Slava Valjeva - Druge Trojice (foto: Đorđe Đoković)
Slava Valjeva - Druge Trojice (foto: Đorđe Đoković)
21.06.2021, 13:51

Obeležena slava Valjeva - Druge Trojice

č: | fb:

Jutarnjom liturgijom i duhovskom litijom centralnim gradskim ulicama obeležena je slava grada Valjeva, Duhovski ponedeljak - Druge Trojice. "U nadi da će ova godina biti prekretnica na bolje u životima svih nas i našeg grada čestitam nam slavu grada", rekao je gradonačlenik Valjeva Lazar Gojković.

Duhovska litija

Duhovska litija (Foto: Đorđe Đoković)

Nakon svete arhijerejske liturgije u Hramu Vaskrsenja Hristovog, koju je služio australijsko-novozelandski episkop g. Siluan sa sveštenstvom, krenula je duhovska litija centralnim gradskim ulicama - Sinđelićevom, Karađorđevom i Ulicom vojvode Mišića do crkve Pokrova presvete Bogorodice gde je obavljen čin rezanja slavskog kolača i upisan zapis u hrast koji se nalazi u porti Crkve.

Slava Valjeva - Druge Trojice

Slava Valjeva - Druge Trojice (Foto: Đorđe Đoković)

Vladika Siluan

Vladika Siluan (Foto: Đorđe Đoković)

 

Protonamesnik Filip Jakovljević se zahvalio episkopu Siluanu na prisustvu, a gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću i građanima Valjeva čestitao slavu.

 

"Radujemo se dragi vladiko što ste danas sa nama. Čestitam slavu gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću koji je, čini mi se po prvi put u poslednjih nekoliko godina zajedno sa predstavnicima Gradske uprave, prisustvovao liturgiji i učestvovao u veličanstvenoj litiji. Dao Bog da to u Valjevu postane praksa. Pozdravljam i sve predstavnike javnih preduzeća i ustanova, predstavnike vosjke, policije, sveštenike, i naravno pre svega pozdravljam građane Valjeva. Na ovaj način projavljujemo smisao i duh današnjeg praznika, i bili su mudri naši preci koji su odredili da upravo Duhovski ponedeljak - Druge Trojice bude slava grada. Ako bi neko pitao kakav je to praznik, možemo pokazati ovaj divan skup i reći da je to Duhovdan, dan koji nas okuplja", rekao je Jakovljević. On je podsetio na tešku godinu iza nas, "kada su jezivo prazne bile ulice garada", za razliku od danas kada je na ulicama živo i kada praznujemo.

 

Protonamesnik Filip Jakovljević je najavio da će 27. juna u Valjevu biti obavljeno ustoličenje novog Episkopa valjevskog Isihija kome će prisustvovati partijarh Porfirije.

Filip Jakovljević i Lazar Gojković

Filip Jakovljević i Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Slavu sugrađanima čestitao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

"Čast mi je da vas danas na slavu grada Valjeva pozdravim kao gradonačelnik. Velika je odgovornost svih nas da opravdamo poverenje i da nakon teške godine pokažemo da je došlo vreme kada ćemo svi zajedno razvijati naš grad. Siguran sam da za Valjevo dolaze bolji dani, uz Božiju pomoć završićemo sve što je započeto i uraditi još mnogo ambicioznih poduhvata. Uz veliku podršku predsednika Srbije i Vlade Republike, Valjevo se razvija i postaje važan faktor na mapi Srbije, Evrope i sveta. U ime grada Valjeva i svoje ime čestitam izbor Episkopa valjevskog gospodina Isihija Rodića i radujem se njegovom dolasku u našu eparhiju. U nadi da će ova godina biti prekretnica na bolje u životima svih nas i našeg grada čestitam nam slavu grada, u zdravlju i veselju da proslavimo, i da se pomolimo za naš grad, naše pretke i za sve Valjevce ma gde živeli", rekao je gradonačlenik Gojković.

Duhovska litija

Duhovska litija (Foto: Đorđe Đoković)

U litiji su bili i predstavnici gradske vlasti, pripadnici Vojske Srbije i Policijske uprave, predstavnici javnih ustanova, učenici, mališani iz valjevskih vrtića, članovi kulturno umetničkih društava i sportskih klubova i brojni građani Valjeva. Kraj spomenika Proti Mateji Nenadoviću, služen je pomen ustaničkom vođi, jednoj od najznačajnih ličnosti srpske istorije.

Pomen ustaničkom vođi

Pomen ustaničkom vođi (Foto: Đorđe Đoković)

Uetnički program za slavu grada u porti crkve Pokrova presvete Bogorodice priredila su kulturno umetnička društva, kao i crkveni hor "Hadži Ruvim".

Slava Valjeva - Druge Trojice

Slava Valjeva - Druge Trojice (Foto: Đorđe Đoković)

Grad Valjevo je pre dvadeset i pet godina obnovio proslavljanje svoje krsne slave, drugog dana praznika Svetog Duha na apostole – Drugih Trojica. 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 15 sati 58 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 13 sati 8 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 15 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara