Konferencija za novinare Odbora advokata Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare Odbora advokata Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
08.06.2021, 07:07

Odbor advokata Valjeva štiti sopstvene ili interese građana?

č: | fb:

Odbor advokata Valjeva ne prihvata sporazum o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, koji su 4. juna potpisali Ministarstvo pravde i Advokatska komra Srbije (AKS), saopšteno je na konferenciji za novinare. Traže da se sporni nacrt u celosti povuče iz procedure jer se pojedinim odredbama krše osnovna načela parničnog postupka i ugrožavaju interesi građana.

 

Valjevski advokati nisu objasnili u čemu se razlikuje njihov stav od stava Upravnog odbora Advokatske komora Srbije koji je na sednici održanoj 29. maja ove godine doneo odluku da ne prihvata Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, kao i da se protivi tome da kao predlog uđe u dalju proceduru. Jedina razlika je u tome što AKS problem hoće da reši pregovrima sa Ministrstvom pravde dok su advokti iz pojedinih komora Srbije, među njima i AK Šabac koja je, prema tvrdnji valjevskih advokat, protiv pregvora.

 

Predsednik Odbora advokata Valjeva, advokat Mladen Nikić je rekao da u Advokatskoj komori Srbije ne postoje nikakve struje te da se odluke donose u organima komore. Ali nije objasnio zog čega valjevski advokati nisu ispoštovali odluku najvišeg organa Advokatske komore Srbije, a to je Upravni odbor AKS. Nikić je rekao da je Odbor advokata Valjeva "našem delegatu u Upravnom odboru advokatu Slavici Obradović jasno stavio do znanja kakav je naš stav, ali ona se o to oglušila tako da ne znamo koji su bili njeni motivi da glasa za pregovore". 

 

Nikić je naveo da advokati nekoliko komora - iz Šapca, Zaječara, Kragujevca, Beograda smatraju da su pregovori Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde pogrešni jer se "nikakvim sporazumom ovakav nacrt ne može promeniti". 

 

"Sporazumom je navedeno da se brišu tri odredbe koje su, navodno, pravile problem, ali od te tri odredbe dve su neustavne. Jedna je uslovljavanje suđenja plaćanjem sudske takse i ona bi sigurno bila brisana iz zakona, a druga je retroaktivnost. Odredbe vezane za elektronsku komunikaciju su brisane jer je u ovom trenutku nemoguće da se to realizuje s obzirom na to da sajt e-sud ne funkcioniše i pitanje je da li će uopšte moći da funkcioniše. Tako da predstavljanje ovih ustupaka kao nekakve kompromise advokati ne mogu prihvatiti jer tu nije reč o kompromisu nego se radi o brisanju nečega što inače ne bi opstalo u zakonu", objasnio je Nikić.

Mladen Nikić

Mladen Nikić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema njegovim rečima nejasno je zbog čega se menja Zakon o parničnom postupku, kada on "uopšte nije loš jer omogućava potpunu zaštitu prava stranaka u postupku i efikasnost suđenja".

 

"Radna grupa navodi da se razlozi za promenu zakona odnose na interese otvaranja Poglavlja 23, poslovanja i unapređenja Srbije na rang listi Svetske banke i na efikasnost suda u smislu elektronske komunikacije. Ako je samo to razlog onda je nejasno zbog čega su menjani suštinski važni instituti kao što je revizija", naveo je Nikić. Smatra da ovakav predlog izmena zakona donosi loša rešenja po pitanju kontrole rada nižestepenog suda, ali i ostavlja širom otvorena vrata ili mogućnost da sudije zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja u toku postupka.

 

"Sastav Radne grupe, koja je ovaj nacrt sačinila i predložila, ukazuje na neozbiljnost pristupanju promenama jednog procesnog zakona jer u toj Radnoj grupi nema nijednog profesora Pravnog fakulteta sa katedre građansko-procesnog prava. Procesni zakoni isključivo služe da se štite prava stranaka u postupku, da se spreči bilo kakvo samovoljno postupanje bilo kog učesnika u postupku čime bi nečija prava bila ozbiljno povređena", kazao je Nikić.

Jasmina Mihajlović

Jasmina Mihajlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Advokat Jasmina Mihajlović navela je nekoliko neprihvatljivih izmena Zakona o parničnom postupku i to one koje se tiču zaštite prava građana u sudskom postupku. Sporna je odredba po kojoj građanin ne može da podnese tužbu ako odmah ne plati i sudsku taksu. 

 

"U nacrtu je predviđeno da ukoliko stranka podnese zahtev za izuzeće ili isključenje sudije, sudija može rešenjem, na koje nije dozvoljena posebna žalba, da nastavi sa radom, a pored toga može da izrekne novčanu kaznu i stranci i punomoćniku ukoliko utvrdi da je takav zahtev neosnovan. Dalje, u slučaju da sudija posumnja u verodostojnost dostavljenog punomoćja može da naloži da se dostavi overeno punomoćje... Skrećem pažnju na dosada neviđenu izmenu, ne zanm da li postoji u bilo kom pravnom sistemu, a to je da kada tužilac podnese više tužbenih zahteva protiv istog tuženog može da dobije troškove samo u postupku koji je prvo pokrenuo, naravno ukoliko uspe u parnici", rekla je Mihajlović.

 

Navela je primer da ukoliko radnik tuži poslodavca zbog nezakonitog otkaza i dobije taj spor, on će za to dobiti troškove, ali u sledećem sporu za zaostale zarade, doprinose..., radnik će morati da plati drugoj strani troškove, što je, smatra, "apsurdno". Mihajlović nije objasila zbog čega se jednim tužbenim zahtevom ne obuhvati i nezakonit otkaz i isplata zaostalih zarada. Takođe nije objasnila ni da li je više tužbenih zahteva u interesu advokata ili stranke, tj. radnika koji je ostao bez posla i zarade.

 

Jasmina Mihajlović je naglasila da advokati ne brane sopstveni interes, brane interes građana jer će predloženim izmenama Zakona o parničnom postupku ceh platiti građani.

 

"Znate da su advokati često optuživani da sve proteste koje smo organizovali i primedbe koje stavljamo su zapravo odbrana sopstvenih interesa. Smatramo da su ovim izmenama zakona ugrožena osnovna prava građana na pristup sudu, jer pristup sudu mora da bude jednostavan i efikasan, a sa ovim izmenama to neće biti slučaj", zaključila je Mihajlović.

 

Kolubarske.rs su pitale zbog čega do sada, u nebrojeno mnogo slučajeva nakon izmena pojedinih zakona, Odbor advokata Valjeva nije branio interes građana? Recimo u slučaju saobraćajnih i poreskih prekršaja, kada policija i Poreska uprava i presuđuje i novčano kažnjava građane i to bez na sudu dokazane krivice. Zašto se nisu pobunili kada je određeno da je za sporove po Zakonu o javnom informisanju i medijima jedino nadležan Viši sud u Beogradu, pa tako novinari iz unutrašnjosti moraju po pravdu u Beograd?

 

Predsednik Odbora advokata Valjeva Mladen Nikić nije odgovorio na ova pitanja. "To nisu pitanja za advokate nego su pitanja za organe koji vode te postupke", rekao je i podsetio da su se advokati bunili 2016. godine kada su uvedeni notari.

 

Takođe su upitani, zbog čega valjevski advokati nisu digli glas protiv Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, u toku je javna rasprava, da li zbog toga što tim izmenama nije ugrožen interes advokata, nego samo građana? "To je pitanje za naše organe. Mi ni za ovaj nacrt o izmenama Zakona o parničnom postupku nismo znali", rekli su advokati.

Konferencija za novinare Odbora advokata Valjeva

Konferencija za novinare Odbora advokata Valjeva (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na konferenciji za novinare, predstavnici Odbora advokata Valjeva prećutali su da je u sprazumu, koji su potpisali Ministarstvo pravde i Advokatska komra Srbije (AKS), između ostalog navedno da po okončanju javne rasprave, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku neće ići u dalju proceduru te da će se sastav Radne grupe za izradu nacrta dopuniti predstavnicima koje predloži Advokatska komora Srbije, tako da predstavnici advokature čine 50 posto članova Radne grupe, koja će pripremiti novi Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

 

Imajući u vidu taj deo sporazuma i s obzirom na to da rasprava o spornom nacrtu traje do 14. juna, Kolubarske.rs su pitale zbog čega su pojedini valjevski advokati požurili da organizuju protest i da podignu glas protiv nacrta koji u ovakvom obliku neće ni ući u skupštinsku proceduru, i zbog čega ne sačekaju konačnu verziju, a možda sporni nacrt bude povučen iz procedure pa samim tim neće ni biti razloga za pobunu?

 

"Mi po odluci Advokatske komore Šabac čekamo 14. jun. Ništa ne preduzimamo sem konferncija za štampu, protesta i eventualno nekoliko tribina. Tačno je da se posle 14. juna kreće u popravljanje nacrta, ali suština je u tome što se ovakav nacrt ne može popraviti", kazao je Nikić. 

 

Odbor advokata Valjeva saglasan je sa stavom kolega u Srbiji da je Predlog nacrta izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku pokušaj da građani budu onemogućeni da podnose tužbe protiv banaka, države i njenih organa. Pozivaju građane da im se pridruže na protestu koji je zakazan za četvrtak 10. jun u 14 časova na platou kod spomenika proti Mateji Nenadoviću.

 

Podršku Odboru advokata Valjeva pružilo je Udruženje boraca Gvozdeni puk. Borci su došli na konferenciju za novinare na kojoj je generalni sekretar udruženja Ljubomir Bradić saopštio advokatima da su uz njih i da će uz njih biti u svakom štrajku.

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara