Igor Radošević  (foto: Kolubarske.rs)
Igor Radošević (foto: Kolubarske.rs)
29.06.2021, 07:03

Litijum ne sme da se kopa u Srbiji jer bi posledice bile pogubne

č: | fb:

O rizicima i posledicama otvaranja rudnika litijuma govorio je na konferenciji za novinare Igor Radošević, predsednik Odbora za ekologiju Stranke slobode i pravde. On je poručio da "demokratija nema pravo da ugrožava živote građana".

 

Radošević je naglasio da nijedan rudnik litijuma u svetu nije napravljen u gusto naseljenim područjima i naveo da ih ima u pustinjama Australije i Nevade. Prema njegovim rečima svetske kompanije planiraju da otvore rudnik litijuma na dvadesetak lokacija u trouglu Loznica-Vranje-tačka između Bora i Zrenjanina, na površini koja obuhvata oko 22 000 kvadratnih kilometara gde živi preko milion ljudi.

 

"Nemojte misliti da se otvaranje rudnika u Loznici neće osetiti i u Valjevu jer govorimo o razdaljini od samo 40 kilometara vazdušnom linijom. Osetiće se i te kako", poručio je Radošević.

 

Podsetio je da su u Loznici otkrivene zalihe od oko 158 miliona tona rude litijuma, a za proizvodnju jedne tone neophodno je 150 tona vode pomešane sa sumpornom kiselinom.

 

"Gde će ta voda da završi? Pa završiće u zemljištu, a vi u Valjevu imate četiri reke, a iz reke Gradac može da se pije voda. Ukoliko oni dođu i otvore rudnik na sve to možete da zaboravite, sve će biti zagađeno", naglasio je Radošević.

Igor Radošević

Igor Radošević (Foto: Kolubarske.rs)

Prema njegovim rečima litijuma ima i na teritoriji Evropske unije, ali Euro Litijum i Rio Tinto u tim zemljama ne otvaraju rudnike.

 

"Bogate evropske zemlje ne žele da rizikuju i ugrožavaju životnu sredinu i zdravlje svojih građana. Bogate evropske zemlje imaju stranke zelenih koje to ne dozvoljavaju. Srbija je u očima sveta postala zemlja trećeg sveta i za to je kriva aktuelna vlast", naveo je Radošević i dodao da kod nas sistem funkcioniše ovakve kompanije ne bi poslovale u Srbiji.

 

"Mi imamo predsednika, ministre i ministarke koji snažno promovišu njihov rad i navode nekakvu dobiti. Govore  o raspisivanju referendum. Kakav referendum? Ne smemo dozvoliti referendum. Litijum ne sme da se kopa na teritoriji Srbije jer bi posledice bile pogubne", poručio je Radošević.

 

Stranka slobode i pravde traži i ukidanje svih ugovora o poverljivosti kojima je i stručnjacima zabranjeno da javno govre o propustima prilikom istraživanja i posledicama po životnu sredinu zbog eksploatacije litijuma.

 

Na pitanje da li lokalne samouprave mogu da donese odluku o zabrani eksploatacije litijuma na svojim teritorijama, Radošević odgovara potvrdno, ali, dodaje, one to neće učiniti jer su lokalna i republička jedna te ista vlast i rade po istom nalogu. Otkriva da ima onih koji su u vlasti, a protiv su otvaranja rudnika litijuma, ali o tome ne smeju javno da govore.

 

Upitan da li u čitavoj priči o dolasku stranih kompanija koje će istraživati i eksploatisati litijum ima i elemenata korupcije, Igor Radošević misli da je njen udeo veliki te da su, prema nekim navodima, ove kompanije poznate po korupciji širom sveta. Da li je to slučaj i u Srbiji ne može da tvrdi, za sada ima osnov da sumnja, ali, kako kaže, ne možemo da dokažemo sve dok ne budu ukinuti ugovori o poverljivosti.

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 15 sati 56 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 15 sati 56 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 10 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara