Radovi u Ulici Vuka Karadžića (13.10.) (foto: Đorđe Đoković)
Radovi u Ulici Vuka Karadžića (13.10.) (foto: Đorđe Đoković)
15.10.2021, 07:06

Olakšice i finansijska pomoć za preduzetnike u Ulici Vuka Karadžića? (VIDEO)

č: | fb:

Pre nešto više od mesec dana počela je rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića. Stanovnici, preduzetnici i vlasnici lokala kažu da desetak dana nije bilo nikakvih radova, navodno zbog kiše i lošeg vremena. Ukazuju na činjenicu da su i Gard i izvođači radova znali da će u oktobru biti kiša i loše vreme, otuda pitanje zbog čega radovi nisu počeli na proleće?

 

Navode da radovi, koje je "usporilo" loše vreme, u značajnoj meri utiču na njihovo poslovanje. Preduzetnici, koji plaćaju i zakup, kažu da njihov mesečni trošak iznosi najmanje 100.000 dinara, "radio ili ne radio". Pojedini su bili prinuđeni da otpuste radnike jer nemaju stredstva da ih plaćaju s obzirom na to da već mesec dana nemaju prihode ili su oni minimalni. Evidentno je da radnici ostaju bez posla ne zbog lošeg poslovanja firme-trgovine u kojoj rade, nego zbog radova u centralnoj gradskoj ulici.

 

Radovi u Ulici Vuka Karadžića (11.10.)

Radovi u Ulici Vuka Karadžića (11.10.) (Foto: Kolubarske.rs)

Preduzetnici i vlasnici lokala naglašavaju da nisu protiv rekonstrukcije ulice, jer to je značajno i dobro za sve, ali očekuju neku pomoć od Grada s obzirom na to da će radovi trajati najverovatnije pola godine, a to će im napraviti gubitak od preko pola miliona dinara koji će teško nadoknaditi.

  

Zbog situacije u kojoj su se našli preduzetnici koji posluju u Ulici Vuka Karadžića, a ima ih skoro sedamdeset, Kolubarske.rs su pitale gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića i načelnika Gradske uprave Nebojšu Petronića, da li postoji mogućnost da ih Grad oslobodi svih onih taksi i poreza koji su izvorni prihod Grada?

 

Takođe, pitali smo da li će gradsko rukovodstvo doneti zaključak da je javni interes grada održanje privredne aktivnosti u Ulici Vuka Karadžića i u skladu sa tim doneti odluku o finansijskoj pomoći i oslobađanju plaćanja nekih naknada preduzetnicima u Ulici Vuka Karadžića?

 

"Imajući na umu da je Valjevo nemačkim bogatim invesitorima poklonilo zemlju vrednu milione evra, koju su platili građani Valjeva, da li ćete sa nekliko hiljada evra pomoći svoje sugrađane - valjevske preduzetnike i tako sačuvati radna mesta njihovih zaposlenih koja su sada ugrožena?", pitali smo gradonačelnika Lazara Gojkovića i načalnika Nebojšu Petronića.

 

U odgovoru koji je dostavljen Kolubarskim.rs, gradonačelnik i načelnik navode da je Grad upoznat sa problemima i da traži način da pomogne preduzetnicima, ali i stanarima, te da će uskoro biti organizovan sastanak sa svim zainteresovanim stranama.

 

"Imajući u vidu da su i pre Vašeg pitanja, Gradskoj upravi upućene predstavke građana, ne samo u vezi poslovanja u Ulici Vuka Karadžića, već i u vezi sa rešavanjem tehničkih problema oko kišne i kanalizacione mreže, Grad Valjevo sagledava sve zakonske mogućnosti da se građanima Valjeva, koji žive i rade u Ulici Vuka Karadžića, olakša život i poslovanje dok traje rekonstrukcija ulice. U ovom trenutku se analiziraju sve zakonske mogućnosti za oslobađanje plaćanja naknada i drugih obaveza, utvrđenih gradskim odlukama.

 

Svesni smo svih problema koje građani imaju u ovom trenutku, ali je rekonstrukcija jedne od najvažnijih gradskih ulica bila neophodna, i kada bude završena sigurno će ovaj deo grada biti jedan od najopremljenijih i najposećenijih, pa će samim tim i prihodi privrednika, ali i uslovi života građana i vrednost stanova i lokala biti na većem nivou", stoji u odgovoru gradonačelnika Lazara Gojkovića i načelnika Gradske uprave Nebojše Petronića.

 

Činjenica je da će, nakon rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića, taj deo grada biti, kako rekoše Gojković i Petronić, "jedan od najopremljenijih i najposećenijih, pa će samim tim i prihodi privrednika, ali i uslovi života građana i vrednost stanova i lokala, biti na većem nivou", ali je činjenica i da će i porezi koji će preduzetnici i vlansici lokala i stanova plaćat biti na većem nivou, samim tim biće na većem nivou i prihodi Grada.

 

Nakon blata, konačno malo rizle da se lakše hoda

 

Zbog obilnih kiša, koje su padale prethodnih nekoliko dana, bili su prekinuti radovi u Ulici Vuka Karadžića, a zaposleni u trgovinama i građani koji su tom raskopanom ulicom morali proći, gazili su po kaljuzi i barama. Oni sa kojima smo razgvovarali u ponedeljak 11. oktobra, kada smo i snimili nekoliko "blatnjavih kadrova", kažu da "nema smisla to što gradiliše izgleda ovako" i što bar na neki način pešacima nije olakšano kretanje, naročito onima koji tu žive i rade.

Kao da je izvođač radova valjevsko GP "Kompresor ing" čulo žalbe sugrađana, ili su pak sami uvideli da "nema smisla to što gradilište izgleda tako", pre dva dana, postavljena je zaštitna ograda, a trotoari su presuti rizlom što u velikoj meri olakšava kretanje pešacima, naročito po kišovitom vremenu.  

Radovi u Ulici Vuka Karadžića (13.10.)

Radovi u Ulici Vuka Karadžića (13.10.) (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara