Centar za socijalni rad (foto: Đorđe Đoković)
Centar za socijalni rad (foto: Đorđe Đoković)
03.09.2014, 18:10

Dva upravljača i petoro zaposlenih žele fotelju

č: | fb:

Na konkurs za direktora Centra za socijalni rad javilo se devet kandidata, a među njima je petoro zaposlenih u Centru za socijalni rad sa aktuelnim v.d. direktorom, zatim predsednica Upravnog odbora Centra, u ostavci, bivši direktor ustanove, narodna poslanica i bivši v.d. direktor Direkcije za robne rezerve.

Konkurs za izbor direktora u Centru za socijalni rad ne bi privukao našu pažnju i bio bi samo jedan od nekoliko koji su ovog leta raspisani za čelno mesto javnih preduzeća, da među kandidatima nisu, doduše u ostavci, predsednica i potpredsednica Upravnog odbora Centra za socijalni rad, Nataša Perišić i Ljubica Petrović. Procedura izbora direktora Centra podrazumeva da kandidature razmatra Upravni odbor, koji mišljenje o potencijalnom kandidatu dostavlja Skupštini grada, koja tek nakon dobijene saglasnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja imenuje direktora.

S obzirom na to da su Nataša Perišić i Ljubica Petrović, i pored toga što su podnele ostavku, i dalje na čelu Upravnog odbora, koji Gradu treba da dostavi mišljenje o kandidatu za direktora, kako je moguće da same sebe biraju ili se o svojoj kandidaturi izjašnjavaju?

Nataša Perišić kaže da se ona neće izjašnjavati o svojoj kandidaturi, jer Upravni odbor ima rok do 30 dana da dostavi mišljenje Skupštini grada o kandidatu za direktora, a taj rok je 29. septembar. Ona dalje objašnjava da sednicu Upravnog odbora neće zakazivati dok ne bude održana sednica Skupštine grada na kojoj će biti usvojena njena ostavka, nakon čega će biti izabran novi Upravni odbor. Prema saznanjima Nataše Peišić sednica Skupštine grda biće održana pre 29. septemrbra, što znači da će novi Upravni odbor moći da razmatra i njenu kandidaturu.

Načelnica Odeljenja društvenih delatnosti u Gradskoj upravi Zora Bojčić objašnjava da su Nataša Perišić i Ljubica Petrović, sve dok im se ne usvoji ostavka, predsednica, odnosno potpredsednica Upravnog odbora, koji treba da dostavi mišljenje o kandidatu za direktora.

„Grad neće prihvatiti mišljenje Upravnog odbora, koje ne bude u skladu sa Zakonom, niti će birati direktora dok ne pribavi mišljenje o kandidatu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja“, kaže za Kolubarske.rs Zora Bojčić.

Devet kandidata za fotelju Centra u blokadi i problemima

Račun Centra za socijalni rad je, prema podacima NBS, u blokadi od blizu 700.000dinara, zbog  izvršne sudske presude u sporu, koji je trajao deset godina. Hraniteljskim porodicama, kojih ima 40, već šest meseci nije isplaćen ni dinar, a u porodicama je smešteno oko 120 dece. Zbog blokade računa dugovi Centra se gomilaju. Uprkos stanju u kome je Centar za socijalni rad, a čije probleme još uvek ne rešavaju ni Grad ni Ministarstvo, funkcija direktora je privlačna, sudeći po broju zainteresovanih. Može biti zbog namere i profesionalnog izazova da se situacija sredi i stanje dovede u red ili zbog toga što su trenutno u Centru, jedino sigurna primanja zaposlenih, koja se isplaćuju sa posebnog računa. Možda je namera većine kandidata sređivanje stanja, ali zašto Upravni odbor sa Natašom Perišić i Ljubicom Petrović na čelu za šest meseci nije načinio ni jedan korak kako bi bio rešen makar deo problema? Zašto aktueln v.d. direktor Kaja Jovanović, koja je i bila direktor Centra u vreme kada je napravljen spor zbog koga je danas račun u blokadi, za šest meseci nije popravila stanje u toj ustanovi?

Među kandidatima, pored čelnica Upravnog odbora i aktuelnog v.d. direktora Centra za socijalni rad, su i dva bivša direktora, Zorka Jeremić i Aleksandar Grujić, za čijih je mandata Centar funkcionisao bez problema. Konkurisale si radnice Centra Verka Stojaković i Katarina Vlajković, zatim bivša narodna poslanica Milica Vojić Marković i Snežana Vasiljević, do nedavno v.d. direktor Direkcije za robne rezerve.

Postupak izbora direktora Centra za socijalni rad, koji traje više od godinu dana, sa dva postavljenja bez konkursa i dva neokončana konkursa, samo potvrđuju da partije na vlasti nisu zainteresovane za Centar, kao i to da su od ove ustanove digli ruke i Grad i Ministarstvo. Kako god, odgovornost za sudbinu važne ustanove u teškim vremenima moraće da preuzmu Grad Valjevo i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U suprotnom, haotična situacija trajaće do unedogled. Jer to što su dva upravljača i petoro zaposlenih u trci za fotelju direktora Centra za socijalni rad pokazuje veličinu borbe za lični interes.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 19 sati 15 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 19 sati 15 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara