(foto: DjordjeDjokovic)
(foto: DjordjeDjokovic)
11.03.2021, 14:29

Predloženi kandidati za godišnju nagradu Valjeva

č: | fb:

Komisija za dodelu godišnje nagrade grada Valjeva usvojila je predlog o dobitnicima nagrade Valjeva za 2020. godinu, koja se dodeljuje povodom Dana grada, a konačnu reč daće odbornici na sednici Skupštine grada, koja će, prema nezvaničnim informacijama, biti održana u četvrtak 18. marta.

 

Za razliku od prethodne dve godine, kada je predsednik Komisije za dodelu godišnje nagrade Valjeva dr Ljubomir Pavić, koji je tada bio i odbornik, saopštavao medijima imena dobitnika za koje se odlučila Komisija, ove godine, prema rečima predsednice Komisije dr Zorice Jocić, "predloge će prvo dobiti odbornici Skupštine grada, koji donose odluku, pa tek onda mediji". Dodala je da "ništa nije tajna, samo je procedura takva".

 

Prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs, za 14 oblasti Komisija je predložila 14 kandidata, s tim što za pet oblasti ili nije pristigao nijedan predlog ili se Komisija nije odlučila ni za jedan od pristiglih: privreda, poljoprivreda, nauka i pronalazaštvo, informisanje i društveno angažovanje, i za postignuća u oblasti arhitekture, dok je za pojedine oblasti Komisija odlučila da predloži po dva kandidata.

 

Prema Odluci o nagradi Grada Valjeva u jednoj godini dodeljuje se najviše 14 nagrada i to po jedna nagrada za svaku oblast. Za pojedinu oblast ne mora se u svakoj godini dodeliti nagrada. Izuzetno, u jednoj godini mogu se dodeliti dve nagrade za jednu oblast.

 

Za godišnju nagradu Valjeva Komisija je predložila:

 

Za godišnju nagradu za oblast obrazovanje i vaspitanje predložen je Veljko Ćirović, za stvaralaštvo i postignuće učenika i studenata predložene su flautistkinja Marija Obradović i Andrea Kabić, studentkinja Fakulteta Primenjenih umetnosti.

 

Komisija za dodelu godišnje nagrade grada za oblast zaštita životne sredine izabrala je Klub Ars Nova, za oblast medicina i brigu o zdrvalju predložene su dr Snežana Arsenijević i dr Branka Antić, dok su za socijalnu zaštitu i humanitarni rad predloženi Udruženje "Zagrljaj" i Gabrijela Šipoš.

 

Komisija je usvojila i dva predloga za oblast humanosti, a to su Vladimir Dimitrijević i Tim kovid ambulante Doma zdravlja odsek za testiranje, dok je za postignuća u prethodnoj godini za oblast umetnost i kultura predložen VAKUM (Valjevska kulturna mreža).

 

Kandidati za godišnju nagradu Grada za oblast čuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja predloženi su, kao jedan predlog, Dragoman Medulović i Rade Obradović, dok su za oblast sport predloženi Dejan Mizdrak i Plivački klub Valis. 

 

Komisija je odlučila i Skupštini predložila da dodeli i dve specijalne nagrade, i to za životno delo posthumno episkopu valjevskom Milutinu, dok je Valjevska gimnazija predložena za afirmaciju Valjeva.

 

U jednoj godini dodeljuju se najviše dve specijalne nagrade. Nagrada se može dodeliti i posthumno pojedincima za delo ili postignuće koje je postalo dostupno javnosti u periodu od 1. januara do 31. decembra godine koja prethodi godini u kojoj se nagrada dodeljuje i koji su preminuli u toj godini.

 

Predsednik Komisije za dodelu godišnje nagrade grada Valjeva je dr Zorica Jocić, rukovodilac Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug. Članovi su: dr Milan Mirković, specijalista ginekologije, načelnik Ginekologije Doma zdravlja Valjevo; Ivan Ilić, dipl. ekonomista, odbornik; Marko Jovanović, profesor fizičkog vaspitanja, odbornik; dr Snežana Mijatović, stomatolog, odbornik; Aleksandar Blažić, dipl. elektroinženjer, direktor "Blist"; Saša Milovanović, dipl. arhitekta, zaposlen u GPD "Kej"; Snežana Jovanović, direktor OŠ "Desanka Maksimović" Valjevo; Micko Lepojević, profesor mašinske grupe predmeta-Tehnička škola Valjevo; Slobodan Aleksić, sveštenik, protonamesnik i Zora Bojičić, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Valjeva.

 

Rešenje o imenovanju Komisije nije doneto u skladu sa Odlukom o nagradi Valjeva

 

Rešenje o imenovanju Komisije za dodelu nagrade grada Valjeva, koju čini 11 članova sa mandatom na dve godine, doneto je 28. decembra 2020. godine. Prema tom rešenju predsednik Komisije je dr Zorica Jocić, rukovodilac Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug.

 

Međutim, Zorica Jocić nije mogla biti imenovana za predsednika Komisije za dodelu godišnje nagrade grada Valjeva s obzirom na to da ona nije odbornik u Skupštini grada. U Odluci o nagradi grada Valjeva, koja je objavljena u Službenom glasniku Valjeva 10. februara 2017. godine, u članu 12 piše da "Komisiju imenuje Skupština grada na period od dve godine, a sastoji se od 11 članova. Komisiju čine 3 odbornika Skupštine grada, od kojih je jedan predsednik Komisije i 8 članova stručnjaka iz različitih oblasti".

 

Tek nakon što su odbornici opozicije ukazali na to da predsednik Komisije nije imenovan u skladu sa Odlukom o nagradi grada Valjeva, te da Jocić ne može biti predsednik s obzirom na to da nije odbonrnik, vladajuća većina je odlučila da menja Odluku, tačnije član 12, i da "briše" to da predsednik Komisije mora biti odbornik. Ovu izmenu odbornici Skupštine grada su usvojili 23. februara 2021. godine ili skoro dva meseca nakon donošenja Rešenja po kome je Zorica Jocić bila na mestu predsednika Komisije.

 

Za odbornike opozicije, ali i pojedine odbonrike vladajuće SNS, nejasno je zbog čega je, usvajanjem te izmene, valjevska vlast odlučila da predsednik Komisije za dodelu godišnje nagrade grada Valjeva ne treba da bude odbornik.

 

"Zar nije bilo lakše i logičnije, ali i časnije, doneti novo Rešenje o imenovanju Komisije, nego menjati Odluku, naročito ako se ima na umu da su u Komisiji tri odbornika i svako od njih je mogao biti predsednik, a to su Ivan Ilić, dipl. ekonomista, Marko Jovanović, profesor fizičkog vaspitanja i dr Snežana Mijatović, stomatolog", kaže odbornik, sagovornik Kolubarskih.rs i dodaje da i te kako ima smisla prethodna Odluka po kojoj predsednik Komisije treba da bude odbornik.

  

Skupštinska većina je takođe, izmenama Odluke o nagradi grada Valjeva, odlučila da se o predlozoma Komisije ne izjašnjava o svakom pojedinčno, nego da se glasa "u paketu". Šef odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović je rekao da će to možda doprineti efikasnijem radu Skupštine, jer se neće čitati 14 i više imena i obrazloženja, ali, tvrdi da je "to nepoštovanje onih koji su predloženi za godišnju nagradu" jer, prema njegovom mišljenju, "osnovni je red da pre usvajanja predloga Komisije, bude pročitan svaki pojedinačno".

 

O predlozima za godišnju nagradu Valjeva izjašnjavaće se odbornici na sednici Skupštine grada koja će, prema nezvaničnim najavama, biti održana 18. marta, a nagrade će biti uručene 20. marta na svečanosti povodom Dana grada.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 4 sati 37 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 7 sati 26 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.