Olistao dalekovod
Olistao dalekovod
06.09.2021, 06:49

"Opet smo prevareni, radikalizovaćemo proteste"

č: | fb:

Nije ispoštovan dogovor da će do 3. septembra biti zamenjeni izolatori na dalekovodu Valjevo-Kamenica, kao i da će biti završeno raskresavanje tog i dalekovoda Valjevo-Stave, otuda ćemo naše proteste radikalizovati.

 

Ovo su u nedelju poručili žitelji sela Pričević, Tupanci, Beomužević, Stave, Vragočanica, Osladić, Oglađenovac i Kamenica, nakon još jedne protestne šetnje magistralnim putem Valjevo-Loznica, koju su prvi put organizovali 2. avgusta ukazujući na to da "sa lošom strujom" i čestim isključenjima, koja traju i po nekoliko dana, "muku muče" decenijama.

 

Živan Milivojević iz sela Tupanci, jedan od nezadovoljnih žitelja, kaže da su juče išli pola kilometra dalje od Pričevića, sledeći protest biće organizovan automobilima do Kamenice, potom do Osečine, i do Loznice ako treba.

Protestna šetnja

Protestna šetnja

 

Žitelji ovih valjevskih sela su juče dodatno bili ljuti i razočarani zbog toga što su, kako su rekli, prevareni i zbog toga što je prekršen dogovor koji su postigli 30. jula na sastanku u Gradskoj upravi, koji je organizovan na inicijativu gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, a na kome su bili meštani i predstvanici Elektrodistribucije Srbije (EDS). Tada je obećano da će do 3. septembra biti završeno raskresavanje dalekovoda Valjevo-Kamenica i Valjevo-Stave i rekonstrukcija provodnika i izolacije na dalekovodu Valjevo-Kamenica, dok će potpuna rekonstrukcija dalekovoda Valjevo-Stave biti završena do 1. decembra ove godine.

 

Živan Milivojević navodi da je zamenjeno samo deset posto izolatora od onoga što je obećano, dok je raskresano manje od polovine "zaraslih" dalekovoda. Dodaje da do sada apsolutno ništa nije urađeno na dalekovodu Kamenica-Stave.

 

"U toku su radovi druge faze, a to je rekonstrukcija dalekovoda Valjevo-Stave što treba da bude okončano do 1. decembra, dovučeni su stubovi i kablovi, ali nije završena prva faza, a obećali su da će biti okončana do 3. septembra", kaže naš sagovonrik.

 

Žitelji valjevski sela su poručili da više neće razgovarati sa predstavnicima grada Valjeva i Elektrodistribucije Srbije, nego "isključivo sa ljudima iz Ministarstva rudarstva i energetike i Predsedništva, a koji nemaju pravu informaciju o toku radova s obzirom na to da im je rečeno da je prva faza završena pre roka!".

 

Olistao dalekovod

Olistao dalekovod

Milivojević nam prenosi i to da je na sastanku u Gradskoj upravi 30. jula takođe dogovoreno da će gradonačelnik Lazar Gojković i regionalni koordinator EDS-a Jovica Jevtić doći u Pričević 3. septembra da zajedno sa meštanima proslave, ako radovi budu završeni do tada, ili će stati na čelo protestne kolone, ukoliko ne budu završeni.

 

Međutim, prema rečima Milivojevića, gradonačelnik i koordinator nisu, kako je dogovoreno, došli u Pričević nego su otišli u Bobovu, tačnije "razgovarali su sa nekoliko seljana na proširenju kod tz. Bobovskih bara, mestu gde su se održavali vašari". Naglašava da niko od nezadovoljnih žitelja, učesnika protesta, nije pozvan na taj "sastanak".

 

"Vraćajući se sa tog neleglonog sastanka na kome je uprkos slanju poruka i poziva da dođu, prema mojim saznanjima, bilo samo desetak ljudi, gradonačelnik Gojković se zaustavio u Pričeviću, sreo me je na putu i pitao zbog čega i ja nisam došao. Rekao sam da nisam pozvan, a i da jesam ne bih došao jer se nismo tako dogovorili. Rekao sam mu i da nisu ispunili obećanje jer je zamenjeno samo deset posto izolatora, na šta mi je on odgovorio da ne može za mesec dana da bude urađeno nešto što nije rađeno 50 godina. Na moju primedbu da nismo mi određivali rokove na sastanku, na kome je i on bio, nego su ljudi iz Elektodistribucije Srbije obećali da će to biti završeno do 3. septembra, Gojković mi odgovori da nije tako i da nam on nije ništa obećao. I šta sada mi sa njima da razgovaramo i kako da im verujemo?", upitao je Milivojević.

 

On smatra da se nenamenski troši novac opredeljen za radve i navodi zbog čega sumnja da je u pitanju "pranje para".

 

"Rađen je raskres dalekovoda od Pričevića prema Stavama, jedan nepristupačan deo pored reke, da bi nakon pet dana, što je bilo po planu, postavili nove stubove. Postavlja se pitanje zašto su kresali stari dalekovod, da bi nakon pet dana postavili stubove i prebacivali provodnike na novi dalekovod?", upitao je Živan Milivojević dodavši da će o tome obavestiti Ministarstvo rudarstva i energetike.

 

U Gradskoj upravi ćute

 

Gradska vlast se još uvek nije oglasila saopštenjem za medije o tome šta je urađeno od dogovorenog i obećanog na sastanku koji je održan u Gradskoj upravi 30. jula. Poslednje saopštenje koje je poslato bilo je ono naslovljeno "Rešavanje problema sa strujom u Valjevu i u selima", od 17. avgusta.

 

U tom saopštenju je, pored ostalog, navedeno da je Jovica Jevtić, koordinator regionalnog distributivnog područja Kraljevo na sastanku u Gradskoj upravi Valjevo upoznao gradonačelnika i njegov tim sa preduzetim aktivnostima na trajnom rešavanju problema građana na području ED Valjeva.

Jovica Jevtić, Nada Vasiljević i Lazar Gojković

Jovica Jevtić, Nada Vasiljević i Lazar Gojković (Foto: www.valjevo.rs)

 

Kako je napisano u saopštenju, Jevtić je rekao da je "posebna pažnja posvećena problemima na dalekovodnim pravcima Valjevska Kamenica i Ogranak Stave, kao i dalekovodima za Divce i Valjevsku Loznicu, Bačevci i Gornje Leskovice i sela koja gravitiraju na predmetnim dalekovodnim pravcima".

 

"Na kraju sastanka koordinator je obišao radove na rekonstrukciji dalekovoda i ponovo podvukao da će biti ispoštovano sve što je obećao građanima na sastanku 31.07.2021. godine", navodi se u saopštenju za medije gradskog rukovodstva od 17. avgusta u kome je dostavljen i "presek stanja i aktivnosti od sastanka u opštini Valjevo održanog 30.7.2021. do 10.8.2021. godine".

 

U tom "preseku stanja i aktivnosti" je navedeno da je 3. septembar rok za "zamenu izolacije i sanaciju stubova na dalekovodu Valjevo-Kamenica, kao i da će biti završen raskres glavnog pravca sa ogrankom Stave te da će 3. septembra biti pregledan ceo dalekovod".

 

Iz Gradske uprave medijima još uvek nije poslato saopštenje o tome da li je sve to što je navedeno u "preseku stanja" i završeno do 3. septembra kao što je to obećano na sastanku u Gradskoj upravi 30. jula.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 4 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara