Nastavak radova Gerontološki centar (foto: Đorđe Đoković)
Nastavak radova Gerontološki centar (foto: Đorđe Đoković)
16.09.2021, 09:15

Gerontološki centar biće završen do sredine 2022.

č: | fb:

Gerontološki centar u Valjevu ili Dom za stare, čija je izgradnja počela 2009. godine donacijom Vlade Japana, biće završen sredinom sledeće godine, a blizu 1,2 milijarde dinara za završetak radova obezbedila je država preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

 

Nastavak radova na izgradnji Gerontološkog cenra, koji su prekinuti pre deset godina, na sednici Skupštine grada u ponedeljak najavio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, rekavši da je to sjajna vest.

 

"Ovaj objekat je važan ne samo za Valjevce, već i za ovaj deo Srbije, jer će se otvoriti ustanova koja će po visokim standardima pružati usluge starim licima. Cilj je da kada se ovaj objekat završi, ne postoji stara osoba koja nije u sistemu zaštite, a kojoj treba pomoć i nega. Valjevo će prvi put dobiti i pravo prihvatilište, pa se neće dogoditi da nemoćni ljudi spavaju po parkovima, ili stanicama. Naša dužnost je da brinemo ne samo o starima i nemoćnima, već i o deci koja se neretko nađu u ovakvoj situaciji", rekao je gradonačelnik Valjeva.

Nastavak radova Gerontološki centar

Nastavak radova Gerontološki centar (Foto: Đorđe Đoković)

 

Površina Gerontološkog centra biće oko 6.200 kvadrata, raspolagaće sa pet jednokrevetna i četiri dvokrevetna apartmana, 44 dvokrevetne i 12 jednokrevetnih soba. Za 113 korisnika, pored smeštaja, biće obezbeđena i zdravstvena nega kao i vaninstitucionalna zaštita. Pored toga, planirano je 30 mesta u prihvatilištu za beskućnike i 20 u dnevnom boravku za jednodnevni smeštaj starih lica.

 

Novi projekat je u skladu sa novim standardima propisanim za izgradnju gerontološkog centra te će biti neophodno da se poruše pojedini zidovi u unutrašnjosti objekta, biće kompletno zamenjena stolarija, predviđena je dogradnja prihvatilišta, kotlarnica i portirnica.

 

Radove na izgradnji Gerontološkog centra izvode valjevska građevinska preduzeća "Kej" i "Kompresor ing", valjevska firma "Frenki alarm", beogradske "Ening energetik" i "Jugogradnja" i "Fitiš – ju" iz Subotice.

 

Od donacije preko peticije do završetka radova

 

Podsećamo, Dom za stare u Valjevu, koji je sa 2,5 miliona evra finansirala Vlada Japana započet je u junu 2009. godine. Kada je izabrana lokacija na Majdanu za objekat Gerontološkog centra mnogi su smatrali da nije dobra zbog toga što gleda na groblje, ali im je odgovoreno kako se, po toj logici, sa Majdana vide osnovna škola i obdanište. Niko tada, a ni docnije, nije shvatao koliko će radovi biti skuplji zbog tvrde kamenite podloge jer je tu nekada bio majdan kamena.

  

Nakon dve godine radovi su prekinuti, jer je novac potrošen. Pravi razlozi do danas nisu utvrđeni; govorilo se da je loše budžetiran projekat, zatim da su se u toku realizacije projekta pojavili dodatni radovi, dok su pojedini tvrdili da je u pitanju zloupotreba.

 

Kada je 2017. godine u Valjevu bio tadašnji ministar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da "postoji neki sudski spor vezan za Gerontološki centar i da je podneta krivična prijava", ali nije želeo da saopšti detalje rekavši da "o tome ne može da se izjašnjava". O sudskom sporu i krivičnoj prijavi ni do danas ni reči.

  

Na proleće 2019. godine na inicijativu tadašnje odbornice u Skupštini grada i člana šireg Predsedništva Stranke moderne Srbije Snežane Đekić-Spajić prikupljeno je 2822 potpisa građana za peticiju kojom se traži da se završi objekat Gerontološkog centra.

 

Tada je upućen zahtev Gradu da zaštiti objekat od daljeg propadanja i da zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pronađe način i sredstva da se Gerontološki centar završi i privede nameni.

Nastavak radova Gerontološki centar

Nastavak radova Gerontološki centar (Foto: Đorđe Đoković)

 

O tome da će konačno biti nastavljeni radovi na Gerontološkom centru ili Domu za stare, koji su prekinuti pre deset godina i isto toliko objekat propada prepušten vremenu i huliganima, saznalo se sredinom decembra 2019. na javnoj raspravi o nacrtu budžeta Valjeva za 2020. godinu.

 

Odgovarajući na pitanje građana o sudbini Doma za stare u Valjevu, rukovodilac Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove Tijana Todorović je rekla da je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović prošlog petka bio na sastanku u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja gde je razgovarao sa državnim sekretarom Nenadom Nedićem o nastavku radova na Gerontološkom centru u Valjevu, a koji je u vlasništvu države.

 

- Rečeno je da će novac za završetak radova biti obezbeđen sledeće godine iz budžeta Srbije preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Početkom 2021. godine biće raspisan tender za preprojektovanje objekta, a u Ministarstvu očekuju, kako je rečeno na sastanku, da će radovi biti nastavljeni u septembru 2021. godine – najavila je krajem prošle godine Tijana Todorović.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara