Registracija Prijava preko FB
Park Pećina (foto: Đorđe Đoković)
Park Pećina (foto: Đorđe Đoković)
13.10.2021, 07:08

Stanje drveća u Parku Pećina je "jako nezadovoljavajuće"

č: | fb:

"Zdravstveno stanje drveća u Parku Pećina je jako nezadovoljavajuće te je neophodno uklanjanje obolelog i sadnja novog", navodi se u Izveštaju o zdravstvenom stanju stabala u Parku Pećina koji su uradili stručnjaci u oblasti zaštite šuma sa Šumarskog fakulteta.

 

Kako je navedeno u zaključku Izveštaja, ekipa stručnjaka koju čine dr Slobodan Milanović, vanredni profesor i dr Ivan Milenković, docent, kao i specijalista za vizuelnu procenu zdravstvenog stanja stabala inž. Ljubomir Popara sa saradnicima, elaborat je urađen na osnovu rezultata pregleda i vizuelne procene zdravstvenog stanja stabala u parku-šumi Pećina.  

 

U izveštaju je navedeno koja stabla su obolela, u kojoj meri i u kom delu parka se nalaze, uz preporuku koja stabla treba ukloniti što pre, koja "treba pratiti i po potrebi orezati", međutim nije navedeno koliko i kojih vrsta drveća će biti "uklonjeno što pre".

 

Na stablima je zabeležen veliki broj saprofitskih gljiva, tumori, mehanička i oštećenja od insekata koja dovode do slabljenja, sušenja i prelamanja drveća, stoji u Izveštaju. Navedeno je i da su stabla četinara i lišćara, koja su naizgled zdrava, u lošem stanju i detaljno su opisane sve pojave, koje mogu da ugroze bezbednost posetilaca, a posebno dece.

 

Predloženo je uklanjanje obolelih stabala, kao i sadnja novih starosti 7 do 10 godina. Kako je navedeno u Izveštaju, "cilj ove intervencije je da se sačuva park-šuma od daljeg propadanja, a novom sadnjom da se unapredi višefunkcionalnost urbane šume".

 

"Predložene su sadnice voćkarica, čime će se povećati brojnost ptica, kao i dečja radost. Veliki broj drvenastih vrsta i cvetno dekorativnih će uneti posebnu čar u park - šumi i učiniti je idealnim mestom za kako fizičku rekreaciju, tako i mentalnu relaksaciju svih posetilaca", piše u zaključku Izveštaja o zdravstvenom stanju stabala u Parku Pećina koji je uradilo preduzeće "Foresting" iz Beograda sa stručnjacima u oblasti zaštite šuma sa Šumarskog fakulteta na zahtev preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline".

 

Aktuelno

Kovid ambulanta Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 6 sati 31 minuta

U Valjevu 75 novozaraženih

U Valjevu je još 75 osoba zaraženo koronavirusom, u Kolubarskom okrugu još 140. U Opštoj bolnici Valjevo trenutno je na lečenju 199 kovid pacijenta.  · 2 komentara

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Na 38 biračkih mesta Pre 12 sati 59 minuta

Izbori u Mionici

U Mionici su jutros u sedam časova otvorena biračka mesta, a pravo glasa u toj opštini moći će da ostvari 10.987 birača na 38 biračkih mesta. Za 39 odbornika kandidovala su se 194 punoletna...  · 7 komentara