Registracija Prijava preko FB
Spomenik seči knezova (foto: Đorđe Đoković)
Spomenik seči knezova (foto: Đorđe Đoković)
20.03.2021, 10:39

Dan Valjeva

č: | fb:

Valjevo danas obeležava Dan grada, datum koji simbolizuje početak razvoja našeg grada kao modernog, evropskog i razvijenog naselja. Zastave Valjeva i Srbije danas su istaknute na ulicama grada, čime na simboličan način obeležavamo praznik Valjeva, jer su izostale svečanosti i proslave zbog mera u suzbijanju virusa Covid-19, navodi se u tekstu PR službe Grada.

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je čestitao praznik grada, koji drugu godinu dočekujemo u vanrednoj situaciji, zbog borbe sa Korona virusom.

 

"Valjevo se kroz svoju istoriju suočavalo sa ratovima, bolestima i svakakvim stradanjima. Ali smo uvek iz najtežih perioda izlazili jači i bolji i naš grad se još brže razvijao upravo posle najtežih godina. Veliku zahvalnost dugujemo precima koji su omogućili da mi danas živimo u slobodnoj i suverenoj Srbiji i Valjevu. Zahvalnost dugujemo i modernim ratnicima - lekarima, medicinskim tehničarima i svima koji rade u zdravstvu, ali i brojnim humanim ljudima koji pomažu da se izborimo sa ovom pandemijom, kao i sa ostalim problemima sa kojima se suočavamo. Valjevo i Valjevci su i ovih godinu dana podneli veliku žrtvu, izgubili smo mnogo dragih ljudi i zbog svega toga bih i ovom prilikom pozvao sugrađane da se u što većem broju odazovu vakcinaciji. Verujmo lekarima i nauci, jer je to jedini način da se naši životi što pre vrate u normalu. Mi već sada radimo na tome da Valjevo nakon Korone postane jedan moderan, razvijen i zdrav grad, baš kakav je postao i nakon oslobođenja od Turaka u Prvom i Drugom srpskom ustanku. Pomozite nam tako što ćete poštovati epidemiološke mere i što ćete se vakcinisati što pre", rekao je u svojoj čestitki gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

U zoru, 20. marta 1804. godine ustaničke jedinice Valjevske nahije su posle višednevne opsade, ušle u Valjevo, koje su Turci prethodne noći napustili. Dan slobode koji je tada došao, predstavlja početak razvoja novovekovnog savremenog Valjeva. Dan grada, 20. mart, se obeležava od 2004. godine, umesto 15. septembra. 

Aktuelno

Dom penzionera (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 13 minuta

Ponovo radi ambulanta u Domu penzionera

Od ponedeljka 27. septembra ponovo će za preglede odraslih pacijenata (bez temperature i simptoma prehlade) biti otvorena ambulanta u Domu penzionera, kako bi bila rasterećena ambulanta u Novom...

Kovid ambulanta Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 19 sati 10 minuta

U Valjevu 135 novozaraženih

U Valjevu je još 135 osoba zaraženo koronavirusom, u Kolubarskom okrugu 212 novozaraženih. U Opštoj bolnici Valjevo trenutno je na lečenju 177 kovid pacijenata. Testirano je 383 na teritoriji...