Nagrađeni učenici. profesori i psiholog (foto: Đorđe Đoković)
Nagrađeni učenici. profesori i psiholog (foto: Đorđe Đoković)
18.06.2021, 06:49

Valjevski gimnazijalci osvojili devet nagrada

č: | fb:

Učenici Valjevske gimnazije ostvarili su izuzetne rezultate na Republičkoj smotri naučno-istraživačkih radova talentovanih učenika. Od 13 gimnazijalaca, koji su se plasirali na Republičko takmičenje, čak devetoro je osvojilo jedno od prva tri mesta.

 

Prvo mesto za literalni rad na engleskom jeziku osvojio je Marko Ninković, učenik drugog razreda bilingvalnog odeljenja, drugo mesto za radove pisane na engleskom jeziku osvojile su Vanja Anđelić, učenica trećeg razreda filološkog smera, Jana Mitrović učenica prvog razreda specijalizovanog matematičkog odeljenja za rad iz astrologije i Ivana Milošević učenica trećeg razreda prirodnog smera za rad na temu "Uticaj društvenih mreža na tinejdžere".

 

Lenka Nikolić, učenica drugog razreda IT smera osvojila je drugo mesto za rad iz srpskog jezika na temu "Konceptualizacija pojma leksikalizovanog kao san u savremenom srpskom jeziku", dok joj je za odbranu i prezentaciju pripala prva nagrada.

 

Treće mesto u oblasti zaštite životne sredine osvojila je Anastasija Pavlović, učenica prvog razreda jezičkog smera, za rad na temu "Uticaj prirodnih i antropogenih faktora na arheološka nalazišta u okolini Valjeva". Sofija Janevska, učenica trećeg  razreda specijalizovanog matematičkog smera osvojila je prvu nagradu za odbranu i kvalitet rada i drugo mesto iz oblasti engleskog jezika za rad na temu "Marija Kalas - život primadone". 

Nagrađeni učenici. profesori i psiholog

Nagrađeni učenici. profesori i psiholog (Foto: Đorđe Đoković)

 

Psiholog Gordana Avramović je rekla da su radovi nagrađenih učenika vrlo zahtevni i na visokom nivou, koji podrazumevaju ne samo sjajne sposobnosti nego i znanja i veštine.

 

"Učenici prolaze sve procedure i metodologije naučnih istraživanja, a prvi korak je ispitivanje intelektualne sposobnosti, kako bi ušli u kategoriju darovitih učenika, zatim biraju teme istraživačkih radova", rekla je Avramović.

 

Mentori sa kojima su radili nagrađeni učenici su Milka Majstorović, profesor geografije i održivog razvoja i Milena Petrović, profesor srpskog jezika i književnosti.

 

"Valjevski osnovci i srednjoškolci su bili upućeni isključivo na svoje profesore za razliku od učenika beogradskih škola čiji su mentori bili doktori nauka koji rade na univerzitetima, institutima... Naši učenici su imali dodatni teret da se takmiče sa srednjoškolcima koje su pripremali doktori nauka, a bile su im dostupne univerzitetske biblioteke i laboratorije. Svaka nagrada, bez obzira na osvojeno mesto, za nas je prva nagrada", rekla je Milka Majstorović.

 

Profesor srpskog jezika i književnosti Milena Petrović kazala je da, bez obzira na to čime će se baviti i za koji smer su se opredelili, učenici pokazuju svetranost za različite oblasti i upravo je to posebnost valjevskih gimnazijalaca.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 18 sati 18 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 20 sati 55 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara