Gojković i Vujović (foto: www.valjevo.rs)
Gojković i Vujović (foto: www.valjevo.rs)
14.07.2021, 06:52

Za uklanjanje divljih deponija i za eko-parkove preko 14,8 miliona dinara

č: | fb:

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potpisao je ugovor sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović za sufinansiranje realizacije projekata zaštite i očuvanja zemljišta kao prirodnog resursa, saopšteno je iz Gradske uprave.

 

Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo je sredstva u iznosu od 10 miliona dinara Valjevu za projekat "Smanjenje zagađenja zemljišta nastalog usled emisija od divljih deponija izgradnjom Eko-parkova".

 

Realizacijom ovog projekta, za koji će uz sredstva ministarstva i grad Valjevo izdvojiti 4.860.699 dinara, biće uklonjene divlje deponije i izgrađeno šest Eko-parkova u naseljima Milivoja Bjelice, Popare, Brđani, Gradac, Peti Puk i na raskrsnici Đerdapske ulice i Ulice Dimitrija Tucovića.

 

Eko-parkovi uz ozelenjavanje biće izgrađeni na mestima gde su formirane divlje deponije u gradu, čime će se sprečiti njihov dalji nastanak. Cilj projekta je da se u Valjevu potpuno uklone divlje deponije na ovih šest lokacija. Eko-parkovi biće montažno-demontažni, uz mobilijar, ljuljaške, multifunkcionalne njihalice, vrteške i druge sprave.

 

Uklanjanjem divljih deponija i izgradnjom Eko-parkića, zaštitiće se zemljište, sprečiti dalja degradacija i ublažiti njene posledice.

 

Realizacijom ovog projekta zaustaviće se zagađenje životne sredine na ovim lokacijama do nivoa koji je bezbedan za korišćenje, očuvaće se funkcija zemljišta kao prirodnog resursa, sprečiti i otkloniti štetne promene u zemljištu koje su nastale kao posledica zagađenja. Uklanjanje divljih deponija uz sanaciju i izgradnju Eko-parkova, uz uređenje prostora, revitalizaciju i rekultivaciju, od izuzetnog je značaja za očuvanje životne sredine u gradu, jer otpadni materijal na ovim divljim deponijama u nerazgrađenom, polurazgrađenom obliku, lako dolazi u kontakt za zemljištem, vodom i vazduhom.

 

Realizacijom ovog projekta koji je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije, grad Valjevo će na mestima divljih deponija dobiti moderno opremljene, urbane lokacije čime se dugoročno utiče na poboljšanje kvaliteta životne sredine.

 

Projekti će biti realizovani u 43 grada i opštine, kojima su na javnom konkursu odobrena sredstva, među kojima je i grad Valjevo, navodi se u saopštenju PR službe grada Valjeva.

Aktuelno

Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Divčibare Ski Resort )
Od petka 3. februara 3.02.2023

Kreće skijanje na stazi Crni vrh na Divčibarama

Prvo ovogodišnje skijanje na ski stazi "Crni vrh" na Divčibarama počinje danas. Na stazi ima 30 centimetara utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa...