Buduća privredna zona (foto: Đorđe Đoković)
Buduća privredna zona (foto: Đorđe Đoković)
01.10.2021, 09:59

Još jedan strani investitor dobiće na poklon parcele kupljene novcem građana Valjeva?!

č: | fb:

Nakon što je Skupština grada usvojila Odluku o pribavljanju neizgrađenog zemljišta neposrednom pogodbom u javnu svojinu grada Valjeva, oglasila se Stranka slobode i pravde (SSP), koja ukazuje na to da se "ponavlja scenario" poput onoga kada je nabavljana parcela za nemačku kompaniju Bizerba.

 

U saopštenju za javnost SSP navodi da se radi o 30 parcela u selu Popučke, koje su izmenom Generalnog urbanističkog plana prešle u KO Valjevo, a koje će biti kupljene od sadašnjih vlasnika. Kao razlog za donošenje ove odluke navedeno je to da su "prisutna ograničenja u okviru Privredne zone Valjevo i nemogućnost smeštaja svih planiranih objekata za proces proizvodnje, kompanije iz Nemačke, koja posluje u industriji sanitarija i aktivna je već 120 godina na tržištu, poseduje pet pogona u četiri države širom sveta, i zainteresovana je izgradnju proizvodnog pogona u Srbiji odnosno na teritoriji Grada Valjeva".

 

Stranka slovode i pravde zaključuje, "dakle, u jednoj rečenici saznali smo sve o novom 'stranom investitoru' osim toga kako mu je ime!".

 

"Ponavlja se scenario od proteklog proleća u vezi sa prvim 'stranim investitorom' - po ubrzanoj proceduri donose se odluke kojima se proširuje industrijska zona, kupuje se zemljište novcem građana po netržišnim cenama, vrti se priča o bezimenoj nemačkoj kompaniji koja je poslovala još u 'doba Karla Velikog', a koja ima neutaživu želju da otvori proizvodni pogonu Valjevu. Sledeće što nas, po tom uhodanom scenariju, verovatno očekuje je kreditno zaduživanje grada za kupovinu zemljišta, novi rebalans budžeta i na kraju prenos bez naknade zemljišta na Republiku Srbiju, koja će potom tim zemljištem častiti 'stranog investitora', sa sedištem u nekom beogradskom stanu", navodi Stranka Slobode i pravde.

 

Dalje se dodaje da jedino što bi se za sada moglo naslutiti jeste to da će grad Valjevo ostati bez imovine koja vredi, ni manje ni više, nego 1.227.082,50 evra uzimajući u obzir da se radi o zemljištu ukupne površine od 10.90.74 hektara i pretpostavljenoj ceni od 1.125 evra po aru, koliko je plaćano vlasnicima za zemljište poklonjeno srpskoj "Bizerbi". Ostali aspekti ovog "poslovnog aranžamana" već "tradicionalno" nisu poznati ni odbornicima u gradskoj Skupštini koji su glasali za ovu odluku, a još manje građanima Valjeva. 

Stranka slobode i pravde

Stranka slobode i pravde (Foto: Đorđe Đoković)

 

Stranka slobode i pravde podseća građane da je Ugovor o prenosu zemljišta u javnoj svojini u maju 2021. godine, a potom je zemljište poklonjeno srpskoj "Bizerbi" iz Beograda, osporen u sudskom postupku pred Višim sudom u Valjevu tužbom koju je podneo gradski pravobranilac protiv grada Valjeva i Republike Srbije.

 

"Ne sumnjamo da će i ova nova 'investicija' vladajuće interesne grupacije imati sličan epilog jer se od nje ništa drugo i ne može očekivati!", zaključuje SSP.

 

Stranka slobode i pravde poručuje da će pomno pratiti poteze lokalne vlasti u vezi ove "investicije", a pogotovo delovanje "našeg dobrog dečka iz komšiluka", postavljenog na funkciju sa najvećom odgovornošću u gradu - gradonačelnika Valjeva, kome je jedina uloga da ponavlja napamet naučene "ode radosti" njihovom sumanutom vođi bez koga naš grad verovatno ne bi ni postojao!

 

"Doduše, nađe se tu i poneki namešteni tender za firme kumova i prijatelja kao što je slučaj sa onima u vezi aktuelnih radova u Ulici Vuka Karadžića ili na Gerontološkom centru, u vrednosti od 'tričavih' nekoliko stotina miliona dinara, direktno iz džepa građana Valjeva... Ima se, može se!", navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 2 sati 48 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 3 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 2 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara