Česma na Trgu Živojina Mišića (foto: Đorđe Đoković)
Česma na Trgu Živojina Mišića (foto: Đorđe Đoković)
14.07.2021, 11:00

Vodovod upozorava na restrikcije ako se ne smanji potrošnja

č: | fb:

Vodovod je saopštio da će, ukoliko se ne smanji potrošnja vode u Valjevu, biti primorani da uvedu restrikcije vode.

 

"U slučaju da potrošnja vode za piće prevaziđe proizvodne mogućnosti, JKP Vodovod Valjevo će biti prinuđeno da sprovodi plansko snabdevanje korisnika vodom, saglasno planu snabdevanja koji je donet 2015. godine. U nadi da ćemo izbeći plansko snabdevanje vodom za piće, apelujemo na potrošače da pristupe racionalnoj i namenskoj potrošnji vode", navodi se u saopštenju.

 

U Vodovodu ističu da je, i pored upućenih molbi i upozorenja za racionalnu i namensku potrošnju, trenutna potrošnja vode za piće na nivou proizvodnih mogućnosti.

 

"Neracionalna potrošnja je naročito povećana u periodu od 19 do 24 časa. Inspekcijske službe grada Valjeva obavljaju redovne kontrole sprovođenja gradske odluke za vodu i kanalizaciju, za čije ne sprovođenje su predviđene kazne do 1.000.000 dinara za pravna lica i do 75.000 dinara za fizička lica", navodi u saopštenju za javnost JKP Vodovod.

 

Zbog tropskih vrelnina potrošnja vode u Valjevu je poslednjih nekoliko dana značajno povećana, sinoć posle 21 čas zabeležena je rekordna potrošnja od 600 litara u sekundi, dok ovog prepodneva građani Valjeva troše 440 litara u sekundi.

 

Prosečna potrošnja vode u toku godine iznosi oko 320 litara u sekundi, dok se u letnjim periodima dnevna potrošnja u proseku kreće oko 400 litara u sekundi, dok maksimum iznosi preko 550 litara u sekundi. 

 

Vodovod ponavlja da su punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, pranje vozila, zalivanje zelenih površina, zloupotreba hidranata i slično, nenamenska, neodgovorna i neracionalna potrošnja vode za piće.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 17 sati 6 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 19 sati 55 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.