Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu (foto: Fanny Bergé)
Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu (foto: Fanny Bergé)
11.03.2021, 10:44

Tamara Jokić gost tribine "Valjevski gimnazijalci"

č: | fb:

U okviru programa obeležavanja jubileja - 150 godina postojanja, Valjevska gimnazija organizuje seriju online tribina pod radnim nazivom "Valjevski gimnazijalci".

  

Cilj ovih tribina je da se javnosti predstave najznačajniji valjevski gimnazijalci - ličnosti iz sveta nauke, umetnosti, kulturnog i javnog života u Srbiji i svetu.

 

Zoom tribine "Valjevski gimnazijalci" organizuju se četvrtkom u 19 časova. Gost 17. online Tribine "Valjevski gimnazijalci", večeras od 19 časova, biće muzička umetnica Tamara Jokić. Sa Tamarpom će razgovarati Ivan Pantić. 

 

Tamara Jokić - Od muzike do jezika i od književnosti do pevanja

  

Tamara je rođena 1990. godine u Valjevu, gde je kroz muzičku školu, Valjevsku gimnaziju i male lokalne festivale negovala svoje pevanje u raznim oblicima. Prvi javni nastup imala je sa šest godina, a sa 14 godina je prvi put počela da peva fado muziku, što ju je približilo Iberijskom poluostrvu kao geografskom podneblju i Portugalu kao jednoj svojevrsnoj kulturi.

  

Preko muzike dolazi do studija portugalskog i španskog jezika koje će studirati u Srbiji i Španiji, a diplomirati na Filološkom fakultetu u Beogradu. Nakon završenih master studija u Beogradu, prijavljuje se za audiciju Berkle muzički koledž i dobija stipendiju za četvorogodišnji studijski program u Bostonu. Studije pevanja na Berkliju počinje u januaru 2017. godine.

  

Osim vokalnim izvođenjem, Tamara se bavi i muzičkim istraživanjem raznih geografskih prostora. Od Španije i Portugala, severa Afrike, Balkana i Bliskog istoka, ona dolazi do svog izraza koji podrazumeva muzičko nasleđe svih ovih kultura. U melodije i u tekstove ovih kompozicija, utkane su priče više generacija najrazličitijih naroda koji na kraju krajeva vrlo često pevaju i pripovedaju o istim stvarima: prošlost, budućnost, preci, naslednici, ljubav, spokoj, rat, mir, ljudskost. Sve ono što život čini onakvim kakvim jeste, bez cenzure. A Tamara ih predstavlja na njihovim autohtonim jezicima kao što su španski, portugalski, srpski, hebrejski, ladino.

 

Pored negovanja tradicionalnih muzičkih oblika, Tamara piše i svoju muziku koja je obojena balkanskim i mediteranskim sentimentom.

 

Tamara je svojim skorašnjim projektom "Svet u Sobi", koji predstavlja seriju koncerata mediteranske i balkanske muzike, predstavila ovaj geografski i umetnički prostor u Beogradu i Valjevu u julu 2017. godine, a u Bostonu u novembru 2017.

 

Godine 2018. I 2019. Tamara nastavlja svoju karijeru u internacionalnim prostorima i nastupa u Madridu, Mariboru, Ljubljani, Bostonu, Njujorku, Beogradu, Valjevu… U martu 2020. nastupa u jednoj od najprestižnijih dvorana na svetu, u Karnegi Holu u Njujorku. U oktobru 2020. pridružuje se čuvenom Sony Music Entertainment-u iz Portugala, za koji će i izdati svoj prvi album 2021.

 

Tribina će biti realizovane korišćenjem interaktivne Zoom platforme (zoom.us). 

Linkovi za praćenje tribine zoom

 

zoom meeting:     https://us02web.zoom.us/j/83134757418?pwd=aDNuVzNTZzRDanZBZCtpYWZJK0NMZz09

youtube stream:   https://youtu.be/CD1PNjktJ80

 

Odbor za obeležavanje jubileja poziva sve zainteresovane da se pridruže razgovoru u četvrtak 11. marta u 19 časova.

(Foto: Ivana)

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 13 sati 38 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 20 sati 35 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara