Televizija VA plus (foto: Đorđe Đoković)
Televizija VA plus (foto: Đorđe Đoković)
08.05.2021, 10:08

TV VA PLUS odbila sredstva dodeljena na konkursu za medije

č: | fb:

Televizija Valjevo plus je odbila 800.000 dinara, sredstva dodeljena toj medijskoj kući na konkursu grada Valjeva za sufinansiranje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja. Kako navode, osnovni razlog za to je ukazivanje na višegodišnju nelogičnost raspodele novca za medije na lokalu, ali i na ostalim nivoima. Naglašavaju da je "prešla dara meru".

 

"Mediji na lokalu sve teže podnose dodelu novca iz gradskih i opštinskih budžeta onima koji su van mesta i okruga u kome se radi, ali i nekima koji bar u nazivu nemaju bilo kakvu oznaku koja bi ukazivala na rad u medijskoj sferi. I ove godine nevelika sredstva od 7,8 miliona dinara iz budžeta grada Valjeva, raspodeljena su za 16 projekata. Članovi komisije će možda reći da gledaju prvenstveno kvalitet projekta kojim se konkuriše. Ipak iz iskustva onih koji su nekada bili deo tih komisija, znamo da se ponegde bukvalno dobije spisak ko i koliko treba da dobije novca. Favorizovanje pojedinih medija već niz godina i nekorektan odnos  prema medijima i tokom prvog talasa pandemije korona virusa bilo je ispod svakog nivoa. Ne želimo da učestvujemo u tome evo već drugu godinu zaredom", navodi se u saopštenju redakcije TV Valjevo plus uz podsećanje da je prošle godine TV VA PLUS, u odnosu na konkurentsku televiziju, dodeljeno 1.300 posto manje novca iz gradskog budžeta

 

Dalje u saopštenju navode da je televizija naskuplji medij, da je mesečna izdvajanja za REM, Ratel, SOKOJ, OFPS, Emisionu tehniku, kablovske mreže, plate i doprinose zaposlenima, održavanje i obnavljanje skupocene opreme vrlo zahtevno, otuda znaju da će im u narednom periodu biti teško.

 

"Novac je neophodan da bi se opstalo na surovom tržištu koje ne priznaje da je u lokalnim sredinama malo onih koji bi se reklamirali na televizijama. Ima tu svakako i drugih kriterijuma kojima se pojedini privrednici rukovode. Mi samo želimo da ukažemo na potrebu postojanja lokalnih medija koji će pratiti dešavanja u gradu, predočavati probleme i uspehe sugrađana i meštana Kolubarskog okruga. Smatramo da smo sve ove godine radili korektno, pratili i izveštavali sve ono što je bilo bitno za građane Valjeva. Ali, na osnovu rezultata konkursa za sufinansiranje medija, čini se da to za one koji odlučuju o tome, nije pravi put. A taj put, koliko god da je težak, mora biti vodilja svima. Stoga će zaposleni TV VA PLUS nastaviti da rade kvalitetno svoj posao, u okvirima sopstvenih mogućnosti", navodi se u saopštenju TV Valjevo plus.

 

Podsećamo, ove godine sa 7,8 miliona dinara iz budžeta Valjeva biće sufinansirano 16 medijskih projekata iz oblasti javnog informisanja, po izboru Komisije i rešenju v.d. načelnika Gradske uprave Nebojše Petronića.

 

I ove godine, poput prošle, najviše novca su dobili valjevska "Vujić" televizija i tri beogradske kompanije, čije sedište ove godine nije tamo gde je bilo lane u Ulici Majke Jevrosime 29/9, nego je u Mekenzijevoj 79. Ova četiri medija dobila su ukupno 4,05 miliona, od toga 2,6 miliona dinara opredeljeno je "Vujić" televiziji za projekat "Da dođeš u naš grad".

 

U ovoj godini iz budžeza Valjeva novac je dobilo čak sedam projekata čiji podnosioci nisu iz Valjeva nego su iz Beograda, Niša i Šapca. Među onima koji nisu prošli su projekti Internet novina Kolubarske.rs, veb portala Patak online, TV Marš, Udruženja "Dijalog".

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 15 sati 40 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 3 komentara

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 15 sati 39 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...  · 3 komentara

Plakat (foto: )
Druga predstava Pre 1 dan 12 sati

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...