Narodna stranka (foto: Kolubarske.rs)
Narodna stranka (foto: Kolubarske.rs)
27.07.2021, 11:04

Narodna stranka: Neko ko krši zakone i ustav ne može biti počasni građanin

č: | fb:

Povodom inicijative odborničke grupe SPS-JS, da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude proglašen počasnim građaninom Valjeva, oglasila se saopštenjem za javnost Narodna stranka (NS).

 

Narodna stranka navodi da se zvanje počasni građanin bilo gde u svetu smatra izuzetno visokim priznanjem, vrlo retko se daje, i procedura za dodelu je gotovo surovo komplikovana i prolazi kroz mnoštvo filtera iz razloga što je to zvanje po samoj definiciji izrazito zahtevno i izričito.

 

Po definiciji, zvanje počasni građanin može biti dodeljeno isključivo fizičkom licu koje je na vrstan način svojim životnim delom, u oblasti umetnosti, kulture, nauke, sporta, obrazovanja i vaspitanja, stvaralaštva, ili herojstvom i dobročinstvom, dalo trajan doprinos u podizanju ugleda grada u zemlji i inostranstvu.

 

Da ne bude zabune, postoji razlika između zaslužnog i počasnog građanina. Zaslužan građanin je zvanje koje se dodeljuje stanovniku grada koji ima mesto prebivališta, odnosno stalnog boravka na teritoriji istog, a počasni građanin može biti samo lice koje nema prebivalište u tom gradu, može biti rođeno u njemu ali bez stalnog mesta prebivališta.

 

Po pitanju Aleksandra Vučića, ovaj prvi uslov je ispunjen. I to je jedini uslov koji i može biti ispunjen u ovom slučaju, međutim šta je sa ostalim, pita Narodna stranka.

 

Ne ulazeći u lik i političko delo Aleksandra Vučića, dovoljno je da se zapitamo u kojoj to od navedenih oblasti je zadužio grad Valjevo i podigao njegov ugled u zemlji i svetu? Umetnik, stvaralac, naučnik, istaknuti lekar, sportista, prosvetitelj, heroj, dobročinitelj? Naravno, ništa od toga!

 

Ali, kako je i u državi Srbiji, tako i u gradu Valjevu, zvanje počasnog građanina potpuno obesmišljeno, gospoda iz pomenute koalicije su dala sebi za pravo da se zaigraju sa definicijom i ubace i oblast – poznavanje geografije, pa čaki izražavanje želje za ravnomernim razvojem i boljim životom građana. Pa tako u jednom delu njihovog objašnjenja stoji, citiramo: "Aleksandar Vučić čovek koji voli svoju zemlju, poznaje svako mesto u Srbiji, jer želi da se svaki okrug razvija i da svi naši građani lepo žive"... ili, citiramo dalje:"Brze saobraćajnice koje nas približavaju Beogradu, dolazak investitora koji će zaposliti našu omladinu, unapređenje turističkih potencijala Divčibara, gasifikacija koja će trajno rešiti problem zagađenog vazduha u Valjevu su samo neki od projekata koji našem gradu vraćaju dostojanstvo, a Valjevkama i Valjevcima priliku da grade bolju budućnost. Znajući Aleksandra Vučića, uvereni smo da se on neće zaustaviti na ovim razvojnim projektima za naš grad".

 

Hajde da, kada je već sve obesmišljeno, pa i zvanje počasnog građanina, uguramo i privredu kao oblast u definiciju. Ponovo imamo gomilu znakova pitanja! Ponovo ne ulazeći u to šta je i kako od navedenog urađeno, to je za neke druge teme, ali kako može jedan čovek biti zaslužan za sve navedeno? To je posao države Srbije i resornih ministarstava, nije lično Aleksandar Vučić gasifikovao Valjevo, unapredio potencijal Divčibara, asfaltirao brzu saobraćajnicu...! Da uporedimo, to bi bilo kao da za najboljeg fudbalera Španije proglase predsednika FC Barselona, a kao razlog navedu to što je Mesi dao 30 golova u ligi. Ali kako smo već navikli na narativ da bez aktuelnog predsednika države Srbije ne bi mogli ni da dišemo, pijemo vodu, spavamo..., jer je on zaslužan za to, nije nikakvo iznenađenje da je pokrenuta ovakva inicijativa. Čak i da odemo tako daleko u tu bajku i prihvatimo i to kao istinu dolazimo do pitanja kršenja prava, zakona i Ustava. A neko ko to konstantno radi, ne može biti počasni građanin!

 

I kao i za Slobodana Miloševića, naravno da će predlog biti usvojen, ali Milošević je i par godina kasnije izopšten sa spiska počasnih građanina Valjeva. Ono što se nameće kao zaključak je da na svojim greškama ne učimo, već ih konstantno ponavljamo, navodi se u saopštenju Narodne stranke povodom predloga opozicionih odbornika SPS-JS da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude proglašen za počasnog građanina Valjeva.

 

Narodna stranka podseća da Valjeva ima 13 počasnih građana, navode samo neke: Jovan Mišković, Arius Van Tinhoven, Živojin Mišić, Vilim Tausig, Jordan Stajić, Anatolij Karpov, Ljuba Popović..., dakle, kako kažu, ljudi koji su izuzetno zadužili Valjevo u gotovo svimoblastima i zahvaljujući kojima je Valjevo prepoznatljivo i na mapi sveta.

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 11 sati 35 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 3 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...