Registracija Prijava preko FB
Zajednička konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Zajednička konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
10.06.2021, 10:58

"Ne" rudnik, "ne" referendum, "da" moratorijum na istraživanja i eksploataciju litijuma

č: | fb:

Iskopvanje rude litijuma, prekopavanje i uništavanje Srbije mora da se zaustavi. "Ne" rudnik, "ne" refernedum o iskopavanju litijuma, "da" za moratorijum na istraživanja i eksploataciju litijuma bez obzira na to ko je na vlasti, poručili su na zajedničkoj konferenciji za novinare opozicione stranke, udruženja i pokreti, koju je organizovao GrO Narodne stranke (NS).

 

Prema rečima predsednika GrO NS Miloša Milivojevića, jedinstveni, neopterećeni ideološkim razlikama, čvrsti i isključivi, traže zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma u Srbiji.

 

"Aktuelna vlast je besmisao danas pretvorila u jedini smisao. Njihova iluzionistička politika gura Srbiju u samoubistvo, u sunovrat. Apsurdno je danas govoriti o ekonomskom prosperitetu kada Srbija u 21. veku postaje sve više kolonija, i sve više zavisi od nekih moćnih zamalja, tačnije njihovih moćnih kompanija. Paradoksalno je pričati o dobiti u desetinama milijardi evra ako za to prodajemo život", rekao je Milivojević.

 

Ivana Parlić iz Narodne stranke upozorila je da se Srbija nalazi na ivici ambisa, te joj preti ekološka katastrofa, a građani o tome vrlo malo znaju. Ona je iznela samo nekoliko podataka koji ilustruju razmere te ekološke katastrofe.

 

- Kompanija "Rio Tinto" planira da u dolini Jadra, nadomak Loznice, otvori rudnik litijuma na 1250 hektara najplodnije mačvanske zemlje, uz korišćenje tehnologije izdvajanja rude koja bi se kopala na dubinama od 375 do 700 metara, i bila pogubna po život u zapadnoj Srbiji. Zemljište bi se natapalo i vode trovale sa hiljadu tona koncentrovane sumporne kiseline dnevno, trošile bi se stotine tona hlorovodonične kiseline i natrijum hidroksida. Dalje, koristile bi se ogromne količine vode iz Drine, trajno bi se zagadili Jadar, Drina, Sava i Dunav. Oko 2,68 miliona tona kancerogene jalovine godišnje pravilo bi ogromnu deponiju toksina, a prečnik štetnog uticaja oko Loznice bio bi oko 200 kilometara – navela je Parlić.

 

Zaključila je da ne postoji šansa da građani na to pristanu i dodala da neće Vučićev referndum, nego traže istragu svih onih koji su učestvovali u projektu "Rio Tinto". Poručila je da će "cela Srbija braniti Loznicu, jer se Srbija upravo u Loznici brani".

 

Podatke o pogubnosti realizacije projekta "Rio Tinto" u Jadru saopštio je profesor Duško Kuzović iz pokreta Oslobođenje.

 

- Izgradnjom rudnika, u prvoj zoni oko njega, na površini od oko hiljadu hektara, zemljište bi bilo neupotrebljivo u narednih hiljadu godina. U drugoj zoni na površini od 125 hiljada hektara, više ne bi mogla da se proizvodi organska hrana, bio bi redukovan kvalitet voća i povrća, ne bi mogle da rade mlekare, ne bi bilo proizvoda sa geografskim poreklom, ne bi opstali ugostiteljstvo i turizam, a vrednost zemljišta i nekretnina bi opala. U trećoj zoni koja pokriva površinu od preko tri miliona hektara sve bi bilo kao u drugoj i trećoj zoni samo u blažij formi – kazao je Kuzović.

 

Dodao je da bi za potrebe rudnika na godišnjem nivou bilo potrošeno 1.300 tona eksploziva, 320 hiljada sumporne kiseline, 1.500 tona hlorovodonične kiseline... Naglasio je "sve to za rudnu rentu od šest milione evra godišnje, koliko bi od rudnika prihodovala Srbija!". Povlačeći paralelu Kuzović je naveo da sa tih 1000 hektara plodne zemlje, od jagoda može prihodovati 12 miliona evra, od malina 10 miliona, od kupina 18 miliona, od rakije proizvedene od šljive 12 miliona dinara...

 

"Referendum o rudniku litijuma bio bi velika prevara i legalizacija zločina nad sopstvenim narodom", poručio je profesor Duško Kuzović iz pokreta Oslobođenje.

Aktuelno

Grad (foto: Đorđe Đoković)
Razgovor sa dr Snežanom Marjanović Pre 8 sati 4 minuta

Sve više pacijenata sa post kovid sindromom

Poslednjih godinu i po dana specifičnost rada psihijatrijske službe ogleda se i u povećanom broju pacijenata sa post kovid sindromom. "Mladi ljudi su teže podneli izolacuiju i neizvesnost, dok su...  · 1 komentar

Bazen SC Mionica u Sankoviću (foto: www.mionica.rs)
Odlukom predsednika Opštine Pre 1 dan 6 sati

Besplatan ulaz na bazen za mioničke penzionere

Besplatan ulaz, uz penzionersku karticu, na bazene Sportskog centra Mionica imaće 2.730 mioničkih penzionera. Predsednik opštine Boban Janković kaže da je jedno od obećanja mioničke vlasti bilo...  · 2 komentara

Trg Živojina Mišića  (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 1 dan 4 sati

U Valjevu dvoje, u Ubu četvoro novozaraženih

U Valjevu je evidentirano dvoje novopozitivnih, u Ubu još četvoro, dok u ostalim opštinama Kolubarskog okruga nije bilo novozaraženih. Hospitalizovano je tri kovid pacijenata. Testirano je 90 na...  · 2 komentara

Nagrađeni učenici. profesori i psiholog (foto: Đorđe Đoković)
Na Republičkoj smotri naučno-istraživačkih radova Pre 1 dan 8 sati

Valjevski gimnazijalci osvojili devet nagrada

Učenici Valjevske gimnazije ostvarili su izuzetne rezultate na Republičkoj smotri naučno-istraživačkih radova talentovanih učenika. Od 13 gimnazijalaca, koji su se plasirali na Republičko...  · 3 komentara