Gradska deponija (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Gradska deponija (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
14.07.2021, 09:38

Kako se troši zeleni dinar?

č: | fb:

Kako se troše sredstva iz budžeta grada Valjeva namenjena za zaštitu životne sredine, građani Valjeva će saznati nakon realizacije projekta "Kako se troši zeleni dinar", udruženja "Lokalni odgovor".

 

Kako je rečeno na konferencii za novinare ovog udruženja, građani Valjeva imaju pravo da znaju kako se troši njihov novac iz budžeta koja su namenjena za zaštitu životne sredine.

 

Realizacija projekta "Kako se troši zeleni dinar?" podrazumeve sprovođenje stručne analize trošenja sredstava fonda za zaštitu životne sredine Valjeva, koja će biti osnov za izradu predloga politike za unapređenje prakse zaštite životne sredine i uključivanje građana u odlučivanje.

 

Aktivista "Lokalnog odgovora" i koordinator projekat "Kako se troši zeleni dinar?" Predrag Matić kaže da Valjevci dobro znaju, vide i osećaju kakav vazduh udišu, a takođe su svesni i da 240 njihovih sugrađana prerano umre usled direktnih posledica aerozagađenja. Dodaje da je poražavajući i podatak da na godišnjem nivou naš grad beleži između 150 i 180 zagađenih dana. To građani mogu da vide i osete, kaže Matić, ali ono što ne znaju i pitanje na koje ne mogu da dobiju odgovor jeste gde završava njihov novac iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

 

- Pokušaćemo da jednom detaljnom i stručnom analizom eko fonda dođemo do konkretnih detalja, do ljudi koji su odgovorni za ovakvo stanje i da napravimo jednu bazu koja će biti početak za uspostavljanje nekih praktičnih politika i samim tim uključivanje građana koje može dovesti do rešavanja problema. Angažovaćemo stručno lice, tačnije licenciranog revizora koji će uraditi detaljnu analizu kako se budžet fonda za zaštitu životne sredine grada pun i troši, analiziraćemo usklađenost zakonskih dokumenta i strateških akata na nivou grada, sve sa ciljem da dobijemo odgovor na pitanje kako se troši zeleni dinar - kaže Predrag Matić.

 

On navodi da je plan da se alarmira i uključi javnost u rešavanje ove problematike, te će, u okviru projekta, biti pokrenuta internet platforma i sprovedena anketa, uz pomoć kojih će se ostvariti direktan kontakt sa građanima kako bi se čuli njihovi saveti i sugestije.

 

Cilj projekta jeste dobijanje građanskog izveštaja, koji u pravom smislu te reči treba da predstavlja izveštaj koji će biti razumljiv kako stručnoj, tako i široj javnosti. U tom izveštaju će, pored stručnih lica i aktivista našeg udruženja, učestvovati i sami građani - navodi Predrag Matić.  

Đorđe Petković i Predrag Matić

Đorđe Petković i Predrag Matić (Foto: Kolubarske.rs)

Aktivisti udruženja "Loklani odgovor", kako su rekli na konferenciji za novinare, veruju da će izveštaj i rezultati poslužiti kao osnov za uticaj na lokalne i nacionalne politike, ali i za konkretne kampanje informisanja i pokretanja građana Valjeva.

 

Podsećajući na prethodnu akciju "Aero Alarm", koju je od novembra prošle do aprila ove godine realizovao "Lokalni odgovor", aktivista tog udruženja  Đorđe Petković kaže da su rezultati merenja zagađenosti vazduha dobijeni na osnovu podataka iz državne i građanske merne mreže. Naglašava da su katastrofalni, ali i otrežnjujući. Prema podacima državne merne mreže, u ovoj godini u Valjevu jebilo 85 dana sa prekomernim zagađenjem vazduha, dok su rezultati dobijeni sa građanske merne mreže još gori bilo je čak 96 prekomerno zagađenih dana.

 

Petković dodaje da su rezultati akcije "Aero Alarm", ipak pomalo i ohrabrujući s obzirom na to da se u Valjevu sve više priča o aerozagađenju i posledicama zagađenosti vazduha po zdravlje.

 

- Polovina elektronskih medija emituje informacije o aerozagađenju u realnom vremenu. A, nasuprot glupostima koje smo imali prilike da čujemo pre par godina kako je aerozagađenje posledica erupcija nekih vulkana i pepela iz njih, sada su i lokalna i centralna vlast priznali da je problem tu, da on postoji, da je ozbiljan, i da će se založiti za njegovo rešavanje. Upravo ovaj projekat koji je tema današnje konferencije ima za cilj da proveri kako se lokalna vlast ophodi prema najozbiljnijem problemu u kojem se nalazi naš grad i da se javnost upozna sa tim kako se i na šta tačno troši zeleni dinar -  zaključuje Petković.

 

Projekat "Kako se troši zeleni dinar?" realizuje se uz podršku organizacije "Nacionalna koalicija za decentralizaciju" iz Niša, Fondacije "Jelena Šantić", organizacije 484 iz Beograda. Program finansijski podržavaju Evropska Unija i Američka organizacija za međunarodni razvoj (USAID).

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 43 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 18 sati 38 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...