Park Pećina (foto: Đorđe Đoković)
Park Pećina (foto: Đorđe Đoković)
13.10.2021, 07:08

Stanje drveća u Parku Pećina je "jako nezadovoljavajuće"

č: | fb:

"Zdravstveno stanje drveća u Parku Pećina je jako nezadovoljavajuće te je neophodno uklanjanje obolelog i sadnja novog", navodi se u Izveštaju o zdravstvenom stanju stabala u Parku Pećina koji su uradili stručnjaci u oblasti zaštite šuma sa Šumarskog fakulteta.

 

Kako je navedeno u zaključku Izveštaja, ekipa stručnjaka koju čine dr Slobodan Milanović, vanredni profesor i dr Ivan Milenković, docent, kao i specijalista za vizuelnu procenu zdravstvenog stanja stabala inž. Ljubomir Popara sa saradnicima, elaborat je urađen na osnovu rezultata pregleda i vizuelne procene zdravstvenog stanja stabala u parku-šumi Pećina.  

 

U izveštaju je navedeno koja stabla su obolela, u kojoj meri i u kom delu parka se nalaze, uz preporuku koja stabla treba ukloniti što pre, koja "treba pratiti i po potrebi orezati", međutim nije navedeno koliko i kojih vrsta drveća će biti "uklonjeno što pre".

 

Na stablima je zabeležen veliki broj saprofitskih gljiva, tumori, mehanička i oštećenja od insekata koja dovode do slabljenja, sušenja i prelamanja drveća, stoji u Izveštaju. Navedeno je i da su stabla četinara i lišćara, koja su naizgled zdrava, u lošem stanju i detaljno su opisane sve pojave, koje mogu da ugroze bezbednost posetilaca, a posebno dece.

 

Predloženo je uklanjanje obolelih stabala, kao i sadnja novih starosti 7 do 10 godina. Kako je navedeno u Izveštaju, "cilj ove intervencije je da se sačuva park-šuma od daljeg propadanja, a novom sadnjom da se unapredi višefunkcionalnost urbane šume".

 

"Predložene su sadnice voćkarica, čime će se povećati brojnost ptica, kao i dečja radost. Veliki broj drvenastih vrsta i cvetno dekorativnih će uneti posebnu čar u park - šumi i učiniti je idealnim mestom za kako fizičku rekreaciju, tako i mentalnu relaksaciju svih posetilaca", piše u zaključku Izveštaja o zdravstvenom stanju stabala u Parku Pećina koji je uradilo preduzeće "Foresting" iz Beograda sa stručnjacima u oblasti zaštite šuma sa Šumarskog fakulteta na zahtev preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline".

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 12 sati 36 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 15 sati 12 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara