Privrednoj zoni biće izgrađena saobraćajnica, vodovodna i kanalizaciona mreža, javno osvetljenje i saobraćajna signalizacija. Vrednost radova, koje finansiraju Republika i grad Valjevo, je oko 200 miliona dinara. Rok za završetak radova je četiri meseca, a gradonačelnik Lazar Gojković veruje da će biti ispoštovan.

 

U novogodišnjem intervjuu za Kolubarske.rs gradonačelnik je reko da "intenzivno rade na dovođenju bar jednog investitora" i tada je, bez otkrivanja više detalja, najavio da bi trebalo u prvim mesecima 2021. godine da bude poznato da li u Valjevo stiže i koji investitor. Gojković ni danas nije mogao konkretno da nam odgovori na pitanje o dolasku investitora. "Verujte mi, to pitanje mi je najbitnije od svega. Razgovori su u toku, ali još uvek ne mogu ništa zvanično da vam kažem", rekao je Gojković.

Privredna zona

Privredna zona (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsećamo, Grad je pre skoro četiri godine kupio zemljište u Popučkama, koje je bilo u vlasništvu Vidoja Vujića, zbog kako je obrazloženo "stranog investitora". Prvo je 2017. godine kupljeno skoro 20 hektara zemljišta za 195 miliona dinara, koje nije infrastrukturno opremljeno. Potom je, 2018. godine gradsko rukovodstvo odlučilo da za 39,3 miliona dinara kupi još oko 4 hektara zemljišta koje je u privatnom vlasništvu, a nalazi se pored već kupljenih parcela.

 

Kada je 2017. godine "pod hitno zbog stranog investitora" kupljena zemlja Vidoja Vujića u Popučkama, gradsko rukovodstvo je, odgovarajući na pitanje zbog čega se kupuju livade kada već postoje placevi u industrijskoj zoni "Stefil", koja je infrastrukturno opremljena, tvrdilo da postoji "strani investitor" kome paše parcela baš od 20 hektara. Potom se pojavio novi "strani investitor" kome paše parcela baš od 24 hektara i to u jednom komadu.

 

Od "novog, stranog investitora", koji će otvoriti nova radna mesta, još uvek nema ni traga ni glasa, parcela je još uvek livada koju vlasnik, odnosno Grad, povremeno pokosi.   

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsećamo, u okviru predizborne kampanje u junu 2020. godine na konferenciji za novinare u Srpskoj naprednoj stranci, kandidat SNS za gradonačelnika Valjeva Lazar Gojković je izjavio da je "uređenje privredne zone osnovni preduslov za dolazak investitora u Valjevo jer je to prioritet Srpske napredne stranke". On je najavio da će radovi na izgradnji 2,5 kilometra ulice u industrijskoj zoni početi u julu.

 

Izgradnju 2,5 kilometra ulice i dolazak investitora je najavio u septembru 2018, a potom i u maju 2019. godine, i bivši gradonačelnik Slobodan Gvozdenović (SNS). "Očekuje nas izgradnja saobraćajnice u dužini od oko 2,5 kilometra kroz privrednu zonu. Očekujemo dolazak u Valjevo velikog nemačkog investitora do kraja godine, to smo i u Predsedništvu dogovorili sa odgovornim ljudima za ta pitanja", rekao je bivši gradonačelnik.

 

Nameće se zaključak: Predsedništvo je na potezu!

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 8 sati 2 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 10 sati 52 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.