Nagrađeni (foto: DjordjeDjokovic)
Nagrađeni (foto: DjordjeDjokovic)
11.02.2021, 10:42

Nagrade za lingvističku i literarnu sekciju Valjevske gimnazije

č: | fb:

Društvo za srpski jezik i književnost Ministarstva prosvete i ove godine nagradilo je Lingvističku i Literarnu sekciju Valjevske gimnazije, saopšteno je na konferenciji za novinare.

 

Drugom nagradom nagrađena je lingvistička sekcija i rukovodilac sekcije profesorka Milena Petrović, dok su literarna sekcija i profesorka mr Milena Milisavljević nagrađeni trećom nagradom, kao i školski časopis "Gimnazijalc" koji uređuju profesorke Kruna Glušac i Danijela Golubović.

 

Posebno su nagrađeni najbolji nastavnici lingvističkih sekcija u čast tri decenije ovog takmičenja, među kojima je i profesorka srpskog jezika i književnosti Milena Petrović, rukovodilac Lingvističke sekcije.

 

"Ove godine Lingvistička sekcija je osvojila drugu nagradu i to je sedmi put da sekcija dobija republičku nagradu. Svega ovoga ne bi bilo da nije entuzijazma, dara i talenta naših učenika, tako da se za sve ove uspehe, pre svega, zahvaljujemo njima i Društvu za srpski jezik i književnost koje to prepoznaje i želi na neki način da nam oda priznanje i zahvalnost što negujemo srpski jezik. Odlučili smo da pokrenemo lingvistički časopis po prvi put u istoriji Valjevske gimnazije, koji će biti jedinstven s obzirom na to da ima malo takvih časopisa u Srbijii. Naravno da postoje takvi časopisi, ali ne lingvistički časopisi učenika", rekla je Milena Petrović.

Milena Petrović

Milena Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dodala je da Lingvistička sekcija podržava akciju na državnom nivou "Negujmo srpski jezik", tako da u svakom broju časopisa obrađuju po jedno pravopisno i gramatičko pravilo kako bi pokazali ko je su to najčečšće nedoumice u našem jeziku, i na šta bi trebalo obratiti posebnu pažnju.

 

"Nagrada koju sam dobila vodeći Ligvističku sekciju je zapravo nagrada mojih učenika sa kojima radim, i velika mi je čast što je Društvo ove godine nagradilo i nastavnike", rekla je Milena Petrović.  

 

Članovi Lingvističke sekcije, učenice Valjevske gimnazije Katarina Radmilović i Lenka Nikolić, govorile su o radu sekcije i budućem izgledu i sadržaju novog časopisa, koji će primarno biti deo kampanje "Negujmo srpski jezik".

 

Učenica Filološkog smera Milica Rakić, glavni urednik časopisa "Gimnazijalac", istakla je da je ove godine časopis dobio treću nagradu, što je značajno i veliki uspeh. Objašnjava da je časopis maturski rad  prethodne urednice, ali, naglašava, to nije rad pojedinca, nego je to timski rad u koji su uključene razne sekcije. "Iako je treća nagrada veliki uspeh, što nas čini ponosnim, mi smo dobili neke smernice kako da poboljšamo časopis od sadržaja do izgleda, koje ćemo primeniti već od sledećeg broja", najavila je Milica Rakić.

 

Danijela Golubović

Danijela Golubović (Foto: Đorđe Đoković)

Odgovorni urednik časopisa "Gimnazijalac", profesorka srpskog jezika i književnosti u Valjevskoj gimnaziji Danijela Golubović podsetila je da je časopis u poslednjih dvanaest godina dobio devet republičkih nagrada na konkursu, koji raspisuje Drušrvo za srpski jezik i književnost Srbije uz podršku Ministarstva prosvete, što ukazuje na kvalitet koji časopis ima svih ovih godina. Ona je najavila da je u pripremi jubilarno izdanje "Gimnazijalca" koje će izaći početkom juna i koje će, pored učeničkih tekstova, sadržati i autorske tekstove pozantih javnih ličnosti bivših gimnazijalaca.

 

Učenica Milica Lukić rekla je da je Literarna sekcija "Desanka Maksimović" dobila nagradu koja nosi ime profesora Filološkog fakulteta i bivšeg učenika Valjevske gimnazije Slobodan Ž. Marković, što je peti put od 2015. godine. Kao urednik "Almanaha" ona je najavila izlazak jubilarnog izdanja ove publikacije povodom 50 godina njenog kontinuiranog izlaženja u kome će se naći nagrađeni radovi brojnih generacija učenika Valjevske gimnazije.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 7 sati 8 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 1 dan

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 7 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...