Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
12.09.2014, 06:55

Novi bronhoskop u Valjevskoj bolnici

č: | fb:

Služba pneumoftiziologije Valjevske bolnice dobila je novi bronhoskop, objavljeno je na web sajtu te zdravstvene ustanove. Na taj način ponovo se radi važna dijagnostička metoda u razlučivanju dilema kod sumnji na karcinom pluća, koji je u porastu kod pacijenata svih životnih dobi oba pola.

Bronhoskop je kupljen uz pomoć Osnovnog tužilaštva u Valjevu, koje sada, posle promena ZKP-a, ima mogućnost da počiniocima lakših krivičnih dela ponudi mogućnost da izvesnu svotu novca uplate u humanitarne svrhe. Uz novi bronhoskop biće nabavljeni dodatni instrumenti, koji omogućuju efikasniji i precizniji rad lekara i medicinskog osoblja.

Stari brnohskop se, posle skoro deset godina, pokvario 2013, pa su pacijenti gotovo godinu dana zbog uzimanja isečaka za patohistološku analizu morali da idu u Beograd, što je usporavalo postavljanje dijagnoze i početka adekvatnog lečenja, a povećavalo i troškove. Sada bronhoskopije u Valjevu rade doktori Dragica Mirković, Anđelka Barzetović, Biljana Mucić i Dejan Sofronić.

Prema rečima dr Sofronića, pored dijagnostike kod sumnje na karcinoma pluća, bronhoskopija je dragocena metoda i pri pregledima kod velikih infiltrate pluća, poput pneumonija, odnosno sumnje na tuberkulozu. Takođe, bronhoskop je nezamenljiv i u situacijama hitnih vađenja stranih tela iz disajnih puteva. 

Angio sala još uvek ne radi

U Valjevskoj bolnici još ne radi angio sala zbog kvara katodne cevi na rendgen aparatu. Novac je, kako je nedavno saopšteno, obezbedilo Ministarstvo zdravlja Srbije ali još nisu okončane procedure nabavke novog dela za “Simensov” rendgen.

Podsećamo, početkom avgusta direktor Valjevske bolnice dr Dobrivoje Grujičić rekao je za Kolubarske.rs da bi angiosala trebalo da počne da radi krajem avgusta. Zbog kvara katodne cevi za čiju je popravku potrebno preko sedam miliona dinara, angiosala je prestala da radi 28. jula.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 18 sati 54 minuta

Možda i jesmo "narod najstariji", a da li smo "odrasli"?

Ne mora biti štetno ali korisno nije, ne obraćati pažnju na mišljenje nauke. Pogotovu ako se bavi društvom, i do nekog mišljenja je došla konstatujući mišljenje značajnih ljudi ili (i) značajnog...

Dečja nedelja u Mionici (foto: www.mionica.rs)
Program na Trgu vojvode Mišića Pre 22 sati 32 minuta

"Dečja nedelja" i u Mionici

Učenici osnovnih škola i predškolci okupili su se na Trgu vojvode Mišića u Mionici i zajedno otvorili "Dečju nedelju" koja se ove godine održava pod sloganom "Veliko srce dece Srbije".