Njive i livade (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Njive i livade (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
24.08.2021, 06:57

Tri firme su tragale za litijumom i borom od 2003. godine

č: | fb:

U valjevskom kraju za mineralnim sirovinama litijuma i bora od 2003. godine do dans tragala su tri investitora. Prema rečima pomoćnika ministra za rudarstvo i geološka istraživanja Dejana Milijanovića, dve kopmanije su odustale dok firma "Euro litijum", koja je istražno pravo dobila 2015, a potom i 2019. godine, još uvek radi geološka istraživanja. Dodaje da se radi o dva istražna polja; jedno je valjevsko-mionički prostor, a drugi je "Valjevo sever".

 

Milijanović je podsetio da je na teritoriji valjevskog kraja sa istraživanjem nalazišta litijuma i bora počelo 2003. godine, te da nijedno rešenje o istraživanju mineralnih sirovina ne može da bude izdato, a da se ne pribavi odobrenje lokalne samouprave. Objašnjava da je nadležno odeljenje grada Valjeva Ministarstvu rudarstva i energetike dalo odobrenje na osnovu koga je Ministarstvo odobrilo ta prva istražna prava.

 

- Ta prva istraživanja su počela pre 18 godina, radila ih je kompanija "Rio Tinto", koja se vrlo brzo povukla sa ovih prostora. Posle njih 2010. godine za istražna prava bila je zainteresovana firma "Litijum Balkan", i ona se vrlo brzo povukla. Nakon toga pojavljuje se i treća firma, koja je aktuelna i danas, a to je "Euro litijum", koja je u martu 2015. godine dobila istražno pravo, koje može da se odobri na "tri plus tri plus dve godine". Oni su prvi produžetak dobili 2018. i trenutno su pri kraju tog prvog produžetka. Rok im ističe u oktobru ove godine, a da li će tražiti još jedan produžetak, na koji imaju pravo, ja zaista ne znam, mada mislim da neće. Evo zbog čega. Geološki projekat istražnih radova na osnovu koga oni moraju da dođu i da apliciraju za bilo koju istražnu radnju ne predviđa odbranu elaborata o rezervama. Oni su od 2015. do 2018. godine uradili 21 istražnu  bušotinu ukupne dužine 9.470 metara, a u prethodne tri godine su odradili sedam istražnih bušotina sa dužinom od oko 2000 metara. To nije dovoljan obim da bi mogli da apliciraju za odbranu elaborata. Zbog toga kažem da zaista ne znam njihove planove o tome da li će aplicirati za produžetak istražnih radnji, nakon čega bi išli ka odbrani elaborata - rekao je pomoćnik ministra za rudarstvo i geološka istraživanja.

Dejan Milijanović

Dejan Milijanović (Foto: Kolubarske.rs)

Dodao je da je reč o dva istražna polja; jedno je valjevsko-mionički prostor, a drugi je "Valjevo sever" u okviru koga su još Ub i Lajkovac. Firma "Euro litijum" je drugo istražno pravo za taj prostor "Valjevo sever" dobila 2019. godine i imaju pravo do juna 2022. godine. Prema rečima Milijanovića, u tom drugom istražnom pravu kompanija "Euro litijum" je do sada radila samo na prikupljanju i analizi podataka, još uvek nije radila geološka istraživanja.

 

- Što se tiče ostalih istražnih prava na teritoriji valjevskog kraja trenutno ima sedam istražnih prava, i to pet za metalične mineralne sirovine i dva za nemetalične sirovine. Imamo spisak firmi i poznato je ko radi istraživanje na teritoriji Valjeva. Na ovim prostorima ima ruda bora, litijuma, stroncijuma bakra, gvožđa... Što se tiče nemetaličnih mineralnih sirovina, preovlađuje boksit, kaolin i kaolinska glina - naveo je pomoćnika ministra za rudarstvo i geološka istraživanja Dejan Milijanović.

 

Ministarstvo rudarstva i energetike napominje da se 95 odsto odobrenih geoloških istraživanja na teritoriji Srbije okonča bez overe rezervi i otvaranja rudnika.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 9 sati 22 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 sati 11 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.