Registracija Prijava preko FB
Prva osnovna škola (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Prva osnovna škola (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
22.06.2021, 06:54

Završni ispit za osnovce

č: | fb:

Završni ispit za učenike osmog razreda, polaganje male mature, je 23, 24. i 25. juna, a od osvojenih bodova i uspeha u osnovnoj školi zavisiće upis u željenu srednju školu.

 

Ove godine novina na završnom ispitu je to što će biti više zadataka na zaokruživanje i to što će većina zadataka biti pregledana digitalno. 

 

Rukovodilac Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski upravni okrug dr Zorica Jocić kaže da će prvog dana mali maturanti rešavati test iz srpskog jezika, sledećeg dana iz matematike, dok će trećeg dana polagati kombinovani test koji sadrži gradivo pet predmeta (istorija, geografija, biologija, hemija, fizika).

 

"Testiranje sva tri dana biće organizovano od 9.00 do 11.00 časova, a ukoliko se dogodi da neko zakasni, u prvih trideset minuta biće moguće da učenik polaže završni ispit, ali uz dozvolu predsednika školske komisije, a to je direktor škole. Učeniku koji je zakasnio neće se produžiti vreme testiranja, nego će morati da završi u planiranom vremenu do 11.00 časova", rekla je Jocić.

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Školska uprava Valjevo danas u Beogradu, u pratnji policije, preuzima testove za svršene osnovce sa teritorije Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga. Testovi će biti dopremljeni na tri punkta u dva okruga; u Valjevskoj gimnaziji je punkt za Kolubarski okrug, u Šapcu je punkt za Šabac, Bogatić, Vladimirce, Koceljevu i u Loznici je punkt za Loznicu, Krupanj i Mali Zvornik. Testovi će biti deljeni 23, 24. i 25. juna ujutro u 5.20 časova, nakon što preuzmu testove o njihovoj bezbednosti brinu direktori škola, koji će kese sa testovima otvoriti u školi u prisustvu dežurnih nastavnika, a potom će biti podeljeni učenicima.

 

"Testiranje će biti organizovano u učionicma gde može biti maksimalno 12 učenika, a njihov rad pratiće dva nastavnika.  Ukoliko u školi ima manje od 50 učenika osmog razreda, škole mogu orgnizovati testiranje u svojim fiskulturnim salama ili nekom većem prostoru uz obavezno rastojanje od dva metra između učenika u svakom smeru", kazala je dr Zorica Jocić.

 

Neophodno je da na završnom ispitu učenici imaju đačku knjižicu sa overenom fotografijom i identifikacionom nalepnicom.

 

Rukovodilac Školske uprave navodi da su određene faze završnog ispita i upisa u srednje škoe digitalizovane. Portal  mojasrednjaškola.gov.rs omogućava sve elektronske usluge koje su vezane za određene faze završnog ispita. Navodi primere da će roditelji ili učenici moći da izvrše elektronski uvid preliminarnih i konačnih rezultata, zatim elektronski se može popuniti lista želja, na portalu će biti objavljen i raspored upisa u škole.

 

Preliminarni rezultati završnog testa biće objavljeni 27. juna, dok će konačni rezultati biti 2. jula, nakon čega će učenici popunjavati listu želja, sledi podnošenje prijava i upis učenika u srednje škole i to lično u školi ili elektronskim putem, a drugi upisni krug je 16. jula. Zorica Jocić poručuje da učenici treba da budu realni, da u odnosu na broj bodova i svoje želje izaberu obrazovni profil

 

U školama Kolubarskog upravnog okruga 1445 učenika je završilo osmi razred, dok u srednjim školama ima 1588 slobodnih mesta. Najviše mesta ima u Tehničkoj školi 240, u Valjevskoj gimnaziji ima 214, u Poljoprivrednoj, Ekonomskoj i Medicinskoj školi ima po 180 slobodnih mesta.

Aktuelno

Skulptura francuskog umetnika  (foto: Bogoljub Arsenijević Maki)
Kultura Pre 9 sati 36 minuta

U "Trnavcu" izložba skulptura "Homo Tribalicus"

U galeriji Internacionalnog umetničkog studija "Radovan Trnavac Mića" večeras u 19 časova biće otvorena izložba skulptura francuskog umetnika Nikole Buvea pod nazivom "Homo Tribalicus".

Dragan Todorović (foto: Đorđe Đoković)
Trupni portret Pre 12 sati 7 minuta

Pozdrav iz JNA

Mora da ste viđali, kod dalje, bliže, familije, ili bar na filmu, fotografije mladića sa titovkama i petokrakom, koje su bile u srcu, ili grbu SFRJ, ispod kojih je pisalo "Pozdrav iz JNA". Tako su...  · 1 komentar