Registracija Prijava preko FB
Članovi udruženja (foto: Branko Petrović)
Članovi udruženja (foto: Branko Petrović)
16.10.2021, 09:54

Psihosocijalna podrška dragocena za slepe i slabovide osobe

č: | fb:

Radionicom psihosocijalne podrške, uz poštovanje protivepidemijskih mera, Udruženje slabovidih i slepih grada Valjeva obeležilo je 15. oktobar - Svetski dan slepih i slabovidih osoba (Dan belog štapa).

 

Radionica je održana u okviru projekta "Sveobuhvatna psihosocijalna podrška osobama sa invaliditetom u redovnim kao i u vanrednim okolnostima usled pandemije KOVID-19", podržanom na konkursu grada Valjeva iz oblasti zaštite lica sa invaliditetom. Ciljevi su razbijanje stereotipa i predrasuda prema osobama sa invaliditetom, proces inkluzije i uključenje u društvene tokove.

 

Katarina Pašić

Katarina Pašić (Foto: Branko Petrović)

Udruženje radi otežano, ali uspeva da funkcioniše prilagođavajući se uslovima pandemije, kaže stručni saradnik udruženja Katarina Pašić.

 

"Ovaj dan je, pre svega, bitan za ljude sa oštećenjem vida, ali i za donosioce odluka i za širu javnost, kako bismo ih još jednom podsetili da među nama žive ljudi koji imaju težak invaliditet, a suočavaju se sa velikim problemima i preprekama - kako u lokalnoj zajednici, tako i na nacionalnom nivou. Odnosi se to na ostvarenje njihovih prava u sistemu socijalne zaštite, penzijsko-invalidskom osiguranju, zapošljavanju, pristupačnosti", navodi Pašić.

Tijana Ristivojević i Kaja Jovanović

Tijana Ristivojević i Kaja Jovanović (Foto: Branko Petrović)

 

Psihosocijalnu podršku sprovode psiholog Kaja Jovanović i socijalna radnica Tijana Ristivojević.

 

"Realizujemo jednom nedeljno dvočasovne radionice psihosocijalne podrške o temama koje izaberu članovi udruženja, oko čega uvek imamo saglasnost i obostrano zadovoljstvo. Ove godine smo imali i dva celodnevna izleta na kojima smo obilazili etno-sela, bili gosti jedne porodice, imali divno druženje, ali smo održali i psihosocijalne radionice. Bio je to poseban doživljaj za sve članove. Živa reč u ovom trenutku mnogo znači, jer se dotičemo tema koje su im bitne, produbljujemo ih, što ih osnažuje za dalje kretanje kroz život", ističe Kaja Jovanović.

 

Katarina Pašić navodi da je prethodne dve godine udruženje radilo projekat "Korak ka socijalnom preduzetništvu", baziran na radno-okupacionim aktivnostima, kreativnim radionicama i institucionalnoj održivosti.

 

"Pandemija nas je sprečila da realizujemo sve te aktivnosti na putu ka socijalnom preduzeću. Brzo smo se prilagodili tako što smo počeli da radimo u manjim grupama, intenzivirali individualni rad sa članovima, materijal za radionice su nosili kući pa sami i uz pomoć porodice pravili predmete, psihološko savetovalište smo u špicevima epidemije takođe preusmerili na individualni rad, preko telefona i interneta. Najbitnije je da psihosocijalna podrška nije izostala", kaže Katarina Pašić.

Aktuelno

Verbalna rasprava vozača i građana (foto: Đorđe Đoković)
Uz krivičnu prijavu Pre 5 minuta

Uhapšene dve osobe zbog incidenta na blokadi u Popučkama

Policija je uhapsila dvojicu muškaraca koji su učestvovali u incidentu koji se dogodio u subotu u Popučkama na blokadi puta Valjevo-Beograd. Oni su uz krivičnu prijavu privedeni Osnovnom javnom...

Detalj sa svečanosti (foto: Vlada Ivanović)
Prošlo je 107 godina od slavne Kolubarske bitke Pre 3 sati 8 minuta

Dan opštine Ljig obeležen u školi u Belanovici

Prvi put, svečanost povodom praznika, održana je van sedišta opštine Ljig. Belanovica je ove godine dobila novu školu, nastalu rekonstrukcijom stare, uz izgrađenu fiskulturnu salu, i to je bio...

Spontana ekološka akcija (foto: Đorđe Đoković)
U Popučkama na blokadi Pre 4 sati 37 minuta

Uz protest spontana i korisna ekološka akcija

Dok su se podeljeni građani svađali oko toga ko je na protes došao iskreno, ko se bori za zdravu životnu sredinu, a ko se prodaje Rio Tintu i sličnim kompanijama, troje sugrađana se izdvojilo i na...  · 1 komentar