Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
06.10.2021, 14:33

Odbornici usvojili Odluku o kupovini zemljišta za nemačkog investitora

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada većinom glasova usvojili su Odluku o prihvatanju ponuda i pribavljanju neizgrađenog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom u javnu svojinu grada Valjeva. Kako se navodi u Odluci, grad Valjevo prihvata punudu za kupovinu 38 katastarskih parcela u Katastarskoj opštini Valjevo po ceni od 11,25 evra po kvadratnom metru u dinarskoj protivvrednosti.

 

Navedeno je da se zemljište pribavlja radi realizacije investicionog projekta izgradnje pogona za proizvodnju sanitarija u valjevskoj privrednoj zoni.

 

Prema Odluci, koju se usvojili odornici, građani Valjeva će za nemačkog investitora, prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs reč je o kompaniji "Grohe", kupiti 15,47 hektara zemljišta po ceni od 1.125 evra za ar, što je ukupno 1,74 miliona evra.

 

U obrazloženju Odluke piše da se kupovina obavlja po ceni koju su dostavili vlasnici parcela, a koja nije viša od procenjene tržišne vrednosti nepokretnosti utvrđene od strane Poreske uprave.

 

"Katastarske parcele koje su predmet ove odluke nalaze se uz kompleks građevinskog zemljišta koji je u javnoj svojini grada Valjeva i jedini mogući način pribavljanja zemljišta je pribavljanje neposrednom pogodbom radi formiranja građevinskih parcela u skladu sa važećim planskim aktima, u cilju realizacije investicionog projekta od značaja za Republiku Srbiju", stoji u obrazloženju Odluke.

 

Današnja sednica Skupštine grada, sa samo jednom tačkom denvnog reda, sazvana je po hitnom postupku 24 časa pre održavanja zbog, kako je obrazloženo "važnosti usvajanja Odluke".

 

"Nesazivanje sednice Skupštine grada imalo bi za posledicu nemogućnost realizacije planirane investicije u utvrđenim rokovima i proizrokovalo bi štetne posledice po razvoj grada u uslovima u kojima je sprovođenje novih investicionih projekata i otvaranje novih radnih mesta primarni cilj grada Valjeva", rekla je predsednica Skupštine grada dr Snežana Rakić.

 

Odluka o kupovini zemljišta za nemačkog investitora usvojena je skoro bez diskusije. Odbornik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Popović je zatražio tumačenje da li je kupovina zemljišta u nadležnosti Skupštine grada ili gradonačelnika, s obzirom na to da u Statutu grada Valjeva tačka 23 piše da je u nadležnosti gradonačelnika.

Željko Trifunović

Željko Trifunović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Opozicioni odbornik Lokalnog fronta Valjevo Željko Trifunvić je, govoreći o kupovini zemljišta za još jednog nemačkog investitora pokušao da povuče paralelu sa kupovinom i poklanjanjem skoro 12 hektara zemljišta nemačkoj kompaniji Bizerba, što su takođe podržali odbornici Skupštine krajem aprila, ali ga je prekinula Snežana Rakić, predsednica Skupštine onog trenutka kada je izgovorio, za vladajuću SNS uznemirujuću reč: "Jovanjica".

 

"Moram da priznam da mi se ovakva procedura kupovine ili prodaje ili poklanjanja parcele na koju se nameračio, za mene, još uvek nepoznat nemački investitor, mnogo više dopala od načina na koji je izreklamiran renomirani proizvođač vaga za maloprodaju, kako sam negde čuo, preciznih vaga valjda za merenje onih poljoprivrednih proizvoda sa poljoprivrednog gazdinstva Jovanjica", prekinut je, uz izricanje opomene, ali je Trifunović ipak nastavio.

 

"Ovog puta nema nikakvih obećanja o prosečnoj zaradi, kao da smo najzad poslušali staru narodnu poslovicu, bolje investitor u ruci nego 1000 evra na grani. Baš šteta što su te hiljade evra obećavane punu godinu dana pre najavljenih izbora...", ponovo je predsednica prekinula opozicionog odbornika i, pozivajući se na čaln 97 Poslovnika o radu, "oduzela reč jer se diskusija ne odnosi na tačku dnevnog reda!".

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 16 sati 49 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 19 sati 39 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.