Zastava Srbije (foto: Đorđe Đoković)
Zastava Srbije (foto: Đorđe Đoković)
15.02.2021, 07:50

Dan državnosti

č: | fb:

Danas je državni praznik Republike Srbije Dan državnosti koji se praznuje 15. i 16. februara, a ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije, i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat prvi Ustav Knjaževstva Srbije - Sretenjski ustav. Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

 

Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije. Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

 

Za vreme praznika neki će objekti raditi skraćeno, a neki će biti zatvoreni, pošto su zvanično neradni dani ponedeljak i utorak.

 

Povodom obeležavanja Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije, Gradska uprava Valjevo neće raditi u ponedeljak i utorak 15. i 16. februara. Prvi radni dan je sreda 17. februar 2021. godine.

 

Hrišćani ovaj dan slave kao Sretenje koje se uvek obeležava 40. dan od Božića. U narodu postoji verovanje da ukoliko na ovaj dan mečka izađe iz pećine posle zimskog sna i vidi svoju senku vratiće se unutra, a zima će potrajati još šest nedelja, ukoliko se ne vrati to znači da se zimski dani polako završavaju.

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati 33 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...