Spomenik seči knezova (foto: Đorđe Đoković)
Spomenik seči knezova (foto: Đorđe Đoković)
20.03.2021, 10:39

Dan Valjeva

č: | fb:

Valjevo danas obeležava Dan grada, datum koji simbolizuje početak razvoja našeg grada kao modernog, evropskog i razvijenog naselja. Zastave Valjeva i Srbije danas su istaknute na ulicama grada, čime na simboličan način obeležavamo praznik Valjeva, jer su izostale svečanosti i proslave zbog mera u suzbijanju virusa Covid-19, navodi se u tekstu PR službe Grada.

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je čestitao praznik grada, koji drugu godinu dočekujemo u vanrednoj situaciji, zbog borbe sa Korona virusom.

 

"Valjevo se kroz svoju istoriju suočavalo sa ratovima, bolestima i svakakvim stradanjima. Ali smo uvek iz najtežih perioda izlazili jači i bolji i naš grad se još brže razvijao upravo posle najtežih godina. Veliku zahvalnost dugujemo precima koji su omogućili da mi danas živimo u slobodnoj i suverenoj Srbiji i Valjevu. Zahvalnost dugujemo i modernim ratnicima - lekarima, medicinskim tehničarima i svima koji rade u zdravstvu, ali i brojnim humanim ljudima koji pomažu da se izborimo sa ovom pandemijom, kao i sa ostalim problemima sa kojima se suočavamo. Valjevo i Valjevci su i ovih godinu dana podneli veliku žrtvu, izgubili smo mnogo dragih ljudi i zbog svega toga bih i ovom prilikom pozvao sugrađane da se u što većem broju odazovu vakcinaciji. Verujmo lekarima i nauci, jer je to jedini način da se naši životi što pre vrate u normalu. Mi već sada radimo na tome da Valjevo nakon Korone postane jedan moderan, razvijen i zdrav grad, baš kakav je postao i nakon oslobođenja od Turaka u Prvom i Drugom srpskom ustanku. Pomozite nam tako što ćete poštovati epidemiološke mere i što ćete se vakcinisati što pre", rekao je u svojoj čestitki gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

U zoru, 20. marta 1804. godine ustaničke jedinice Valjevske nahije su posle višednevne opsade, ušle u Valjevo, koje su Turci prethodne noći napustili. Dan slobode koji je tada došao, predstavlja početak razvoja novovekovnog savremenog Valjeva. Dan grada, 20. mart, se obeležava od 2004. godine, umesto 15. septembra. 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 5 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara