Ljubomir Radović i Ivan Manić  (foto: Đorđe Đoković)
Ljubomir Radović i Ivan Manić (foto: Đorđe Đoković)
15.05.2021, 07:24

Konkurs za medije trebalo je da bude realizovan “pod budnim okom posmatrača”

č: | fb:

Novi slučaj čerupanja budžeta grada Valjeva je nedavno završen "besramni konkurs" za sufinansiranje medijskih projekata iz oblasti javnog informisanja, navode aktivisti Lokalnog fronta Valjevo. Smatraju da je konkurs trebalo da bude realizovan "pod budnim okom građanskih posmatrača".

 

Prema rečima aktiviste Lokalnog fronta Ivana Manića reč je o (ne)delu jedne komisije, koja je sastavljena, nimalo slučajno od "podobnih novinara" koji o Valjevu i valjevskoj medijskoj sceni znaju "koliko i svaki turista koji je u naš grad došao na kafu i naplatio putne troškove". 

 

Manić je naglasio da je  konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja trebalo da bude sproveden pred očima javnosti ili na način kako je to propisano u Oblasti 10 Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP).

 

- Da Lokalni antikorupcijski plan nije nestao Valjevci bi za novu 2021. godinu od Gradskog veća dobili jedan lep poklon: trebalo je da se usvoji akt kojim se obezeđuje prekid prakse  uočene u ranijim konkursima, na primer, da ne može biti diskriminatorskih uslova kao što je određivanje kablovskog provajdera. Ovaj akt posebno zabranjuje da se izveštavanje o radu organa grada Valjeva predstavlja kao javni interes. Još nešto: istim aktom Gradsko veće bi propisalo da sastanci konkursne komisije moraju biti javni. Štaviše, baš kako zahteva LAP, predviđeno je i učešće građanskih posmatrača u njenom radu, bez prava glasa - kazao je Manić.

 

Dodao je da ima LAP-a, kao što ga nema, 31. januara, v.d. načelnika Gradske uprave bi doneo  novi Pravilnik kojim bi uredio sva pitanja u vezi sa sufinansiranjem projekata javnog informisanja. Već 15. februara, baš kako je i predviđeno u LAP-u, Gradsko veće bi dodelilo sredstva isključivo projektima koji su sadržani u javnim politikama grada, a 28. februar je, kako piše u LAP-u, datum kada će Skupština grada usvojiti Pravilnik kojim je definisan javni interes u oblasti javnog informisanja.

 

Ivan Manić i Ljubomir Radović

Ivan Manić i Ljubomir Radović (Foto: Đorđe Đoković)

Aktivista Lokalnog  fronta Valjevo i odbornik u Skupštini grada Ljubomir Radović je rekao sa je Lokalni antikorupcijskski plan, nažalost građana Valjeva, potpuno nestao iz vidokruga ljudi koji sede u Karađorđevoj 64. On je podsetio da je LAP  usvojen u februaru prošle godine.

 

- Ne poštujući odredbe LAP-a, 26. januara je  v.d. načelnika Gradske uprave doneo Odluku o raspisivanju konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja i potpisao tekst konkursa koji će biti objavljen u listu Napred. Iako i pismeno obavešten o postojanju LAP-a, v.d. načelnika je preskočio ogradu propisanu u meri 10.2.1. Na toj ogradi piše sledeće: informisanje o radu organa grada Valjeva nije, i ne može biti, deo javnog interesa. Kao što ste već i čuli, da ima LAP-a kao što ga nema, 31. januara bi v.d. načelnika doneo novi Pravilnik, a 15. februara bi sredstva bila odobrena projektima koji su sadržani u javnim politikama grada. Umesto toga, dočekali smo istek konkursa, tek 18. februara. I tako su projekti pristigli na konkurs po nekim kabinetima razmatrani, proučavani i ocenjivani čitav mesec dana, sve do 30. marta, kada je  v.d. načelnika, dobijena imena upisao u rešenje o formiranju komisije za ocenu projekata. Komisija je 6. aprila popila kafu, naplatila dnevnice i poslušno podnela svoj predlog za podelu sredstava građana, omogućivši v.d. načelniku da 23. aprila potpiše rešenje o raspodeli sredstava. Tako su sredstva građana Valjeva stigla i u šake onih koji godinama krše ne samo novinarske kodekse i etičke norme, već i zakone, na šta neprestano ukazuju nezavisna udruženja novinara – rekao je Radović.

 

Naglasio je da nigde u tekstu predloga komisije nisu navedena imena zainteresovanih građanskih posmatrača koji su želeli da prate njen rad. Postavio je pitanje v.d. načelnika Gradske uprave zašto nije  pozvan  svaki građanin koji je i pismeno izrazio želju da iskoristi mogućnost koju mu pruža Lokalni antikorupcijski plan?

 

- Kao nepopravljivi optimista, nadam se da će se već od sutra gradonačelnik i ostali organi grada baciti na sprovođenje odredbi Lokalnog antikorupcijskog plana, bar u delu koji se tiče projekata u javnom informisanju. Nadam se da ćemo, recimo, na zvaničnoj internet prezentaciji grada već od prekosutra pratiti izveštaje sa monitoringa projekata iz oblasti javnog informisanja, izveštaje o njihovoj evaluaciji i finansijske izveštaje. Pod uslovom da tim izveštajima poverujemo bar koliko i onim lepim rečima koje na zvaničnoj internet prezentaciji grada svakodnevno čitamo o dometima Apotekarske ustanove Valjevo – zaključio je Ljubomir Radović.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 22 sati 58 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 22 sati 58 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara