Uranak na Pećini 1. maj 1975. (foto: Dragiša Medenica)
Uranak na Pećini 1. maj 1975. (foto: Dragiša Medenica)
01.05.2021, 06:49

Prvomajske svečanosti u Valjevu

č: | fb:

Danas je Prvi maj, međunarodni praznik rada. Prvi maj je proglašen međunarodnim praznikom rada sa namerom obeležavanja sećanja na demonstracije radničkog pokreta 1886. godine održane u Čikagu.

 

Danas, 1. maja 2021. godine umesto izveštaja o skromnim urancima organizovanim na Divčibarama, uz Gradac, ili nekom drugom mestu u prirodi, sledi vremeplov o tome kako se međunarodni praznik rada proslavljao u Valjevu, i to tri dana, u drugoj polovini prošlog veka. Prvi maj je bio važan simbol jedne epohe, o tome svedoče i načini na koje se obeležavao ovekovečeni u nedeljniku Napred.

 

Napred 1958.

Napred 1958.

1958. godina

  

"U prazničnom raspoloženju proslavljen je Prvi maj", naslov je reportaže koja je objavljena u Napredu.

 

"Međunarodni praznik svih radnih ljudi – Prvi maj, svečano je proslavljen širom našeg sreza. Četiri dana, svuda i na svakom mestu, u gradu i selu, varošici i zaseoku, protekla su u veselom, razdraganom, prazničnom raspoloženju. To su bili pravi dani odmora i radosnog majskog raspoloženja. Umesto dosadašnjih smotri i parada, program prvomajskih praznika bio je upotpunjen raznovrsnim kulturnim i zabavnim priredbama, sportskim takmičenjima, izletima...

 

Tmurno i kišovito vreme nije umanjilo pretpraznično raspoloženje među građanima Valjeva. Veče, uoči ovog velikog praznika, obeležilo je početak proslave. Grad je bio osvetljen hiljadama raznobojnih svetiljki, ukrašen zelenilom i zastavama. Odavao je svečanu, prazničnu atmosferu...

 

Oko 20 časova, tmurno aprilsko nebo išaralo je stotine raketa. Hiljade pogleda pratilo je njihov let. Vatromet je označio početak jedne velike svečanosti. Kod Okružnog suda i hotela Central bilo je veoma živo. Korzo je bio krcat mladim svetom. Na svakom mestu čula se pesma uz zvuke harmonike i gitare. Dok su se jedni zabavljali u Domu Narodne omladine, Stadionu "Radnički", Domu JNA, hotelima Grandu, Centralu i Brankovini, Lovačkom domu i Zdravljaku, dotle su drugi nasmejani i radosni, zagrljeni igrali narodna kola...

 

Osvanulo je prvomajsko jutro, vedro i sunčano. Ceo grad se kupao pod pravim majskim zracima sunca. Još u ranim jutarnjim časovima reka autobusa, kamiona i drugih motornih vozila krenula je u mnogobrojnim pravcima. Pećina je bila preplavljena izletnicima...". (T.M.)

 

 1963. godina

 

Na naslovnoj strani Napreda, 26. aprila objavljen je tekst "Prvomajsko slavlje", autora Gojka Banovića. Prenosimo deo.

 

"U susret ovom velikom danu, punom prolećnih mirisa i mladog zelenila, došli smo i ove godine raširenih ruku i ozarenih lica. Sjaj ovog trenutka, sav od ljudskih poleta i lepota sazdan, ne živi samo oko nas, u vidljivim dobrima, koja nose tragove i pečat naših ruku, već i u samom biću našeg čoveka i naše zemlje. Prvomajske zastave i povorke, čestitanja i dozivanja preko ulica, sve što čini i pruža spoljnu sliku ovog slavlja biće, kao i do sada, odraz stvaralačkog zanosa koji se ne mogu golim okom odmeriti i oceniti...".

 

U aprilskom broju Napred 1963. godine, najavljnei su i skupovi posvećeni Prvom maju: Miting u Krušiku; 30. aprila uveče vatromet i narodno veselje ispred Doma kulture; Bogat sportski program; Ispraćaj štafete mladosti. U pet časova 1. maja – Uranak na Pećini.

Uranak 1. maj 1975.

Uranak 1. maj 1975. (Foto: Dragiša Medenica)

 

 1973. godina

 

U aprilskom broju Napreda objavljen je program Prvomajskih svečanosti u Valjevu.

 

Subota, 28. april u 20 časova u Domu kulture svečana akademija. Referat o Prazniku rada podneće potpredsednik Skupštine Valjeva Svetozar Đurašinović, sledi recital - Vesnik bure; Hor Gimnazije izvešće himnu Lenjinu, a dela domaćih i stranih kompozitora Gudački kvartet "Josip Slavenski" iz Beograda; Brankovo kolo i partizanske igre izvešće KUD "Abrašević".

 

Nedelja, 29. april u 10 časova: Asfalt ispred Doma kulture – čas crtanja učenika osnovnih škola; 20 časova Kod Fontane – Veče poezije učenika srednjih škola i članova teatra poezije Doma kulture.

 

Ponedeljak, 30. april u 19 časova: Biciklistička trka kroz grad – Central-Jadar-Narodni muzej-Central; Prvomajska noćna trka ulicama grada – devojka od Beograd kafane do Doma JNA, mladići od preduzeća Remont do Doma JNA; 20 časova Logorske vatre na Pećini, Vidraku i Krušiku.

 

Utorak, 1. maj u 5 časova Prvomajski uranak – polazak ispred Doma kulture; u 6 časova na Tenis igralištu na Pćini – kulturno zabavni programa KUD "Abrašević"; Posle programa na Pećini sportska takmičenja mladih i na kraju narodno veselje.

 

Praznični repertoar tri valjevska bioskopa.

 

Dom kulture – od 30. aprila do 3. maja "Kauboji", američki vestern; od 4. do 6. maja "Rektor u krevetu", danska seksi komedija. U bioskopu Central na repertoaru 2. maja "Viking sa juga", italijanska seksi komedija. U bioskopu u Domu vojske – od 1. do 3. maja "Džo i to je Amerika", američka drama.

 

Nema više prvomajskih parada, prvomajskih uranaka, svečane atmosfere na ukrašenim ulicama grada. Nema više ponosnog radog naroda, razdragane omladine, priznnja i nagrada za tudbenike, nema više poetskih novinskih izveštaja o Prvom maju prazniku rada. Ostali su samo radnici!

 

*Tekstovi iz Napreda, digitalizovana arhiva Valjevske biblioteke

 

 

Aktuelno