Centar za socijalni rad (foto: Đorđe Đoković)
Centar za socijalni rad (foto: Đorđe Đoković)
11.09.2014, 12:14

Uskoro plenidba imovine Centra za socijalni rad

č: | fb:

Ni tri nedelje nakon donošenja rešenja Osnovnog suda o prinudnoj naplati duga prodajom imovine, rukovodstvo Centra za socijalni rad nema rešenje kako bi sprečilo plenidbu automobila, računara, nameštaja…Račun Centra za socijalni rad je, prema podacima NBS, u blokadi 191 dan sa dugom od blizu 700.000 dinara, zbog izvršne sudske presude u sporu koji je trajao deset godina, a koji je pokrenuo kupac lokala čiji je vlasnik Centar za socijalni rad, prodatog bez odobrenja Direkcije za imovinu. Osnovni dug ovog spora je 684.000 dinara, kamata iznosi 1,3 miliona, tako da ovaj sudski spor  Centar za socijalni rad  košta dva miliona dinara.

U Osnovnom sudu su nam rekli da je pitanje dana kada će sudski izvršitelj doći u popis pokretne imovine Centra za socijalni rad, jer je rešenje o prinudnoj naplati doneto 20. avgusta. Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja konkretne reakcije na ovu vest još uvek nema.

Grad Valjevo je osnivač Centra za socijalni rad, iz čije kase se izdvaja 10, 2 miliona dinara za korisnike socijalne pomoći, ali u ovom slučaju gradsko rukovodstvo je nemoćno, jer nema zakonsko pravo da interveniše i iz budžetskih rezervi pokrije dug i na taj način odblokira račun Centra. Postoji mogućnost da se dug od  blizu 700.000 dinara plati sa računa stambenog fonda Centra za socijalni rad na kome se nalazi 1,4 miliona dinara. Taj novac, i pored toga što je namenjen za stambenu gradnju, može se koristiti i za druge namene, ali uz saglasnost Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Međutim, prema saznanjima Kolubarskih.rs, Ministarstvo ne dozvoljava da se novac sa računa stambenog fonda troši za pokrivanje duga po izvršnoj sudskoj presudi. Čak ni sada kada je doneto rešenje Osnovnog uda o plenidbi imovine Centra za socijalni rad, Ministarstvo ne menja svoju odluku. Gradskom rukovodstvu, kako tvrde, ruke su vezane.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da je rukovodstvo uradilo sve što je u nadležnosti lokalne samouprave i u zakonskim okvirima. Centar za socijalni rad nije direktni budžetski korisnik Grada, naglašava Kovač.

„Mi smo pokušali na sve moguće načine da pomognemo Centru za socijalni rad. Razgovarali smo sa rukovodstvom i sa predstavnicima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i pokušali zajednički da pronađemo rešenje. Ali i rukovodstvo Centra treba da rešava svoje probleme, da predloži rešenje, a ne da sedi i čeka da im problem, koji su oni napravili, reši neko drugi”, kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Kaja Jovanović

Kaja Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

V.d. direktora Centra za socijalni rad Kaja Jovanović danas nije imala vremena za razgovor za Kolubarske.rs, „jer su joj došli gosti”. Tako smo uskraćeni za odgovor na pitanje šta je rukovodstvo preduzelo da se spreči plenidba imovine i na koji način će biti obezbeđen novac za socijalna davanja, ali i za 40 hraniteljskih porodica koje šest meseci nisu primile ni dinar. Kako saznajemo pre mesec i po dana održan je sastanak u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,  kome su pored predstavnika Ministarstva prisutsvovali  predstavnici Grada i Centra, i tada je dogovoreno da se otvori poseban račun ustanove sa koga bi bio isplaćen novac hraniteljskim porodicama. Prema saznanjima Kolubarskih.rs otvaranje tog računa je u proceduri i čeka se dozvola Ministarstva za finansije.

Zna se ko plaća, ali ne i ko je kriv!

Kada se završe ili reše problemi Centra za socijalni rad, valjalo bi otvoriti, ali i rešiti,  pitanje odgovornosti. Ko je odgovoran za dug od 684.000 dinara, koji je narastao za deset godina na dva miliona dinara, koliko treba da plati budžetska ustanova, zašto je sudski spor trajao deset godina, zašto nije sprečena plenidba imovine, i konačno valja odgovoriti na pitanje da li će neko snositi krivicu ili će, po ko zna koji put, krivac biti NN lice, viša sila, loš zakon, okolnosti, zavera..., a ceh će platiti, kao i uvek, građani ili, što bi vladari rekli, „moj narod”.

Aktuelno

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 1 sati 30 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 19 sati 29 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...