Potpisivanje peticije prodiši na Gradskom trgu (foto: Đorđe Đoković)
Potpisivanje peticije prodiši na Gradskom trgu (foto: Đorđe Đoković)
11.03.2021, 12:18

Narodna incijativa "potpiši-prodiši-priključi se"

č: | fb:

Potpisivanje narodne incijative, "Potpiši-prodiši-priključi se", za zabranu korišćenja prljavog, sirovog lignita organizovano je danas na Gradskom trgu u Valjevu. Akcija će trajati od četvrtka do nedelje, kada će građani imati priliku da svojim potpisom utiču na izmenu Zakona o zaštiti vazduha.

 

Aktivisti udruženja "iRevolucija", "Lokalni odgovor" i "Odbor za ljudska prava" postavili su štand za prikupljanje potpisa, i to u periodu od 12 do 17 časova u četvrtak i petak (11. i 12. mart), dok će subotu i nedelju (13. i 14. mart) štand biti otvoren od 12 do 13 časova.

 

Organizatori prikupljanja potpisa pozivaju sve punoletne Valjevke i Valjevce da budu aktivni i da koriste svoje pravo na narodnu inicijativu koje garantuje Ustav Republike Srbije. Inicijativa treba da podstakne Narodnu Skupštinu Republike Srbije da usvoji Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha kojim će biti zabranjena prodaja sirovog lignita, ogrevnog materijala najslabijeg kategorije, koji je najznačajniji izvor zagađenja vazduha u Valjevu i u Srbiji.

 

"Mi, građanke i građani Valjeva, treba da budemo solidarni sa žiteljima drugih gradova u Srbiji i da zajednički prikupimo 30 hiljada potpisa građana da bi narodna inicijativa bila punovažna. Naši potpisi za izmenu Zakona o zaštiti vazduha treba da spasu najmanje 15 hiljada života koji se svake godine prerano ugase zbog aerozagađenja. Potpis svakog od nas može sačuvati jedan ljudski život", poručuju Aktivisti udruženja "iRevolucija", "Lokalni odgovor" i "Odbor za ljudska prava".

 

Narodnu inicijativu za zabranu prodaje sirovog lignita pokrenulo je udruženje "Srbija u pokretu", a pored Valjeva, organizovana je i u Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Boru, Užicu i Nišu.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 13 sati 43 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 20 sati 39 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara